środa, 6 stycznia 2021

"Granat dla witalności, serca i prostaty"

 Owoc granatu od ponad tysiąca lat stosowany jest w medycynie. Teraz staje się coraz bardziej popularny także i w naszym kraju. Jest to najlepiej przebadany obecnie owoc, a badania naukowe potwierdzają, że substancje w nim zawarte są ważne dla zdrowia. Mogą nas ochronić przed atakami wolnych rodników, chorobami serca i układu krążenia, demencją, ostrymi stanami i reakcjami zapalnymi, a nawet przed chorobą nowotworową. Owoc granatu zawiera szczególnie dużą ilość bardzo silnych antyutleniaczy – polifenoli (tanina, flawonoidy).


Według tradycyjnej medycyny regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu polifenole z granatu działają przeciwko:

  • - arteriosklerozie,
  • - chorobom układu sercowo-naczyniowego,
  • - starzeniu się komórek,
  • - demencji, chorobie alzheimera,
  • - ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym,
  • - chorobom nowotworowym, zwłaszcza prostaty.

Owoc granatu jako super przeciwutleniacz

Do powstawania chorób serca, układu krążenia, nowotworów oraz przyspieszonego starzenia komórek w znacznym stopniu przyczynia się stres oksydacyjny. Jest on spowodowany agresywnym działaniem wolnych rodników tlenowych. Tlen jest niezbędny do życia, jednak ma też działanie niszczące - przekrój ziemniaka lub jabłko, a zobaczysz jak szybko tlen wpłynie na jego wygląd. Nie tylko jabłko czy nawet żelazo ulega korozji, takie procesy mogą zachodzić również w naszych komórkach i tkankach. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje zapobiegające temu zjawisku. Granat ma ich wiele i są one tak aktywne, że działają jako regulatory komórek (Jacob, 2008). 

Liczne badania kliniczne udowodniły, że polifenole z granatu stanowią silną ochronę "przeciwkorozyjną". Przeciwdziałają one bezpośrednio i pośrednio szkodom powodowanym w komórkach przez wolne rodniki.

Owoc granatu kryjący bogactwo aktywnych polifenoli jest sam w sobie naturalnym sposobem na ochronę ciała przed niszczącymi wolnymi rodnikami. Wiele badań (w tym Seeram et al., 2008) udowodniają, że sok z owocu granatu aż w siedmiu procedurach testowych zostawił daleko w tyle cenione źródła silnych przeciwutleniaczy takich jak: czerwone wino, soki z jagód, acai czy żurawiny. Okazało się, że sok z granatu ma 3-4 razy większą siłę przeciwutleniającą niż czerwone wino czy zielona herbata (Gil et al., 2000).

Przełomem zaś okazało się odkrycie niemieckich lekarzy, Karla i Ludwiga Jacob'ów, którzy poddali sok z granatu żywej fermentacji. Spowodowało to, że ilość bioaktywnych i łatwoprzyswajalnych polifenoli w takim koncentracie z granatu osiąga ilość nawet 75 krotnie większą niż sok świeżo wyciśnięty (ok. 500 mmol/l TEAC).

Ta szczególna technologia została użyta przez firmę Dr. Jacob's do wytwarzania szczególnych produktów z przefermentowanym sokiem z granatu. Więcej o nich można przeczytać pod tym linkiem: https://www.drjacobs.pl/produkty-z-granatu.

Granat hamuje stany zapalne

Różne chroniczne choroby zapalne, jak np. schorzenia reumatyczne, są zawsze związane z działaniem wolnych rodników tlenowych. Także w samych procesach zapalnych powstają ich duże ilości, co jeszcze bardziej zaostrza chorobę. Polifenole z granatu nie tylko mogą eliminować z organizmu wolne rodniki, ale również złagodzić procesy zapalne (w wielu badaniach udowodniono hamowanie przez polifenole czynników COX-2, TNFalpha, NFkappaB). Badania potwierdzają, że polifenole z granatu mogą zahamować niszczenie chrząstek stawowych powodowane stanami zapalnymi w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów (Ahmed et al., 2005, Shuklaet al., 2008 a i b). Ich wpływ nie pozostaje bez znaczenia dla poprawy jakości życia chorych oraz znacznego zniesienia dolegliwości bólowych.

Jednakże przeciwzapalne działanie polifenoli przynosi poprawę nie tylko w chorobach przewlekłych. Także w ostrych stanach zapalnych jak infekcje grypowe oraz ich powikłania: zapalenie płuc, zapalenie mięśnia sercowego. Dzieje się tak zapewne dlatego, że polifenole mają zdolność normalizowania reakcji zapalnych i zapobiegają powstawaniu tzw. burzy cytokinowej (nadmierna i niekontrolowana reakcja zapalna).

Zdrowe naczynia, zdrowe serce

W licznych badaniach zostało bezsprzecznie udowodnione, że polifenole granatu wykazują wielostronne działanie ochronne na naczynia krwionośne (Jacob, 2007a). U pacjentów z chorobą wieńcową powodują one znaczącą poprawę ukrwienia mięśnia sercowego i o połowę zmniejszają częstość zapadania na dławicę piersiową (Summer et. al., 2005). Badania przeprowadzone na pacjentach ze zwężoną tętnicą szyjną potwierdziły, że po roku spożywania soku z granatów złogi w tętnicy szyjnej pomniejszyły się o 35% (Aviram et al., 2004). Jednocześnie stwierdzono złagodzenie objawów nadciśnienia krwi i utleniania cholesterolu LDL - dwóch niebezpiecznych wskaźników ryzyka miażdżycy.

Badania kliniczne z chorymi na cukrzycę przyjmującymi preparaty z granatu wykazują obniżenie poziomu cholesterolu oraz znaczną poprawę stan naczyń krwionośnych (Rosenblat et al., 2006; Esmailzadeh et al., 2006).  Dobroczynny wpływ soku z granatów na stan naczyń krwionośnych przynosi także poprawę u pacjentów z problemami z erekcją (Forest et al., 2007).

Sprawny mózg i układ nerwowy

Przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości substancji czynnych z granatu mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu (Jung et al., 2006). Naukowcy z nadzieją patrzą na zastosowanie polifenoli z granatu w stwardnieniu rozsianym i chorobie Parkinsona, gdyż działają one hamująco na demencję uwarunkowaną naczyniowo. Podobny efekt hamujący zauważono także u pacjentów z chorobą Alzheimera (Hartmann et al., 2006). Aktywne substancje soku z granatu redukują uszkodzenia mózgu spowodowane niedotlenieniem poudarowym (Loren et al., 2005).

Owoc granatu hamuje raka prostaty

Granat jest owocem, którego korzystne działanie w zapobieganiu i hamowaniu raka prostaty zostało potwierdzone licznymi badaniami. Potwierdza to także praktyka, gdyż preparaty z tego owocu dają wymierne wyniki u osób z chorobą nowotworową prostaty. Nawet u pacjentów, u których po operacji lub naświetlaniach choroba nadal postępuje, przyjmowanie preparatów z granatu stabilizuje wartość PSA lub nawet ją obniża (Pantuck et al., 2006).

Szczególną uwagę i zainteresowanie wzbudziły wyniki badań Pallera (et al., 2011), które dowodziły antyrakowego działania antyoksydantów z granatu. W podwójnej ślepej próbie oraz badaniach wyrywkowych obserwowano 104 pacjentów z rakiem prostaty (o wyniku 7 w skali Gleasona) po nieudanej terapii podstawowej (PSA-Rezidiv). Podawano im ekstrakt z granatu i monitorowano okres podwojenia wartości PSA (im wolniej rośnie wartość PSA, specyficznego antygenu prostaty, który jest najważniejszym czynnikiem w przebiegu raka prostaty, tym lepsze są rokowania długości życia pacjenta). Poprzez codzienne przyjmowanie ekstraktu z granatu przez pół roku, czas podwojenia się wartości PSA wydłużył się z oczekiwanych 11,9 do 18,5 miesięcy. U połowy uczestniczących w badaniach pacjentów ten okres, w porównaniu do wartości wyjściowej na początku badań, uległ wręcz podwojeniu. Podobne wyniki uzyskał Pantuck (et al., 2009) - w swoich studiach uzyskał wydłużenie czasu podwojenia się wartości PSA z przeciętnego czasu 15,4 do 60 miesięcy. Średnio szybkość wzrostu wskaźnika spadła o 60%. W sześcioletnich badaniach przeprowadzonych przy udziale "National Cancer Institute" (USA) wzrost PSA (podwojenie) wydłużył się średnio aż czterokrotnie.

Jedno z ciekawszych badań przeprowadzonych przez dr. n. med. L. M. Jacob’a i prof. K.F. Klipel’a zostało opublikowane także w polskim "Przeglądzie Urologicznym" 2009/10/5 (57). Można znaleźć je pod tym linkiem: http://przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1648.

W Polsce opublikowana została także książka  dr. n. med. L. M. Jacob'a "Rak prostaty? Jak możesz sobie pomóc", w której poruszony jest także temat wpływu przefermentowanego soku z granatu.


Uznano, że przyjmowanie w trakcie leczenia suplementów diety zawierających polifenole z granatu wspomaga działanie tradycyjnych metod leczenia. Udowodniono (Hong et al., 2008), że owoc granatu działa przeciwko szkodliwym reakcjom powodowanym przez komórki raka prostaty i może stanowić istotne uzupełnienie blokady hormonalnej organizmu. Ponadto prawdopodobnym jest,

że dzięki swemu silnemu działaniu antyoksydacyjnemu polifenole z granatu mogą zwiększyć skuteczność chemioterapii i naświetlania oraz zmniejszać ich skutki uboczne. Podobne pozytywne rezultaty zaobserwowano także przy innych chorobach nowotworowych piersi (Kim et al., 2002), płuc, jelita i prostaty (Albrecht et al., 2004; Lansky et al., 2005a i b) jak również przy białaczce

(Kawai i Lansky, 2004; Jacob, 2007b).

Jaki produkt z granatem wybrać?

 Ważnym jest aby stosować nie zwykły sok z granatu (wiele soków dostępnych na rynku jest rozcieńczane tańszymi sokami z porzeczki lub wiśni), lecz przefermentowane koncentraty z soku granatu. Proces fermentacji bakteryjnej powoduje uwolnienie aktywnych polifenoli i znacząco zwiększa ich bioprzyswajalność. Produkty z takim przefermentowanym koncentratem soku z granatu są dostępne także w Polsce. Można znaleźć je na np. stronie www.drjacobs.pl.

zrodlo:https://www.rmf24.pl/

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...