środa, 13 kwietnia 2022

"Cynk – pierwiastek zdrowia, urody. Ochrona przed wirusami"

 Cynk nazywany jest pierwiastkiem zdrowia i piękna.

Wiedza o cynku ma z jednej strony długą, z drugiej bardzo krótką historię. Pięć tysięcy lat temu starożytni Egipcjanie stosowali maść cynkową by przyspieszyć gojenie ran. Kobiety w Chinach nacierały twarz perłami zawierającymi cynk by nadać skórze zdrowy wygląd – ostrygi zawierają go najwięcej. Później na długo cynku zapomniano.

Cynk na nowo odkryto

dopiero w latach 1950-tych ubiegłego wieku. Zaobserwowano, że leczenie ran u poparzonych szczurów przebiegało o wiele szybciej i skuteczniej, gdy do ich pokarmu przypadkowo dostało się nieco cynku. Wyniki badań przeprowadzone na 600 szczurach to potwierdziły. Odtąd zainteresowano się nad rolą cynku w organizmie człowieka.

W badaniach klinicznych stwierdzono, że niedobór cynku mieli wszyscy pacjenci szpitalni cierpiący na:

  • nałogowy alkoholizm
  • marskość wątroby
  • arteriosklerozę
  • reumatyzm i artretyzm
  • wrzody przewodu pokarmowego,
  • owrzodzenia na skórze
  • nowotwory i choroby serca
  • choroby wynikające ze złego odżywiania

Rola cynku

Zbadano więc działanie cynku na organizm młodych osób. Wybrano 20 pacjentów przygotowywanych do operacji. Połowie z nich podawano cynk, reszcie nie.  Ci, którzy zażywali przed operacją wyzdrowieli po 46 dniach. U pozostałych rany pooperacyjne zagoiły się po 80 dniach, czyli jak zwykle. Stało się oczywiste, że cynk jest konieczny w mechanizmie przywracania zdrowia.

Cynk - jego znaczenie, objawy niedoborów i źródła występowania

Było to ponad 60 lat temu. Od tamtej pory opublikowano niemal 100 tysięcy badań na temat cynku. Dziś wiemy, że cynk odgrywa ogromną rolę w wielu procesach.  Cynk, jako jeden z nielicznych pierwiastków, wykazuje działanie antywirusowe i antytoksyczne w komórkach.

  • Wpływa na gospodarkę węglowodanową
  • Warunkuje aktywność 200 enzymów uczestniczących w metabolizmie komórek
  • Reguluje gospodarkę hormonalną, szczególnie hormony płciowe.
  • Niezbędny do rozwoju płodu,
  • Konieczny do rozwoju i odbudowy kości, niezbędny dla układu nerwowego
  • Wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dlatego nazywany jest pierwiastkiem piękna
  • Odpowiedzialny za odczuwanie węchu i smaku
  • Cynk przyspiesza gojenie ran i oparzeń
  • Zwiększa odporność na infekcje i zakażenia
  • Zmniejsza replikacje wirusów atakujących drogi oddechowe [1]
  • Wspomaga układ immunologiczny
  • Chroni skórę i błony śluzowe
  • Hamuje namnażanie wirusów za przeziębienie i opryszczkę
Absorbcja cynku

Zielona herbata ułatwia komórkom w absorbcji cynku. Listki herbaty zawierają unikalny flawonoid – galusanu epigallokatechiny [EGCG], który jest silnym jonoforem cynku. I odwrotnie, cynk zwiększa biodostępność EGCG. Obydwa składniki działają w synergii wzmacniając potencjał terapeutyczny. EGCG ma szerokie spektrum działania przeciw wirusom i antyrakowe [2]

Zielona herbata zdrowia i urody doda. Receptury i zastosowania

Cynk z kolei, jest podstawą uruchamiania witaminy A z wątroby. Witamina A bez obecności cynku nie może się uwolnić z wątroby i dotrzeć wraz z krwią do skóry, do chorych tkanek czy np. oczu w przypadku kurzej ślepoty. Samo podawanie witaminy A bez cynku nie uzupełni jej niedoboru.

Niedobór cynku  może powodować 
  • Częste infekcje, brak odporności
  • Białe plamy na więcej niż dwóch paznokciach dłoni
  • Nadmierne pocenie się, przykry zapach ciała
  • Łamliwe paznokcie
  • Wypadanie włosów, słaby ich wzrost
  • Wysypki na skórze trądzik, pleśniawki, zajady, rozstępy
  • Upośledzenie smaku i węchu
  • Nadmierny apetyt lub jego brak
  • Zapalenie spojówek, zespół suchego oka, kurza ślepota
  • Bladość lub łuszczenie się skóry
  • Zespół Brandta, choroba podobna do łuszczycy
  • Zaburzenia emocjonalne i umysłowe
  • Niski poziom libido, niepłodność,
  • Zaburzenia miesiączkowania
  • Biegunki, zaburzenia trawienne
  • Zaburzenia snu
Niedobór cynku u dzieci

Brak apetytu, słaby wzrost, chęć zjadania lub lizania niektórych przedmiotów mogą wskazywać na niedobory cynku u dzieci. Nawet u na pozór dobrze odżywianych, zdrowych maluchów. Stwierdzono to po badaniach nad zawartością cynku we włosach niemowląt i małych dzieci.

18 miesięczna dziewczynka stale żuła swoje włosy i obgryzała stalowy pasek przytrzymujący róg dywanu. Miała słaby apetyt i bardzo powoli rosła. Badania zawartości cynku we włosach wykazały bardzo niski jego poziom. Gdy zaczęto jej podawać cynk, wszystkie dziwne zachowania zaczęły znikać po 3 dniach.

Cynk w leczeniu różnych dolegliwości
  • Uzupełniając cynk można poprawić stan włosów, skóry i paznokci
  • Wyleczyć uporczywy trądzik
  • Przywrócić smak, węch
  • Cynk i EGCG zawarte w zielonej herbacie wspomagają terapie C19
  • Podawanie cynku i tauryny zapobiega epilepsji [3],
  • Razem z manganem i witaminą B3  daje dobre rezultaty w leczeniu schizofrenii. [4]

  • Cynk oddziałuje na centralny układ nerwowy
  • Zwiększa odporność na stres
  • Poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji.
  • Pomaga w leczeniu chorób infekcyjnych, wirusowych, skórnych,
  • Wspomaga terapię anemii, reumatyzmu, artretyzmu, wrzodów żołądka, przerostu prostaty.
  • Niezbędny w leczeniu trudnych owrzodzeń, szczególnie towarzyszącym cukrzycy i chorobom krążenia.
Niedobory cynku 

Cynk jest szybko eliminowany z organizmu poprzez stres, alkohol, cukier, środki antykoncepcyjne i niektóre leki.  Niedobory mogą mieć mieć związek:

  • Z niedoczynnością tarczycy,
  • Chorobami wątroby,
  • Złym przyswajaniem
  • Niedoborami cynku w glebie, wodzie i pożywieniu
  • Zbyt dużą ilością fityn w żywności
  • Pieczywo z pełnego przemiału pieczone bez naturalnego zakwasu wypłukuje cynk z organizmu [5].
Cynk w żywności
  • Najwięcej cynku zawierają ostrygi bo aż 270-600 mg/kg
  • Otręby pszenne, kiełki pszenicy, pestki dyni i słonecznika 130-202 mg/kg.
  • Sporo cynku jest w większości grzybów większość grzybów
  • Wątroba wołowa, mięso wołowe, kurze, królicze
  • Większość ryb i owoców morza,
  • Mąka owsiana, drożdże, kakao, awokado, żółtka jaj, orzechy.
  • Owoce i warzywa są na ogół ubogie w cynk

W procesie oczyszczania zboża tracą  prawie 80% cynku. Z kolei mąka z pełnego przemiału zawiera kwas fitynowy, który łatwo wiąże się  m.in z cynkiem, żelazem, wapniem, magnezem i wykrada je z organizmu.  Naturalny zakwas rozbija i unieszkodliwia fityny. By zneutralizować kwas fitynowy wskazane jest dłuższe moczenie ziarna, orzechów i kasz przed spożyciem. Czas moczenia poszczególnych produktów TUTAJ 

zrodlo:sekrety-zdrowia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...