środa, 15 czerwca 2022

"Włókno z agawy promuje zdrowie jelit i utratę wagi, ujawnia badanie"(video|)

 Niektórym osobom może być trudno schudnąć, ale według badań na zwierzętach opublikowanych w czasopiśmie Nutrients, ekstrakty z agawy mogą zwiększyć różnorodność mikroflory jelitowej i pomóc w promowaniu utraty wagi.

Zdjęcie: Włókno z agawy promuje zdrowie jelit i utratę wagi, ujawnia badanie

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Centrum Badań i Studiów Zaawansowanych Narodowego Instytutu Politechnicznego (CINVESTAV) w Meksyku i Uniwersytetu Sejong w Seulu w Korei.

W trakcie badania zespół badawczy odkrył, że uzupełnienie diety wysokotłuszczowej agawinami - rozgałęzionymi neo-fruktanami pochodzącymi z tequilany z agawy - znormalizowało stosunek Bakterii Firmicutes do bakterii Bacteroidetes w jelitach.

Według badań jest to znaczące, ponieważ stosunek Firmicutes / Bacteroidetes jest uważany za dobry biomarker otyłości. Wyniki badania z 2005 roku sugerują, że otyłe myszy miały niższy poziom Bacteroidetes i wyższy poziom Firmicutes w porównaniu z chudymi myszami.

Badanie CINVESTAV / Sejong University sugeruje również, że suplementacja agawiną była związana z utratą masy ciała i wzrostem produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) w kątnicy, początku jelita grubego.

"Wyniki te mogą dostarczyć nowatorskiego wglądu w opracowanie nowej strategii uzupełniającej wykorzystującej agawiny do modulowania mikroflory jelitowej u osób z nadwagą lub otyłością, co może mieć pozytywny wpływ na utratę masy ciała" - napisał zespół badawczy. (Powiązane: Włókno z agawy poprawia zdrowie jelit, pomaga utrzymać zdrową wagę.)

Prebiotyczne działanie włókna agawy

Wcześniejsze badania omawiały korzyści płynące ze spożywania fruktanów z agawy dla zdrowia jelit. Do tej pory składniki prebiotyczne na bazie agawy są dostępne na rynku w kilku firmach.

Według badań przeprowadzonych w 2010 roku przez naukowców z National Autonomous University of Mexico i University of Reading w Wielkiej Brytanii, inulina ekstrahowana z tequilany z agawy zwiększa populacje bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego w stopniu podobnym do innych komercyjnych inulin.

Rośliny naturalnie produkują inulinę i wykorzystują ją jako źródło energii. Często dodaje się go do różnych produktów spożywczych, takich jak margaryna i sosy sałatkowe, ze względu na jego zalety i zdolność adaptacji.

Rodzaj błonnika pokarmowego, inulina rozpuszcza się w żołądku i tworzy galaretowatą substancję, która spowalnia trawienie i promuje uczucie sytości. Inulina pomaga również zmniejszyć wchłanianie cholesterolu, gdy przechodzi przez przewód pokarmowy.

Korzyści z suplementacji agawinami

Na potrzeby badania naukowcy podzielili myszy laboratoryjne na dwie grupy przez pięć tygodni: jedna grupa otrzymała standardową dietę myszy laboratoryjnych, a druga grupa spożywała dietę wysokotłuszczową.

Myszy z nadwagą z grupy wysokotłuszczowej również podzielono na trzy grupy. Pierwsza grupa została przeniesiona z powrotem do standardowej diety, podczas gdy pozostałe grupy były utrzymywane na dietach wysokotłuszczowych i uzupełniane agawinami lub oligofruktozą przez kolejne pięć tygodni.

Wyniki ujawniły, że myszy karmione dietą wysokotłuszczową przez pierwsze pięć tygodni wykazywały znaczny spadek różnorodności mikrobioty w jelicie grubym, ze zwiększonym stosunkiem Firmicutes / Bacteroidetes i niższymi poziomami SCFA. Dane wykazały również, że przesunięcie myszy z powrotem do standardowej diety odwróciło te zmiany, wraz ze wzrostem różnorodności i poziomu SCFA.

Myszy utrzymywane na diecie wysokotłuszczowej i uzupełnione agawinami lub oligofruktozą wykazały częściową odbudowę składu mikroflory jelitowej, poinformowali naukowcy. Dodatkowo znormalizowano stosunek Firmicutes/Bacteroides, a także poziomy SCFA.

Suplementacja agawinami doprowadziła do wzrostu Klebsiella Citrobacter, które należą do rodziny Enterobacteriaceae. Naukowcy zaobserwowali wzrost liczby bakterii Enterobacteriaceae podczas odchudzania u otyłych myszy i ludzi.

"Wzbogacenie członków Enterobacteriaceae nie zostało wcześniej zgłoszone w ramach suplementu prebiotycznego, który otwiera możliwości odkrywania nowych probiotyków" - podsumowali naukowcy.

Aby poprawić zdrowie jelit i promować utratę wagi, przestrzegaj zrównoważonej diety, ćwicz regularnie i rozważ suplementację agawinami.

Obejrzyj ten film, aby poznać inny sposób na poprawę zdrowia jelit.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...