wtorek, 11 kwietnia 2023

"Cholina: niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia mózgu i serca"(video)

 Cholina jest ważnym składnikiem odżywczym regulującym funkcje życiowe organizmu. Chociaż technicznie nie jest witaminą ani minerałem, jest ogólnie uważany za witaminę B ze względu na wiele podobieństw funkcjonalnych, które dzieli z witaminami z grupy B.



Według badań opublikowanych w czasopiśmie Nutritional and Functional Foods for Healthy Aging, cholina i witaminy z grupy B odgrywają kluczową rolę w wielu szlakach metabolicznych zaangażowanych w strukturalną i funkcjonalną integralność układu nerwowego. W szczególności te składniki odżywcze są niezbędne do optymalizacji metabolizmu energetycznego mózgu, zmniejszenia stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, regulacji przekazywania informacji między neuronami mózgu i zapobiegania uszkodzeniom naczyń.

Cholina oferuje również znaczące korzyści dla serca. Badania pokazują, że cholina jest kardioprotekcyjnym składnikiem odżywczym, który może pomóc komórkom mięśnia sercowego wytrzymać stres oksydacyjny i uszkodzenie niedokrwienne. Stwierdzono również, że cholina chroni przed wieloma chorobami serca, takimi jak niedokrwienie mięśnia sercowego (zmniejszony przepływ krwi), zwłóknienie serca (bliznowacenie mięśnia sercowego) i przerost serca (pogrubienie mięśnia sercowego).

Wszystko, co musisz wiedzieć o cholinie

Pomimo tego, że jest naturalnie wytwarzany w wątrobie (głównie jako fosfatydylocholina), cholina jest uważana za niezbędny składnik odżywczy. Musisz uzyskać wystarczającą ilość choliny z codziennej diety, ponieważ ilość syntetyzowanej przez wątrobę nie wystarcza do zaspokojenia potrzeb organizmu.

Zalecane dzienne spożycie choliny dla dorosłych mężczyzn i kobiet wynosi odpowiednio 550 miligramów (mg) i 425 mg, podczas gdy mężczyźni i kobiety w wieku od 14 do 18 lat potrzebują odpowiednio 550 mg i 400 mg choliny dziennie. Dziewczęta i chłopcy w wieku od dziewięciu do 13 lat muszą codziennie otrzymywać 375 mg choliny z diety.

Najlepszymi dietetycznymi źródłami choliny dla osób jedzących mięso są całe jaja, mięso narządów (wątroba i nerki), kawior, ryby (łosoś, tuńczyk i dorsz), wołowina, kurczak i indyk. Wegetarianie i weganie mogą otrzymywać dzienną dawkę choliny z pokarmów roślinnych, takich jak grzyby shiitake, soja, kiełki pszenicy, migdały, fasola, warzywa kapustne, czerwone ziemniaki, fasola i komosa ryżowa.

W przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, które są całkowicie rozpuszczalne w wodzie, cholina występuje jako rozpuszczalny w wodzie lub rozpuszczalny w tłuszczach związek organiczny. Cholina dietetyczna pochodzi z rozpuszczalnych w tłuszczach fosfolipidów, fosfatydylocholiny i sfingomieliny oraz związków rozpuszczalnych w wodzie, fosfocholiny, glicerolufosfocholiny i wolnej choliny. Fosfolipidy są głównymi składnikami błon komórkowych, podczas gdy fosfocholina i glicerolofosfocholina są dwiema głównymi formami magazynowania choliny w komórkach.

Rozpuszczalna w wodzie cholina jest wchłaniana w jelicie cienkim i ostatecznie przechowywana w wątrobie, gdzie podlega obróbce chemicznej, zanim zostanie rozprowadzona po całym ciele w celu wytworzenia błon komórkowych. Tymczasem rozpuszczalna w tłuszczach cholina jest wchłaniana w stanie nienaruszonym i włączana do chylomikronów (lipoprotein o ultra niskiej gęstości), zanim zostanie wydzielona do krążenia. Te chylomikrony są następnie rozprowadzane do tkanek i narządów, w tym mózgu i łożyska.

Cholina jest ważna dla funkcjonowania mózgu i zdrowia serca

Oprócz dostarczania surowców do błon komórkowych, cholina wspiera wiele innych ważnych funkcji organizmu, w tym syntezę DNA, metabolizm tłuszczów oraz funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. W układzie nerwowym cholina jest niezbędna do produkcji acetylocholiny, ważnej substancji chemicznej mózgu dla pamięci, nastroju i kontroli mięśni. Acetylocholina bierze udział nie tylko w neuronalnej kontroli oddychania, ale także w regulacji zmian minutowych w tętnie.

Jako prekursor acetylocholiny, cholina ma ogromny wpływ na funkcje poznawcze. Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of New Mexico wykazało, że niewystarczające spożycie niektórych składników odżywczych, w tym choliny, ma negatywny wpływ na wydajność pamięci osób starszych. Odkrycie to zostało potwierdzone przez ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie Behavioral Neurology, w którym przyjrzano się neuroprotekcyjnemu działaniu choliny, a także temu, ile choliny dorośli w wieku 60 lat i starsi muszą utrzymać zdrowe funkcje poznawcze. (Powiązane: Badanie: Cholina pomaga poprawić wydajność poznawczą u osób starszych.)

Po przeanalizowaniu danych od 2 393 starszych uczestników National Health and Nutrition Examination Survey 2011-2014, naukowcy odkryli, że osoby starsze z dziennym spożyciem choliny od 187 do 399,50 mg osiągały lepsze wyniki w testach poznawczych niż osoby z niższym spożyciem. W rzeczywistości osoby starsze z odpowiednim spożyciem choliny miały o 50 procent mniejsze ryzyko cierpienia z powodu słabej wydajności poznawczej. Badanie podkreśla znaczenie choliny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, szczególnie dla uczenia się, płynności słownej, uwagi, szybkości przetwarzania i pamięci roboczej.

Oprócz działania neuroprotekcyjnego, cholina oferuje korzyści kardioprotekcyjne. Badanie na zwierzętach opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports donosi, że cholina ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniem zapalnym. Ma to dodatkową zaletę obniżenia ciśnienia krwi i częstości akcji serca. Badanie kohortowe z ponad dziesięcioletnim okresem obserwacji wykazało również, że wyższe spożycie wolnej choliny wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, co jest sprzeczne z wcześniejszymi doniesieniami, które łączyły spożycie choliny z czynnikami ryzyka choroby.

Dowiedz się więcej o cholinie i innych niezbędnych składnikach odżywczych na Nutrients.news.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych, a także najlepszych źródłach choliny w diecie.

Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.

Więcej powiązanych artykułów:

Dodanie większej ilości choliny w diecie może zmniejszyć ryzyko demencji.

Czy cholina może być stosowana jako alternatywne leczenie choroby Alzheimera?

Witaminy z grupy B i cholina mogą znacznie zmniejszyć ryzyko raka trzustki.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...