piątek, 24 czerwca 2022

"Granat - owoc życia i miłości"(video)

Granatowiec właściwy (Punica granatum), nazywany także rajskim owocem jest jedną z najstarszych roślin hodowlanych. Pierwsze wzmianki na temat jego uprawy pochodzą z sumeryjskich glinianych tabliczek i egipskich papirusów. Wymieniany był również w Starym Testamencie. Dobroczynne działanie tego owocu było znane już w starożytności. Współczesne doniesienia potwierdzają jego wszechstronne właściwości prozdrowotne.

Granat, drzewo. Dojrzały, prawie, granat, owoc drzewa, wisząc.

 Granat – roślina z tradycjami


Motyw granatu był obecny w architekturze, malarstwie, rzeźbie, literaturze, legendach  i folklorze już od tysiącleci. Na Bliskim i Środkowym Wschodzie właściwie od zawsze był uważany za symbol zmysłowości i nieśmiertelności, natomiast w Starym Testamencie postrzegano go jako znak pełnego rozkwitu natury. Był także jedną z ulubionych potraw greckich bogów. W Rzymie  granat umieszczony w dłoni bogini Junony symbolizował małżeństwo. W tradycji judaizmu wierzono, że każdy jego owoc posiada 613 ziarenek, tyle ile jest przykazań w Torze. Starożytni Persowie twierdzili, że soczysty miąższ granatu czyni ich wojowników niepokonanymi. Z kolei w islamie uważano, że przynosi fizyczne i emocjonalne ukojenie. W chrześcijaństwie granat był symbolem zmartwychwstania i życia wiecznego. Materiały ikonograficzne pokazują wizerunek Dzieciątka Jezus niosącego w dłoni jego owoc – znak nowego życia. Wielu biblistów zakłada, że to nie jabłko a granat był zakazanym rajskim owocem. Owoc granatu był pierwowzorem królewskiego berła oraz korony europejskich władców. Ze względu na wszechstronne właściwości lecznicze wizerunek tej rośliny znajdował się na herbach związków lekarzy w całej Europie. Do dnia dzisiejszego zdobi herb Brytyjskiego Stowarzyszenia Medycznego.

Granat - DietoMed Centrum Dietetyki - Dietetyk kliniczny - Rzeszów ...

Granatowce były doskonale znane tradycyjnej medycynie ludowej na obszarach jego występowania. W medycynie azjatyckiej i śródziemnomorskiej kora była wykorzystywana jako środek przeciw pasożytom układu pokarmowego, wywar z kwiatów – jako lek przy biegunce, natomiast wszystkie części drzewa – od owoców, przez korzenie i skórkę, aż po nasiona były stosowane w leczeniu infekcji, ran oraz zapaleń.

Wiele ludów używało skórek granatu przeciwko biegunce, wrzodom, próchnicy, w zapaleniach jamy ustnej i gardła. Kora i korzenie były wykorzystywane do sporządzania środków na czerwonkę pełzakowatą i pasożyty. Z kolei w Persji wywar z kwiatów granatowca miał pomagać w leczeniu cukrzycy typu 2. W medycynie ludowej Chin picie soku z owoców granatowca miało być gwarancją długowieczności. Pogląd ten funkcjonował także w średniowieczu.

Współczesne doniesienia naukowe potwierdzają właściwości lecznicze Punica granatum. Zarówno w przeprowadzonych badaniach na koloniach komórkowych, jak i w badaniach klinicznych wykazano, że sok z granatu pomaga w neutralizacji wolnych rodników, leczeniu stanów zapalnych, chorób serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Ponadto wpływa na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, zapobiega procesom starzenia i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera, redukuje zaburzenia erekcji, chroni płód przed uszkodzeniami mózgu. Inne badania wyraźnie wskazywały na działanie opóźniające rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelita, skóry i piersi.

 Granat i jego cenne składniki

 Bogactwo składników odżywczych występujących w owocach granatu decyduje o ich właściwościach prozdrowotnych. Należą do nich:

 

  • wapń i fosfor,
  • potas,
  • prowitamina A,
  • witaminy z grupy B (B1- tiamina, B2 – ryboflawina, B3 – niacyna, B5 –kwas pantotenowy, B9 – kwas foliowy)
  • witamina C,
  • witam E,
  • żelazo,
  • błonnik,
  • przeciwutleniające polofenole.

 Ponadto skład granatu wzbogacają antocyjany, odpowiedzialne za charakterystyczną czerwoną barwę owoców, taniny, które nadają nie tylko kolor, ale i lekko cierpki smak, elagitaniny oraz kwas elagowy, hamujący mutację komórek w organizmie. Obecność fitoestrogenów pomaga w łagodzeniu przykrych dolegliwości związanych z menopauzą.

 Granat i jego właściwości lecznicze

 Działanie na układ sercowo-naczyniowy

 Owoce granatu mają bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają pracę serca, wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz wyrównują poziom cukru we krwi. Zawarte w nich naturalne substancje roślinne przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy poprzez regulacje procesów komórkowych, działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Systematyczne picie soku z granatów wyraźnie wpływa na poprawę ukrwienia i przepływ krwi w mięśniu sercowym oraz redukcję złogów cholesterolowych zgromadzonych w naczyniach krwionośnych.

Sok z granatu ❤ Księżniczka Granatopatra sok z granatu uwielbiała ...

Produkty z granatu nie powinny być traktowane jako alternatywa dla konwencjonalnej terapii medycznej, chociaż ich spożywanie w dużym stopniu może przyczynić się do utrzymania organizmu w dobrej kondycji i zdrowiu.

 Działanie na mózg i układ nerwowy

 Dzięki właściwościom przeciwutleniającym polifenole zawarte w granatach przeciwdziałają występowaniu wielu chorób kojarzonych z uszkodzeniami oksydacyjnymi, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, a także spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Sok z granatu może chronić mózg i układ nerwowy przed działaniem wolnych rodników. Ponadto zawarte w nim składniki pozytywnie wpływają na ścieżkę sygnałową komórki, układy enzymatyczne, a także zarządzanie informacją genetyczną.

Kwiat granatu - silna antyoksydacja - Ziołolecznictwo i zdrowie

Uszkodzenia mózgu u ludzkich płodów spowodowane ograniczonym transportem tlenu są uważane za istotną przyczynę śmiertelności niemowląt. Badania in vitro przeprowadzone w 2005 roku wykazały, że regularne spożywanie soku z granatu przez kobiety ciężarne nawet o 60 procent zmniejszają ryzyko wystąpienia tego typu powikłań.

 Granat dla diabetyków

 Mimo, że sok z granatu zawiera dość dużą ilość węglowodanów, z jego cennych właściwości mogą korzystać również diabetycy. W miąższu tych owoców część przeciwutleniających polifenoli jest związana z cząsteczkami cukru. Badania wykazały, że picie napojów na bazie granatu przez osoby chore na cukrzycę nie tylko nie wpłynęło na podwyższenie stężenia glukozy, cholesterolu, tłuszczów i kwasów tłuszczowych we krwi, ale doprowadziło do wyraźnego zmniejszenia stresu oksydacyjnego w naczyniach krwionośnych.

Granatowiec Właściwy (Punica Granatum) - rosliny-krakowscy.pl

Mimo wyjątkowego charakteru soku z granatu, diabetycy powinni go jednak spożywać w umiarkowanych ilościach., czyli około 250 ml dziennie.

 Działanie przeciwzapalne

 Przeciwzapalne działanie soku z granatu i fermentujących esencji jest związane z zahamowaniem aktywacji czynnika transkrypcyjnego NF-kB, który bierze udział w procesach zapalnych, immunologicznych i nowotworowych oraz modulowaniu przemiany materii eikozanoidowej, które odgrywa decydującą rolę w powstawaniu stanów zapalnych i procesach przednowotworowych. Ponadto sok z tego owocu hamuje działanie wirusów i bakterii.

Granat Niski 30 szt nasion - Sadowniczy.pl

 Działanie odmładzające

 Już przed tysiącami lat owoce granatowca były uważane za symbol wiecznej młodości. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że występujące w nich duże ilości flawonoidów i innych cennych witamin, wykazują działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze wychwytują, wiążą i unieszkodliwiają wolne rodniki, chroniąc tym samym komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez te agresywne molekuły. Olej zawarty w pestkach granatu posiada rzadko występujący w naturze, mocno skoncentrowany kwas punikowy, zaliczający się do kwasów tłuszczowych omega 5, który eliminuje wolne rodniki.

Granat - owoc życia i miłości

Substancje czynne zawarte w granacie wpływają na poprawę wyglądu skóry, ponieważ działają antyoksydacyjne, aktywują procesy jej regeneracji, stymulują fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny, wpływają na zwiększenie jędrności i elastyczności, działają przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie, wspomagają gojenie ran trądzikowych oraz poprawiają ukrwienie i koloryt skóry.

 Działanie w okresie menopauzy i przy problemach z erekcją

 Już od dawna owoc granatu był znany jako afrodyzjak i składnik wielu napojów miłosnych. Dzięki badaniom naukowym potwierdzono, że zawarte w granatach substancje czynne rzeczywiście mają pozytywny wpływ na potencję mężczyzn,  redukują zaburzenia erekcji,  pobudzają libido i podnoszą doznania erotyczne.

Darmowy obraz: przekrój poprzeczny, owoce, pietruszka, gruszka ...

Prowadzone w Japonii badania wykazały, że dzięki wyjątkowemu bogactwu estrogenów roślinnych, jak kemferol, kwercetyna, naringenina i luteolina, owoce granatu mogą wpłynąć na złagodzenie przykrych dolegliwości związanych z menopauzą. W medycynie ludowej nasiona tego owocu były używane jako środek na zwiększenie płodności oraz w antykoncepcji. Liście granatowca zawierają flawonoidy – luteolinę i apigeninę, które wpływają na złagodzenie dolegliwości przedmenstruacyjnych.

 Działanie przeciwnowotworowe

 Badania nad ekstraktem z granatów wykazały, że zawarte w nich polifenole m.in. resweratrol, wykazują działanie przeciwnowotworowe, powodując zahamowanie rozrostu chorych komórek. Dotyczy to szczególnie nowotworów prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi.

Owoc granatu ogranicza też rozprzestrzenianie się nowotworu, a tym samym tworzenie się kolejnych guzów, a trzeba wiedzieć, że około 90 procent chorych na raka nie umiera z powodu pierwotnego guza, ale w wyniku kolejnych przerzutów.

Broń przeciw starzeniu? Odkrywamy wspaniałe właściwości GRANATU

Kiedy owoc granatu poddawany jest specjalnemu procesowi fermentacji, jego przeciwutleniajace i powstrzymujące nowotwory działanie wzrasta. Do tej pory przyczyna tej dodatkowej bioaktywności nie została wyjaśniona.

 Inne wykorzystanie granatu

 Granat ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Sporządza się z niego soki, sałatki, galaretki. Owoce są wykorzystywane do produkcji wina i syropu. Zawarte w skórce garbniki służą jako surowiec w przemyśle farmaceutycznym i garbarstwie. Dzięki obecności w korze granatowca alkaloidów znajduje on również zastosowanie w weterynarii jako środek przeciw tasiemcowy. Owoce granatowca stanowią doskonały surowiec dla przemysłu kosmetycznego, natomiast z kwiatów uzyskuje się pigmenty używane do barwienia jedwabiu.

 Podsumowując

免费照片: 黄瓜, 餐饮, 成分, 餐桌, 欧芹, 成熟的果子, 香料, 沙拉 ...

 Choć właściwości prozdrowotne owocu granatu, szczególnie w terapii chorób serca i krążenia oraz nowotworów, potwierdziło wiele badań, to nie można traktować go jako prawdziwego lekarstwa czy substytutu klasycznych form leczenia. W żaden sposób nie zastąpi on zdrowego stylu życia, ruchu i zrównoważonej diety – ważnych czynników mających wpływ na nasze zdrowie i dobrą kondycję. Bez wątpienia jest to jeden z najcenniejszych owoców na świecie - prawdziwy eliksir życia. Trzeba jednak pamiętać, że jego drogocenne właściwości ujawniają się tylko przy regularnym stosowaniu. Warto więc sięgnąć po ten smaczny i niezwykle zdrowy owoc.


zrodlo:https://rme.cbr.net.pl/

zdjecia i film z internetu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...