sobota, 30 października 2021

"Jarzębina wzmacnia, niszczy wirusy i gronkowce !!!!!!. Babcine przepisy"

 Jarzębina, jak mówią legendy, została stworzona dla ozdoby świata i nakarmienia… dzikiej zwierzyny.

Czerwone koraliki to jedno z ważniejszych bogactw leśnej spiżarni. Są przysmakiem wielu ptaków m.in sikorek, jemiołuszek, gilów, orzechówek. Owoce jarzębiny uwielbiają sarny, jelenie, wiewiórki, dziki.
Jarzębina niszczy wirusy, gronkowce, wzmacnia - babcine przepisy

Jarząb pospolity [Sorbus aucuparia]zachwyca dekoracyjnym wyglądem posiada owoce, które niszczą wirusy i gronkowce.

Kryje w sobie  bogactwo witamin, słynie z leczniczych i kosmetycznych wartości, które ceniono od prawieków. Na wzmocnienie przed zimą medycyna ludowa zalecała jedzenie przetworów z jarzębiny w czasie babiego lata. A to dlatego, że jarzębina doskonale uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.

Jarzębina właściwości lecznicze

Jarzębina to kopalnia cennych składników

  • Owoce jarzębiny bogate są w kwasy organiczne: m.in jabłkowy, winowy
  • Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchewka
  • Więcej witaminy C niż cytrusy
  • Duże ilości witamin z grupy B, A, K, PP,
  • Miedź, magnez, wiele cennych mikroelementów i wtórne substancje roślinne

Jarzębina jest  zbawienna przy awitaminozie, osłabionej odporności, podczas rekonwalescencji. Ma silne właściwościowi przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne. Skutecznie pomaga przy:

  • przeziębieniach, infekcjach, nieżytach dróg oddechowych
  • chorobach układu trawiennego, żołądka, jelit, dróg żółciowych
  • pęcherza i nerek
  • cukrzycy, nadciśnieniu,
  • poprawia pracę serca
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • przeciwdziała zakrzepom w żyłach i tętnicach

Czerwone koraliki są doskonałym kosmetykiem, świetnie wpływają na kondycję skóry, nawilżają i ujędrniają.

Jarzębina domowe przepisy

Owoce jarzębiny zbieramy od sierpnia do października. By rozłożyć lekko trujący kwas parasorbinowy musimy je długo suszyć, przemrozić lub zagotować. Kilka dni suszymy w temperaturze pokojowej. Po wysuszeniu przekładamy do lnianego woreczka i przechowujemy w suchym miejscu. Albo mrozimy 24 godziny w zamrażalniku.

jarzębina przepisy przetwory

Sok z jarzębiny
Owoce jarzębiny oddzielamy od szypułek, starannie umyte zasypujemy cukrem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców). Odstawiamy na około 5 godzin. Gotujemy całość  30—40 minut. Po przestudzeniu Sok odcedzamy i przelewamy do butelek. Pije się 1 łyżeczkę soku przed posiłkiem gdy trzustka wydziela za mało enzymów i w niedoborze kwasu żołądkowego.

Konfitura z jarzębiny wg przepisu o. Grande
Na wrzący syrop miodowy  z 2 litrów wody i kilograma miodu wrzucamy przemrożone owoce jarzębiny. Przesmażamy przez 3 dni i wekujemy w słoiczkach. Można je mieszać z innymi owocami i konfiturami.

Jarzębiak
0,25 kg przemrożonych owoców zalewamy w słoju litrem spirytusu. Odstawiamy w słoneczne miejsce na tydzień. Nalewkę zlewamy do innego słoja. Pozostałe owoce zalewamy syropem z wody i cukru: 1,25 litra wody i 1,25 kg cukru. Odstawiamy na 10 dni.  Odcedzony syrop łączymy i mieszamy z nalewką. Odstawiamy do leżakowania na 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

Jarzębina w miodzie na odporność i przeziębienie
Przemrożone owoce wrzucamy na kilka minut do wrzątku i odsączamy. Wsypujemy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 10 minut. W rondelku podgrzewamy miód, smażymy w nim jarzębinę 3 kwadranse. Przekładamy do słoiczków. Dodaje się do herbaty, napojów, deserów.

Suszone owoce jarzębiny przepisy

Herbatka z jarzębiny na problemy z sercem i krążeniem
2 łyżki suszonych lub przemrożonych owoców jarzębiny zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu 1/2 godziny. Pije się 2 lub 3 razy dziennie pół szklanki. Pomaga w chorobach serca, miażdżycy, zakrzepicy.

jarzębina przepisy

Wywar na drogi moczowe i hemoroidy 
Łyżkę rozdrobnionych owoców zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy 5 minut pod przykryciem i odstawiamy do naciągnięcia 20 minut.  Pije się 2-3 razy dziennie  1/2 szklanki.

Proszek z owoców
Ususzone owoce mielimy w młynku. Stosuje się 2 razy dziennie jedną płaską łyżkę po jedzeniu popijając przegotowaną wodą. Kuracja trwa 2 miesiące. Pomaga w przewlekłych niedomaganiach nerek, wątroby, pęcherzyka żółciowego.

Jarzębina na gronkowca
2 razy dziennie płucze się gardło sokiem z jarzębiny rozcieńczonym z wodą. Można dodać łyżeczkę soli.

Jarzębina dla urody

Owoce jarzębiny świetnie wpływają na kondycję skóry.

Odżywcza maseczka do twarzy
Garść umytej jarzębiny starannie rozgniatamy. Dodajemy po łyżce oliwy i mleka. Nakładamy na 15 minut na twarz i dekolt. Spłukujemy letnią wodą. Zabieg przynosi widoczne efekty, dodaje cerze blasku. Świetnie odżywia, poprawia elastyczność i koloryt skóry, wzmacnia naczynka krwionośne.

Kąpiel w jarzębinie
3 garście posiekanych owoców gotujemy w litrze wody 20 minut. Odcedzony wywar dodajemy do kąpieli. Odżywia, ujędrnia skórę i działa opalizująco.

zrodlo:https://sekrety-zdrowia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...