środa, 20 kwietnia 2022

"Kwasy tłuszczowe omega-3 są ALFA, jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze" (video)

 Kwasy tłuszczowe omega to rodzina tłuszczów nienasyconych (omega-3, omega-6 i omega-9), z których każda zapewnia różne korzyści zdrowotne. Ale jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze, jest jeden rodzaj, którego nie chcesz ograniczać: kwasy tłuszczowe omega-3.

Obraz: Kwasy tłuszczowe omega-3 są ALFA, jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze

Omega-3 są uważane za niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ w naszym organizmie brakuje enzymów potrzebnych do ich wytworzenia. Jedynym sposobem, w jaki możemy uzyskać te kwasy tłuszczowe, jest nasza dieta.

Trzy formy kwasów omega-3 występujące w naszej żywności to kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Zarówno EPA, jak i DHA są czasami nazywane morskimi omega-3, ponieważ pochodzą głównie z ryb. ALA znajduje się w olejach roślinnych i orzechach (zwłaszcza orzechach włoskich), nasionach lnu i oleju lnianym, warzywach liściastych i niektórych tłuszczach zwierzęcych (szczególnie u zwierząt karmionych trawą).

Pokarmy bogate w kwasy omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Wiele głównych organizacji zdrowotnych zaleca co najmniej 250-500 miligramów kwasów omega-3 dziennie dla zdrowych dorosłych.

Popularne komercyjne morskie źródła korzystnych kwasów tłuszczowych omega obejmują makrelę, łososia, śledzia, ostrygi, sardynki, sardele i kawior.

Trwałe zanieczyszczenia organiczne w naszych wodach morskich, oprócz niezrównoważonego przełowienia i wzrostu temperatury powierzchni morza, przyciągnęły znaczną uwagę międzynarodową, ponieważ stanowią poważne zagrożenie dla jakości żywności, zdrowia ludzkiego i dobrostanu.

Dla tych, którzy martwią się toksycznym zanieczyszczeniem owoców morza lub tych, którzy stosują dietę wegańską lub wegetariańską, ahiflower jest doskonałym roślinnym alternatywnym źródłem kwasu tłuszczowego omega-3. Będąc pochodzenia roślinnego, nie ma rybiego smaku, nie ma rybiego zapachu i nie ma rybich efektów ubocznych. (Powiązane: Ahiflower: Bezkonkurencyjny jako najbogatsze źródło kwasów tłuszczowych omega.)

Weganie i wegetarianie mogą również jeść dietę bogatą w siemię lniane i olej lniany, nasiona chia, orzechy włoskie i zielone warzywa, takie jak brukselka, jarmuż, szpinak i warzywa sałatkowe.

Korzyści zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3 poparte nauką

Badania wykazały, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wykonywać następujące czynności:

Wspieraj zdrowie serca

Według European Review for Medical and Pharmacological Sciences, kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, przeciwarytmiczne i przeciwzakrzepowe, które znacznie zmniejszają ryzyko nagłej śmierci spowodowanej arytmiami serca i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny u pacjentów ze znaną chorobą niedokrwienną serca. Kwasy tłuszczowe omega-3 są również stosowane w leczeniu hiperlipidemii (wysoki poziom cholesterolu) i nadciśnienia (wysokie ciśnienie krwi).

American Heart Association zaleca spożywanie dwóch porcji ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 tygodniowo dla osób bez historii choroby wieńcowej i co najmniej jednej porcji ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 dziennie dla osób ze znaną chorobą niedokrwienną serca. (Powiązane: Kwasy tłuszczowe omega-3 związane z poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego.)

Wspieraj zdrowie mózgu

W badaniu opublikowanym w Nutrients naukowcy odkryli, że mózg potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Omega-3 pomagają naszemu mózgowi i układowi nerwowemu, zachowując zdrowie błon komórkowych; ułatwianie komunikacji między neuronami; wspomaganie syntezy i funkcji neuroprzekaźników; wspomaganie przepływu krwi w mózgu; wspomaganie wzrostu tkanki mózgowej; wspomaganie funkcji poznawczych (w tym pamięci); oraz zapobieganie zaburzeniom neuropsychiatrycznym i neurodegeneracyjnym, w tym depresji i lękowi.

DHA i EPA odgrywają kluczową rolę w strukturze, komunikacji i ochronie mózgu. Te dwa kluczowe kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu u płodów, niemowląt i małych dzieci oraz wpływają na funkcjonowanie mózgu w okresie dojrzewania i dorosłości. Chronią również przed pogorszeniem funkcji poznawczych i demencją w późniejszym życiu.

Badanie opublikowane w holenderskim czasopiśmie Pharma Nutrition popiera włączenie kwasów tłuszczowych omega-3 do algorytmów leczenia w praktyce psychiatrycznej. Wykazano, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 zmniejsza nasilenie objawów w różnych zaburzeniach psychicznych i "zwiększa skuteczność terapeutyczną leków przeciwdepresyjnych, stabilizatorów nastroju i leków przeciwpsychotycznych drugiej generacji, a także może dodatkowo łagodzić niepożądane kardiometaboliczne skutki uboczne".

Naukowcy pod kierownictwem dr Johna M. Davisa z University of Illinois-Chicago potwierdzili również, że dwa krytyczne kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) dostępne z niektórych suplementów żywnościowych lub odżywczych wykazują silne działanie przeciwdepresyjne i wzmacniające mózg. Zespół odkrył, że przyjmowanie omega-3 z samym EPA lub kombinacją EPA i DHA jest skuteczne w poprawie nastroju i może potencjalnie wyeliminować potrzebę przyjmowania leków przeciwdepresyjnych przez wiele osób. (Powiązane: Leczenie depresji kwasami tłuszczowymi omega-3.)

Wspieraj zdrowy układ odpornościowy

Według International Journal of Molecular Sciences, kwasy tłuszczowe omega-3 regulują produkcję i wydzielanie cytokin (białek, które wpływają na wzrost wszystkich komórek krwi i innych komórek, które pomagają organizmowi w odpowiedzi immunologicznej i zapalnej) i chemokin (białek, które stymulują migrację białych krwinek).

Leukocyty (zwane również białymi krwinkami lub komórkami B) bronią organizmu przed infekcją i chorobą poprzez spożywanie obcych materiałów i resztek komórkowych; niszczenie czynników zakaźnych i komórek nowotworowych; lub wytwarzanie przeciwciał. Badanie opublikowane w Journal of Leukocyte Biology sugeruje, że zamiast tłumić układ odpornościowy poprzez zmniejszanie stanu zapalnego, spożywanie oleju rybnego bogatego w DHA i EPA faktycznie wzmacnia funkcję immunologicznych komórek B.

Wspieraj zdrowy układ hormonalny

Badanie opublikowane w Reproductive Biology and Endocrinology donosi, że w oparciu o aktualne dowody, zwiększone spożycie omega-3 wydaje się najprostszym kompleksowym podejściem do zarządzania PCOS (zespół policystycznych jajników) - wielonarządową chorobą powszechną u kobiet z nieprawidłowymi cyklami menstruacyjnymi, wpływającą na większość narządów endokrynologicznych, w tym jajniki, nadnercza, przysadkę mózgową, komórki tłuszczowe i trzustkę endokrynologiczną. (Powiązane: Pokonaj PCOS naturalnie kwasami tłuszczowymi omega-3.)

Wspieraj zdrowie układu mięśniowo-szkieletowego

Według badań opublikowanych w Progress in Lipid Research, kwasy omega-3 mogą poprawić wytrzymałość kości poprzez zwiększenie ilości wapnia w kościach, co powinno prowadzić do zmniejszenia ryzyka osteoporozy.

Wspieraj zdrowie skóry

Badanie opublikowane w Experimental Dermatology wykazało kwasy tłuszczowe omega-3 jako makroprotekcyjne makroelementy. Dowody z badania sugerują, że kwasy omega-3, w szczególności EPA, zapewniają ochronę przed zaburzeniami immunosupresji, fotokarcynogenezy, fotostarzenia (przedwczesne starzenie się spowodowane powtarzającą się ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe) i nadwrażliwością na światło (wrażliwość na promienie UV ze światła słonecznego i innych źródeł światła).

Promuj rozsądne cele w zakresie kontroli wagi

Badanie opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition korelowało kwasy tłuszczowe omega-3 z zapobieganiem otyłości i późniejszym rozwojem następstw chorób przewlekłych (następstw choroby, stanu lub urazu).

Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że samo spożywanie kwasów omega-3 nie wystarczy, jeśli chodzi o utrzymanie tempa metabolizmu tłuszczu i redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dodaj te kwasy omega-3 do swojej diety, uzyskaj pewnego rodzaju aktywność fizyczną i ćwicz każdego dnia, w przeciwieństwie do wysoce osadowego stylu życia, zaczerpnij świeżego powietrza i unikaj jedzenia nadmiernych ilości śmieciowego jedzenia.

Odwiedź Omega3.news, aby dowiedzieć się więcej o pożywieniu bogatym w kwasy tłuszczowe omega-3.

Obejrzyj poniższy film, aby bliżej przyjrzeć się korzyściom zdrowotnym omega-3, -6 i -9.

Ten film pochodzi z kanału Natural News w Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...