środa, 1 czerwca 2022

"Badanie łączy spożycie oliwy z oliwek ze zmniejszonymi chorobami serca i ryzykiem choroby Alzheimera" (video)

 Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych olejów kuchennych na świecie. Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Cardiology (JACC), spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca i choroby Alzheimera.

Zdjęcie: Badanie łączy spożycie oliwy z oliwek ze zmniejszonymi chorobami serca i ryzykiem choroby Alzheimera

Dietetycy często zalecają zastąpienie tłuszczów takich jak masło zdrowszymi alternatywami, takimi jak oliwa z oliwek. Na potrzeby badania naukowcy ocenili dane od 60 582 kobiet i 31 801 mężczyzn z Nurses' Health Study i Health Professionals Follow-up Study. Oba są długoterminowymi badaniami zdrowotnymi, które śledziły zdrowie ochotników w czasie.

Wszyscy ochotnicy byli wolni od chorób serca i raka, gdy okres badań rozpoczął się w 1990 roku. Uczestnicy badania ważyli również co cztery lata podczas 28-letniego okresu obserwacji ich diety.

Naukowcy zwrócili uwagę na to, ile oliwy z oliwek, innych olejów roślinnych, margaryny i masła spożywali uczestnicy. Ogólnie rzecz biorąc, ochotnicy spożywali więcej oliwy z oliwek w czasie. Spożycie wzrosło z około 1,6 grama dziennie w 1990 roku do co najmniej czterech gramów dziennie w 2010 roku.

Ponadto spożycie margaryny spadło w tym czasie z około 12 gramów dziennie w 1990 roku do zaledwie około czterech gramów dziennie w 2010 roku.

W okresie badania zmarło 36 856 ochotników. Dane wykazały, że w porównaniu z tymi, którzy rzadko lub nigdy nie spożywali oliwy z oliwek, ci, którzy spożywali największe ilości oliwy z oliwek dziennie lub około dziewięciu gramów (nieco mniej niż łyżka stołowa), mieli:

  • O 29 procent niższe ryzyko zgonu z powodu choroby neurodegeneracyjnej, takiej jak choroba Alzheimera
  • O 19 procent niższe ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych
  • O 18 procent niższe ryzyko zgonu z powodu choroby układu oddechowego
  • O 17 procent niższe ryzyko zgonu z powodu raka


Ochotnicy, którzy zastąpili 10 gramów dziennie tłuszczów, takich jak masło, margaryna, majonez i tłuszcz mleczny oliwą z oliwek, mieli do 34 procent niższe ryzyko śmierci.

Oliwa z oliwek a Twoje dobre samopoczucie

Należy pamiętać, że zespół badawczy zidentyfikował związek między ochotnikami, którzy regularnie spożywali oliwę z oliwek, a niższym ryzykiem zgonu z powodu różnych chorób, ale wyniki nie potwierdziły, że spożywanie dużych ilości oliwy z oliwek faktycznie powoduje obniżone ryzyko.

Deborah Cohen, profesor nadzwyczajny na Wydziale Nauk o Żywieniu Klinicznym i Prewencyjnym na Uniwersytecie Rutgersa, wyjaśniła, że przyczyna i skutek "mogą być oceniane tylko w randomizowanych kontrolowanych badaniach, które są bardzo, bardzo trudne do wykonania; są drogie; i zajmuje to naprawdę dużo czasu. " Dodała, że w grę może wchodzić wiele innych czynników, takich jak zachowania związane ze stylem życia, takie jak nawyki palenia i ilość aktywności fizycznej regularnie wykonywanej przez ochotników, inne nawyki żywieniowe i genetyka.

Możliwe, że ochotnicy, którzy używali więcej oliwy z oliwek, byli zdrowsi. Na przykład mogą być bardziej aktywni fizycznie, mniej skłonni do palenia i częściej jedzą więcej pełnowartościowych pokarmów, takich jak owoce i warzywa, w porównaniu do tych, którzy regularnie jedli mniej oliwy z oliwek.

Dr Rigved Tadwalkar, certyfikowany kardiolog w Providence Saint John's Health Center w Santa Monica w Kalifornii, powiedział, że czynniki te mogą pomóc obniżyć ryzyko choroby. Dodał, że trudno jest zignorować "zakłócające zmienne", ale jest też coś w rodzaju tłuszczów lub olejów, które ludzie spożywają.

Oliwa z oliwek jest pełna jednonienasyconych tłuszczów, które mogą pomóc zmniejszyć ilość lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) lub "złego" cholesterolu w organizmie. Pomaga również zwiększyć lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) lub "dobry" cholesterol.

Jednonienasycony tłuszcz zwany kwasem oleinowym stanowi 73 procent całkowitej zawartości oliwy z oliwek. Badania sugerują, że kwas oleinowy może pomóc zminimalizować stan zapalny, a nawet może mieć korzystny wpływ na geny często związane z rakiem.

Dodatkowo, jednonienasycone tłuszcze są odporne na wysokie temperatury, dzięki czemu oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowym wyborem do gotowania.

Kiedy spożywasz więcej tłuszczów jednonienasyconych, zmniejszasz również ilość tłuszczów nasyconych i trans, które przyjmujesz. Jest to ważne, ponieważ wszystkie te tłuszcze są często spożywane w nadmiernych ilościach w typowych zachodnich dietach i są związane z różnymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, wyjaśnił Cohen. (Powiązane: 5 powodów, dla których warto używać tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, oleju spożywczego pełnego zdrowych tłuszczów.)

Oliwa z oliwek i choroba Alzheimera

W towarzyszącym artykule redakcyjnym w JACC, Susanna C. Larsson, badaczka zdrowia publicznego z Karolinska Institutet w Szwecji, omówiła "nowe odkrycie", że wyższe spożycie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem śmierci z powodu choroby neurodegeneracyjnej lub zwyrodnieniowej choroby nerwów. Warunki te wpływają na funkcje organizmu, takie jak oddychanie, mówienie, równowaga i ruch.

Choroba Alzheimera jest "główną chorobą neurodegeneracyjną i najczęstszą przyczyną demencji", napisał Larsson. Ponieważ brakuje strategii zapobiegawczych w chorobie Alzheimera oraz wysokiej zachorowalności i śmiertelności związanej z tym stanem, jeśli zostanie potwierdzony, odkrycie to "ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego", podsumował Larsson.

Zastąp niektóre tłuszcze oliwą z oliwek

Ale podobnie jak wszystkie inne pożywienie, samo zwiększenie spożycia oliwy z oliwek nie wystarczy, aby chronić Cię przed chorobami serca i chorobą Alzheimera.

Okaże się również, co konkretnie dotyczy oliwy z oliwek, która zapewnia tę korzyść. Dalsze badania mogą pomóc w odkryciu większej ilości informacji na temat tego linku, dodał Larsson.

Cohen uważa, że głównym wnioskiem z badania jest to, że dobrze jest zmniejszyć ilość tłuszczów nasyconych i trans w diecie. Zaleca również spożywanie większej ilości nieprzetworzonej żywności bogatej w jednonienasycone tłuszcze, takie jak awokado, orzechy, nasiona i oliwa z oliwek.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak odróżnić prawdziwą od fałszywej oliwy z oliwek.

Ten film pochodzi z kanału Natural Remedies na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...