czwartek, 28 lipca 2022

Badanie: "Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zgonu z powodu C...D o 50%"

  Pacjenci z niedoborem witaminy D mają aż o 50% wyższe prawdopodobieństwo zgonu z powodu COVID-19, wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Izraela i Rosji.

Zdjęcie: Badanie: Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zgonu z powodu COVID o 50%

(Artykuł Arta Moore'a opublikowany ponownie z WND.com)

Wzmocnienie układu odpornościowego dzięki witaminie D można znaleźć w suplementach, a także w żywności, takiej jak żółtka jaj, tłusty łosoś, sardynki, śledź, tuńczyk w puszkach, wątroba wołowa, wzbogacone mleko, zboża, jogurt i sok pomarańczowy.

Badanie, opublikowane w Israel Medical Association Journal, przeanalizowało opublikowane badania kliniczne pokazujące, że pacjenci z niskim poziomem witaminy D są bardziej podatni na infekcje COVID-19 oraz ciężką chorobę i śmierć z powodu tej choroby, donosi Jerusalem Post.

Naukowcami byli Yehuda Shoenfeld z Ariel University i Sheba Medical Center oraz dr Vania Borba z Laboratorium Mozaik Autoimmunizacji na Pierwszym Moskiewskim Uniwersytecie Państwowym w Rosji.

Doszli do wniosku, że badania "pokazują, że poziomy witaminy D są odwrotnie skorelowane z nasileniem COVID-19, poziomami markerów stanu zapalnego w surowicy i wskaźnikami śmiertelności, głównie poprzez modulację wrodzonej odpowiedzi immunologicznej i możliwe wzmocnienie wytwarzania przeciwciał po szczepieniu".

Naukowcy ostrzegli, że "trwa dyskusja na temat tego, czy niski poziom witaminy D jest spowodowany infekcją, czy też jej niedobór negatywnie wpływa na chorobę immunologiczną.

W każdym razie, powiedzieli, podawanie suplementów witaminy D pacjentom z COVID poprawiło ich funkcję immunologiczną, głównie poprzez zwiększenie odsetka limfocytów krwi.

Doszli do wniosku: Rosnąca liczba dowodów potwierdza bezpieczeństwo i korzystne działanie suplementacji witaminy D w walce z chorobą COVID-19, zmniejszając częstość występowania, nasilenie i śmiertelność chorób wśród osób o nieoptymalnym poziomie. "

W lutym izraelscy naukowcy stwierdzili, że zgromadzili do tej pory najbardziej przekonujące dowody na to, że przyjmowanie suplementów witaminy D może pomóc pacjentom z COVID-19 zmniejszyć ryzyko poważnej choroby lub śmierci.

recenzowanym badaniu opublikowanym w czasopiśmie PLOS, naukowcy z Bar Ilan University i Galilee Medical Center stwierdzili, że wpływ był tak silny, że mogli przewidzieć, jak zarażeni ludzie poradzą sobie tylko na podstawie ich wieku i poziomu witaminy D.

"Stwierdziliśmy, że to niezwykłe i uderzające, aby zobaczyć różnicę w szansach na stanie się ciężkim pacjentem, gdy brakuje ci witaminy D w porównaniu do sytuacji, gdy nie jesteś" - powiedział dr Amiel Dror, lekarz z Galilee Medical Center i badacz Bar Ilan.

Powiedział, że witamina D wzmacnia układ odpornościowy "w radzeniu sobie z patogenami wirusowymi, które atakują układ oddechowy".

"Jest to równie istotne dla omikronu, jak i dla poprzednich wariantów", powiedział Times of Israel.

Naukowcy opublikowali wstępne wyniki w czerwcu 2021 r., Które wykazały, że 26% pacjentów z koronawirusem zmarło, jeśli mieli niedobór witaminy D na krótko przed hospitalizacją. To w porównaniu do 3%, którzy mieli normalny poziom witaminy D.

Hospitalizowani pacjenci z COVID-19, którzy mieli niedobór witaminy D, byli 14 razy bardziej narażeni niż inni na ciężki lub krytyczny stan.

Dror powiedział, że jego zespół zajął się pytaniem w społeczności naukowej, czy ostatnie warunki zdrowotne wśród pacjentów mogły zostać wypaczone wyniki. Innymi słowy, czy niedobór witamin był objawem, a nie czynnikiem przyczyniającym się do tego?

Aby uwzględnić tę możliwość, naukowcy zbadali poziom witaminy D u każdego pacjenta w ciągu dwóch lat przed zakażeniem koronawirusem.

"Sprawdziliśmy szereg ram czasowych i stwierdziliśmy, że gdziekolwiek spojrzysz w ciągu dwóch lat przed infekcją, korelacja między witaminą D a nasileniem choroby jest niezwykle silna" - powiedział Dror.

Ze względu na szeroki zakres, dodał, badanie oferuje "silniejsze wsparcie niż cokolwiek widzianego do tej pory, podkreślając znaczenie zwiększenia poziomu witaminy D podczas pandemii".

Czytaj więcej na: WND.com

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo|:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...