środa, 3 sierpnia 2022

Badanie: "Regularne spożywanie owoców cytrusowych może zmniejszyć ryzyko demencji o 15%"(video)

 Demencja nadal dotyka coraz więcej osób na całym świecie, a kraje o starzejących się populacjach, takie jak Japonia, są szczególnie wrażliwe. Aby rozwiązać ten problem, naukowcy z Uniwersytetu Tohoku zbadali korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia owoców cytrusowych.

Image: Study: Regular consumption of citrus fruits can reduce dementia risk by 15%

Zgodnie z wynikami badań, regularne spożywanie owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny lub limonki, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji wśród osób starszych o prawie 15 procent. Zespół badawczy ma nadzieję, że podejście dietetyczne może być zarówno prostym, jak i skutecznym rozwiązaniem w zapobieganiu demencji.

Po włączeniu do zrównoważonej diety owoce cytrusowe mogą pomóc poprawić ogólne samopoczucie. Owoce cytrusowe są pełne witaminy C, składnika odżywczego, który wzmacnia układ odpornościowy i utrzymuje skórę gładką i elastyczną. Jedna średniej wielkości pomarańcza ma całą witaminę C, której potrzebujesz w ciągu jednego dnia.

Owoce cytrusowe mają również duże ilości innych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, takich jak miedź, magnez, fosfor, potas i witaminy z grupy B.

Owoce cytrusowe są również pełne związków roślinnych o wielu korzyściach zdrowotnych, w tym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Ponad 60 odmian flawonoidów, karotenoidów i olejków eterycznych stoi za wieloma korzyściami zdrowotnymi owoców cytrusowych.

Owoce cytrusowe, flawonoidy i zdrowie mózgu

Jadalne części owoców cytrusowych są pełne flawonoidów.

Odkrycia z niektórych eksperymentów komórkowych i zwierzęcych wykazały, że flawonoidy cytrusowe mogą przekraczać barierę krew-mózg i odgrywać rolę w działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Wcześniejsze badania sugerują, że może to pomóc w odwróceniu i naprawie niektórych form uszkodzeń komórkowych.

Przed badaniem Na Uniwersytecie Tohoku przeprowadzono tylko jedno badanie przekrojowe, którego wyniki sugerują, że wysokie spożycie owoców cytrusowych jest pozytywnie związane z lepszymi funkcjami poznawczymi.

Zespół badawczy Uniwersytetu Tohoku przeprowadził analizę statystyczną przy użyciu danych z badania Ohsaki Cohort 2006, aby przyjrzeć się bliżej związkowi między spożyciem cytrusów a częstością występowania demencji.

W badaniu Ohsaki Cohort 2006 wzięli udział japońscy uczestnicy w wieku 65 lat i starsi. Wolontariusze mieszkali w Ohsaki City w północno-wschodniej Japonii 1 grudnia 2006 roku.

Naukowcy przeprowadzili ankietę bazową w celu zebrania danych na temat częstotliwości spożywania owoców cytrusowych w społeczności. Następnie w 2012 r. u 13 373 osób odpowiedziało na leczenie, aby dowiedzieć się, u ilu w kohorcie rozwinęła się demencja w ciągu sześciu lat.

Ankieta zawierała różne pytania dotyczące nawyków żywieniowych i stylu życia uczestników.

Odpowiedzi związane ze spożywaniem cytrusów zostały ogólnie podzielone na trzy grupy:

  1. Osoby spożywające owoce cytrusowe mniej niż dwa razy w tygodniu.
  2. Osoby spożywające owoce cytrusowe trzy do czterech razy w tygodniu.
  3. Ci, którzy spożywają owoce cytrusowe prawie codziennie.

Naukowcy scharakteryzowali również punkt odniesienia innych czynników, które mogą być związane z demencją, takich jak funkcje poznawcze, funkcje motoryczne i stres psychiczny. Pierwszym rezultatem był początek demencji zdefiniowany przez system ubezpieczeń opieki długoterminowej, obowiązkową formę krajowego ubezpieczenia społecznego stosowaną w Japonii.

Yasutake Tomata, wykładowca na Uniwersytecie Tohoku i profesor Ichiro Tsuji kierowali zespołem badawczym. Przeprowadzili analizy, aby ocenić, czy ich odkrycie było artefaktem odwrotnej przyczynowości.

Naukowcy mają nadzieję na potencjalne wykorzystanie danych z badania, ale przyznali, że należy wziąć pod uwagę więcej czynników, zanim będzie można wyciągnąć ostateczne wnioski na temat spożycia cytrusów i demencji.

Niektóre z czynników obejmują przyczyny demencji, a także dane demograficzne i lokalizację grupy badanej.

Postępuj zgodnie ze zrównoważoną dietą i jedz owoce cytrusowe, aby poprawić ogólny stan zdrowia.

Odwiedź Brainhealthboost.com, aby przeczytać więcej artykułów ze wskazówkami, jak poprawić zdrowie mózgu.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak owoce cytrusowe mogą pomóc w zapobieganiu demencji.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...