czwartek, 10 listopada 2022

"7 Wspierane naukowo korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3"(video)

  Badania sugerują, że omega-3 oferują wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa zdrowia serca i zwiększenie odporności.

Poniżej wyszczególniono siedem niesamowitych korzyści płynących z jedzeniasuperżywności lub przyjmowania suplementów bogatych w kwasy omega-3.

Obraz: 7 popartych naukowo korzyści zdrowotnych spożywania pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3

Czym są kwasy omega-3?

Omega-3 odnosi się do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych o specyficznym podwójnym wiązaniu w swojej strukturze chemicznej, takich jak kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA).

Według dr Claire Thomas, lekarza medycyny i kierownika ds. Treści klinicznych w Evergreen Life, omega-3 są nazywane "niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi", ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich wytworzyć. Możesz uzyskać omega-3 tylko poprzez dietę.

Możeszzwiększyć spożycie kwasów omega-3, przyjmując suplementydiety i jedząc źródła zwierzęce lub spożywcze, takie jak:

Źródła pochodzenia zwierzęcego

  • Sardele (2,053 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
  • Kawior (6,540 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
  • Olej z wątroby dorsza (2,438 mg na porcję (1 łyżka stołowa))
  • Śledź (2,150 mg na uncję (100 gramów))
  • Makrela (4,580 mg na uncję (100 gramów))
  • Ostrygi(391 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
  • Łosoś(982 mg na 3,5 uncji (100 gramów))

Źródła roślin:

  • Nasiona Chia (5,050 mg ALA na uncję (28 gramów))
  • Siemię lniane(2,350 mg ALA na łyżkę stołową (10,3 grama) całych nasion lub 7 260 mg na łyżkę stołową (13,6 grama) oleju)
  • Soja(670 mg ALA w 1/2 szklanki (47 gramów) suchej prażonej soi lub 1,440 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
  • Orzechy włoskie (2,570 mg ALA na uncję (28 gramów) lub około 14 połówek orzecha włoskiego)

Naukowcy badali również potencjalne korzyści zdrowotne omega-3.

Według badań opublikowanych w czasopiśmieNutrients, te składniki odżywcze mogą być kluczowym czynnikiem w zmniejszaniu poziomu stanu zapalnego, głównego czynnika ryzyka kilku chorób przewlekłych. Dane sugerują również, że omega-3 może mieć kluczowe znaczenie dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego.

Thomas powiedział, że niektóre badania sugerują, żewłaściwości przeciwzapalne kwasów omega-3mogą również oferować korzyści w przypadku problemów zdrowotnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i inne stany zapalne i zwyrodnieniowe stawów, a także choroby zapalne jelit (IBD).

Oto siedem powodów, dla których warto włączyć pokarmy bogate w kwasy omega-3 do swojej regularnej diety.

Omega-3 pomagają poprawić zdrowie mózgu

Dane wykazały, że kwasy omega-3 mogą być niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, zwłaszcza mózgu.

Wyniki badania opublikowanego wInternational Journal of Molecular Scienceujawniły, że omega-3 mogą pomóc w zapobieganiu lub spowalnianiu postępu chorób neurodegeneracyjnych, takich jakchoroba Alzheimerai Parkinsona.

Eksperci uważają, że istnieje kilka powodów, dla których omega-3 są dobre dla układu nerwowego.

W artykule wFrontiers in Aging Neuroscience naukowcy poinformowali, że omega-3 znajdują się w obfitości w błonach komórek mózgowych. Dodali, że związki mogą wpływać na to, jak neurony komunikują się ze sobą.

W innym przeglądzie opublikowanym w czasopiśmieNutrients dane wykazały, że DHA jest jednym z kluczowych składników zdrowego rozwoju mózgu i oczu. Kwas tłuszczowy może również odgrywać kluczową rolę w zdrowiu psychicznym we wczesnym dzieciństwie.

Dane z artykułu ujawniły, że niskie spożycie kwasów omega-3 może zwiększać ryzyko rozwoju takich stanów, jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), autyzm, choroba afektywna dwubiegunowa i depresja.

Badania sugerują, że ludzie, którzy regularnie spożywają omega-3, rzadziej doświadczają depresji.

Omega-3 pomagają poprawić zdrowie serca

Przeprowadzono wiele badań w celu określenia korzyści omega-3 dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a wiele badań sugeruje, że związki te oferują znaczący wpływ ochronny na serce.

Wyniki dużego przeglądu systematycznego Cochrane wykazały, że kwasy omega-3 mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca i zdarzeń sercowych. Wykazano również, że ALA może pomóc w zapobieganiu arytmii.

Omega-3 może poprawić zdrowie serca na kilka sposobów. Związki produkują hormony, które regulują krzepnięcie krwi, skurcz i rozluźnienie ścian tętnic oraz stan zapalny w organizmie. Może to być korzystne dla zapobiegania chorobom serca, ponieważ związki działają w celu zmniejszenia płytki nazębnej w tętnicach serca.

Omega-3 mogą również poprawić funkcjonowanie śródbłonka, cienkiej błony, która wyściela wnętrze serca i naczyń krwionośnych. Według badań z czasopismaAtherosclerosis, związki mogą pomóc kontrolować, ile płynu jest przenoszone z krwią oraz jak naczynia krwionośne rozszerzają się i zwężają.

Wyniki badań przeprowadzonych na pacjentach z nadwagą z zespołem metabolicznym ujawniły, że związki te mogą pomóc zrównoważyć stężenie lipidów we krwi, szczególnie poprzezobniżenie poziomu cholesterolu LDLlub "złego" cholesterolu.

Omega-3 wspierają zdrowie immunologiczne

Badania wykazały również, że omega-3 mogą mieć inną potencjalną korzyść: zwiększenie zdrowia immunologicznego.

Niektóre badania sugerują, że omega-3 mogą wpływać na skład drobnoustrojów jelitowych. Może to mieć pozytywny wpływ na zdrowie jelit.

Ponieważ układ trawienny jest pierwszą linią obrony przed szkodliwymi drobnoustrojami, omega-3 może mieć pośredni, ale szeroki wpływ na cały układ odpornościowy.

W badaniu opublikowanym wInternational Journal of Molecular Sciences naukowcy poinformowali, że omega-3 mogą stymulować produkcję przeciwciał i regulować funkcjonowanie białych krwinek.

Omega-3 wspierają zdrowie oczu

Omega-3 jest znaczącym składnikiem strukturalnym siatkówki, więc nic dziwnego, że odgrywa również kluczową rolę w zdrowiu oczu.

Twoja siatkówka przechwytuje światło, które wpada do oka i przekłada je na obrazy, które widzisz. Bez kwasów omega-3 mogą wystąpić problemy ze wzrokiem.

Omega-3 pomaga zoptymalizować "zmienność błon fotoreceptorowych, grubość siatkówki, funkcję i zapewnia rolę ochronną". Dodatkowo, zdrowy poziom DHA może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom spowodowanym ekspozycją na jasne światło i stresem oksydacyjnym.

W badaniach opublikowanych wThe American Journal of Clinical Nutrition naukowcy poinformowali, że kwasy omega-3 mogą pomóc w zapobieganiu neowaskularnym chorobom oczu, takim jak retinopatia cukrzycowa i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Oba stany mogą powodować ślepotę i oba nie mają opcji leczenia, które nie mają żadnych negatywnych skutków ubocznych. (Powiązane:Zdrowa skóra, wzrok i nastrój: 3 Mniej znane korzyści z przyjmowania suplementów omega-3.)

Omega-3 wspierają zdrowie skóry

Omega-3, zwłaszcza EPA, mogą pomóc w promowaniu zdrowszej skóry.

Uzyskanie wystarczającej ilości EPA pomaga utrzymać nawilżenie skóry, a także zmniejsza ryzyko i skutki trądziku.

Jak udokumentowano w badaniu opublikowanym w czasopiśmieClinics in Dermatology, związki te mogą pomóc poprawić nawilżenie skóry i zrównoważyć produkcję oleju. Omega-3 mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko przedwczesnego starzenia się.

Ponadto omega-3 mogą odgrywać rolę w skutecznym leczeniu zapalnych chorób skóry.

W innym badaniu zInternational Journal of Molecular Sciences naukowcy odkryli, że połączona suplementacja omega-3 i omega-6 była skuteczna w leczeniu objawów chorób skóry, takich jak trądzik, atopowe zapalenie skóry i łuszczyca.

Omega-3 pomagają poprawić zdrowie kości

W przeglądzie zBritish Journal of Nutrition naukowcy odkryli, że wiele badań sugeruje, że omega-3 mogą pomóc poprawić gęstość mineralną kości i kilka markerów obrotu kostnego.

W metaanalizie opublikowanej w czasopiśmieClimacteric wyniki wykazały, że omega-3 może szczególnie wpływać na poziom osteokalcyny u kobiet po menopauzie.

Osteokalcyna jest hormonem białkowym odgrywającym rolę w utrzymaniu i regeneracji tkanki kostnej. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ kobiety po menopauzie są narażone na wysokie ryzyko rozwoju osteoporozy.

Eksperci odkryli również, że różne źródła kwasów omega-3 mogą mieć różny wpływ na procesy przebudowy kości. Olej lniany może być lepszy w poprawie struktury kości, a olej rybny może pomóc zwiększyć gęstość mineralną kości.

Według danych naukowych właściwości przeciwzapalne omega-3 mogą pomóc zmniejszyć intensywność bólu w wielu stawach organizmu. Badania sugerują również, że związki mogą pomóc w poprawie bólu stawów u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Omega-3 stanowią również wsparcie dla prostaglandyn, które regulują układ odpornościowy i chronią przed zapaleniem stawów.

Omega-3 pomagają poprawić jakość snu

Wreszcie, badania wykazały, że omega-3 może odgrywać rolę w regulacji snu.

W jednym z artykułów opublikowanych wAmerican Journal of Clinical Nutrition dane wykazały, że osoby z wyższym regularnym spożyciem kwasów omega-3 wydają się potrzebować mniej snu.

Omega-3 mogą również pomóc poprawić sen u niemowląt, ponieważ związki te pomagają organizować i dojrzewać rutynę snu i czuwania bez wpływu na całkowity czas snu lub wydajność.

Jedz pokarmy bogate w omega-3 lubprzyjmuj suplementy omega-3, aby poprawić ogólne samopoczucie i poprawić zdrowie serca.

Obejrzyj film poniżej, aby dowiedzieć się więcej okorzyściach zdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3.


Ten film pochodzi zkanału Holistic Herbalist naBrighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...