czwartek, 7 września 2023

"Chcesz naturalnie poprawić zdrowie swojego mózgu? Jedz więcej sfermentowanych, hodowanych potraw"

 Nowe badania z Irlandii potwierdziły, że sfermentowana i hodowana żywność jest dobra zarówno dla jelit, jak i mózgu.

Spożywanie pokarmów, które są żywe i kwitną dzięki pożytecznym bakteriom - kilka typowych przykładów to jogurt, kefir, kombucha i kimchi - może znacznie poprawić zdrowie psychiczne, podsumowuje przegląd, który został opublikowany w czasopiśmie Preventive Nutrition and Food Science.



Ze względu na sposób, w jaki pomagają modulować uwalnianie neuroprzekaźników, takich jak neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego (BDNF), glutaminian, kwas gamma-aminomasłowy (GABA) i serotonina, sfermentowane i hodowane pokarmy wykazały skuteczność w poprawie zarówno uczenia się, jak i pamięci.

Kiszona kapusta, rodzaj sfermentowanej kapusty, zawiera aminokwas zwany choliną, który jest niezbędny do produkcji acetylocholiny, neuroprzekaźnika zaangażowanego w kontrolę mięśni, rytm dobowy i pamięć. Acetylocholina została również zidentyfikowana jako mająca silne działanie ochronne przeciwko chorobie Alzheimera.

Tryptofan jest kolejnym aminokwasem występującym w sfermentowanej żywności, której organizm potrzebuje do produkcji hormonu melatoniny, który reguluje cykle snu i czuwania organizmu. Tryptofan znajduje się w mleku - preferowane jest surowe mleko, ponieważ jest to żywy pokarm wypełniony pożytecznymi bakteriami - tuńczykiem i mięsem.

Tryptofan jest również ważnym prekursorem serotoniny, neuroprzekaźnika mózgu, który reguluje nastrój i inne funkcje. Wykazano, że spożywanie sfermentowanej żywności, która jest w nią bogata, poprawia zdrowie mózgu zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej, pomagając poprawić nastrój przy jednoczesnym zmniejszeniu stresu.

(Powiązane: Jednym z rozgrzewających napojów fermentowanych, który jest naprawdę dobry dla ciebie, na który możesz chcieć spojrzeć, jest miso, odżywcza potęga tradycyjnej kuchni japońskiej.)

Cukier jest kluczem do prawidłowej fermentacji i hodowli, mimo że jest demonizowany

W swoim artykule naukowcy z APC Microbiome na University College Cork, a także z Teagasc, irlandzkiego Urzędu ds. Rozwoju Rolnictwa i Żywności, starali się określić, które sfermentowane i hodowane produkty spożywcze są najlepsze dla uzyskania tych korzyści.

Aby to zrobić, porównali dane dotyczące ponad 200 różnych sfermentowanych i hodowanych produktów spożywczych spożywanych na całym świecie. Wszystkie z nich różnią się znacznie składem metabolitów, o których wiadomo, że mają korzystny wpływ na zdrowie mózgu.

Badanie jest nadal w toku, aby było jasne, ale było już kilka ważnych odkryć, o których warto wspomnieć, głównie to, że wszystkie sfermentowane i hodowane pokarmy pomagają wspierać zdrowie jelit i mózgu w potężny sposób.

"Spodziewałem się, że pojawi się tylko kilka sfermentowanych pokarmów, ale spośród 200 sfermentowanych pokarmów [przetestowanych], prawie wszystkie wykazały zdolność do wywierania pewnego rodzaju potencjału w celu poprawy zdrowia jelit i mózgu" - powiedział Ramya Balasubramanian, jeden z autorów badania.

"Fermentowane produkty na bazie cukru i fermentowane produkty na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu."

O dziwo, a może nie, Balasubramanian i zespół odkryli, że produkty na bazie cukru mają kluczowe znaczenie dla produkcji najzdrowszych i najbardziej korzystnych metabolitów, pomimo faktu, że cukier jest w dużej mierze demonizowany jako "śmieciowe" jedzenie.

"Za wszystko, co widzimy na demonizowanych produktach na bazie cukru, sfermentowany cukier przyjmuje surowy substrat cukrowy i przekształca go w mnóstwo metabolitów, które mogą mieć korzystny wpływ na gospodarza" - wyjaśnił Balasubramanian.

"Tak więc, mimo że ma w sobie nazwę" cukier ", jeśli wykonasz końcowe badanie metabolomiczne, cukier zostanie wykorzystany przez społeczność drobnoustrojów obecną w żywności i zostanie przekształcony w te piękne metabolity, które są gotowe do wybrania przez nas do dalszych badań. "

Takie sfermentowane produkty na bazie cukru obejmują kombucha, która jest zwykle wytwarzana przy użyciu czarnej herbaty i cukru - cukier jest kluczem do tego, co fermentuje herbatę i czyni ją zdrowszą zarówno dla jelit, jak i mózgu.

Najnowsze informacje na temat zdrowego odżywiania i życia można znaleźć na stronie Natural.news.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:Chcesz naturalnie poprawić zdrowie swojego mózgu? Jedz więcej sfermentowanej, hodowanej żywności - NaturalNews.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...