piątek, 5 czerwca 2020

"Jarmuż chwalicie, kapusty nie znacie..."- (video)

Podczas gdy zachwycamy się jarmużem, z pewnością jednym z najmodniejszych i najbardziej 'wypromowanych' warzyw, warto zwrócić uwagę na dobrze znaną kapustę. W swoich zdrowotnych właściwościach nie ustępuje ona temu popularnemu składnikowi sałatek i porannych koktajli.

Jarmuż chwalicie, kapusty nie znacie...

Jest źródłem witaminy K, C, witaminy B6, dostarcza również kwasu foliowego, wapnia, potasu i magnezu... (Fot. Getty Images)

"Zielone warzywa mają wiele podobnych właściwości odżywczych. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała" – wyjaśnia dietetyk Jaclyn London.

Rzeczywiście zasób składników odżywczych kapusty jest imponujący. Jest ona źródłem witaminy K, C, witaminy B6, dostarcza również kwasu foliowego, wapnia, potasu i magnezu. Zawiera również niewielkie ilości innych mikroelementów, w tym witaminy A i żelaza. Dzięki temu może chronić m.in. przed chorobami serca i stanami zapalnymi.

Zwłaszcza jej czerwona odmiana, która jest nasycona specjalnymi flawonoidami zwanymi antocyjanami. "Te fitoskładniki chronią przed stresem oksydacyjnym i przewlekłym stanem zapalnym, zwiększając w ten sposób odporność i pomagając zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy" - podkreśla dietetyk.


Czerwona odmiana jest nasycona specjalnymi flawonoidami zwanymi antocyjanami. (Fot. Getty Images)

I nie bez przyczyny, bo wiele badań wykazało związek między jedzeniem pokarmów bogatych w ten pigment, a zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Wykazano również, że zwiększenie spożycia antocyjanów w diecie obniża ciśnienie krwi i ryzyko choroby wieńcowej.

"Trudno powiedzieć, że jedno warzywo jest lepsze od drugiego, ponieważ wszystkie są doskonałe dla zdrowia. Kapusta może mieć jednak przewagę pod względem gęstości składników odżywczych. Antocyjany znajdujące się w czerwonej kapuście mogą pomóc poprawić krążenie, chronić układ sercowo-naczyniowy i zrównoważyć uszkodzenia komórek organizmu. W diecie istotna jest jednak różnorodność. Jeśli chodzi o warzywa krzyżowe - jarmuż, kapusta, brokuły, kalafior i brukselka - im częściej jemy, tym lepiej" – doradza dietetyk, dodając, żeby pamiętać o właściwościach odżywczych kiszonej kapusty. 


zrodlo:miziaforum.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...