sobota, 25 września 2021

"Rokitnik zwyczajny dla zdrowia i urody. Domowe receptury "

 Rokitnik zwyczajny [Hippophae rhamnoides] jest ciernistym, odpornym na surowe warunki klimatyczne krzewem.

Dziko rośnie w rejonach przybrzeżnych i górskich Europy i Azji. Wyrasta na piaszczystych glebach, często spotkany na wydmach, gdzie pełni funkcje ochrony przed silnym, słonym wiatrem. Często go można spotkać w starych żwirowniach i odsłoniętych zboczach.

przepisy z owoców rokitnika

Pierwsze zapiski o leczniczych właściwościach rokitnika znajdują się w księgach zgromadzonych w klasztorach tybetańskich. W Europie pojawił się w I wieku p.n.e. Według greckich źródeł roślinę sprowadziły wojska Aleksandra Wielkiego.

Otóż wyczerpani nieustannymi walkami żołnierze zauważyli, że ich konie skubiąc owoce rokitnika nabierają siły, a ich sierść staje się piękna i błyszcząca. Stąd wzięła się nazwa botaniczna rośliny, z greki: hippos – koń, pháo – błyszczeć.

Rokitnik lecznicze właściwości

Rokitnik jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie.

Zawiera wszystkie występujące w naturze witaminy w tym rzadką w roślinach B 12. W jego składzie wyodrębniono ponad 190 aktywnych biologicznie składników. Silne antyoksydanty, 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, fenole, witaminy, prowitaminy, mikroelementy i lipidy.

rokitnik dla zdrowia i urody

W liściach i owocach jest 3 razy witaminy A niż w marchwi, 10 razy więcej C niż w pomarańczach i czterokrotnie więcej E niż w pestkach słonecznika.  W przeciwieństwie do większości roślin, rokitnik nie zawiera enzymu askorbinazy, dzięki czemu witamina C nie ulega tak łatwo degradacji.  Owoców warto szukać teraz, od września do grudnia jest ich największe stężenie.

Działanie energetyczne

Smak kwaśny, gorzki, cierpki po zamrożeniu słodkawy. Działanie ocieplające, nawilżające, odżywcze. Usuwa nadmiar zimna, stagnację płynów, flegmę, kaszel. Oddziałuje na śledzionę, płuca, serce, żołądek, skórę, tkankę limfatyczną, krew. Łagodzi podrażnione stanem zapalnym tkanki.

Flegma jest objawem stagnacji płynów.  Ma początek w śledzionie, która gromadzi wilgoć, następnie przemieszcza się do płuc i zagęszcza. Początkowo zimna flegma, w miarę postępu choroby zmienia się w patologiczną „gorącą”. Rokitnik jako zioło o ciepłym charakterze leczy początkowe etapy stagnacji: zimną, mokrą flegmę z objawami  świszczącego oddechu oraz wymioty i nudności.

Rokitnik zwyczajny dla zdrowia i urody. Domowe receptury

Smak cierpki, kwaśny w połączeniu z gorzkim pomaga w trawieniu, zatrzymuje nadmierną utratę płynów (pot, biegunka), reguluje krążenie krwi i płynów ustrojowych.

  • Rokitnik przywraca równowagę energetyczną.
  • Wzmacnia system odpornościowy.
  • Poprawia krążenie, pracę serca, obniża ciśnienie.
  • Przyspiesza odbudowę komórek, opóźnia starzenie.
  • Dostarcza komórkom składniki odżywcze, oczyszcza i stymuluje ich pracę.
  • Wspomaga układ trawienny i przemianę materii
  • Leczy infekcje, nieżyty, choroby żołądka, dwunastnicy, trzustki, wątroby, jelit,
  • Usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
  • Poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjne
  • Regeneruje, leczy i pielęgnuje skórę

Badania naukowe potwierdzają działanie: kardioprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, gojące, przeciwzapalne.

Olej z rokitnika nie tylko na skórę

Olej z rokitnika jest jednym z najbardziej cenionych naturalnych preparatów

  • Wyciąg olejowy z rokitnika przyspiesza regenerację skóry zniszczonej i wysuszonej.
  • Likwiduje blizny i przebarwienia.
  • Przyspiesza gojenie i regenerację trudnych do wyleczenia chorób skórnych np. trądzik różowaty.
  • Odmładza, regeneruje, uelastycznia skórę i poprawia jej strukturę
  • Jest ważnym składnikiem kosmetyków charakterze przeciwstarzeniowym, pielęgnacyjnym i upiększającym. Dodawany do kremów, szamponów, odżywek do włosów, balsamów.
Wewnętrznie olej z rokitnika stosuje się:
  • W chorobach wirusowych i bakteryjnych.
  • Nieżytach, stanach zapalnych układu pokarmowego.
  • Chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
  • Stanach zapalnych narządów wewnętrznych, biegunkach.
  • Zakrzepowym zapaleniu żył, wysokim poziomie trójglicerydów.
  • Schorzeniach skórnych, wypadaniu włosów.
  • Po kilka kropli można dodawać do szamponów, kremów, balsamów, maseczek – zwiększy ich skuteczność

Rokitnik  – domowe przepisy

Owoce rokitnika są jadalne. Można spożywać na surowo, świeże i suszone dodawać do herbatek. Zamiast łykać suplementy warto zrobić przetwory: dżemy, galaretki, konfitury, soki wina i nalewki.

Sok z rokitnika
1 kg owoców rokitnika
0,5 kg cukru

Owoce starannie myjemy w ciepłej wodzie i lekko rozgniatamy tłuczkiem do mięsa. Zalewamy litrem wrzątki i podgrzewamy 30 min na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Wystudzony płyn odcedzamy przez sitko wyścielone gazą. Owoce zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i powtarzamy procedurę. Obydwa płyny zlewamy do jednego garnka, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Rozlewamy sok do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej kwadrans.

Sok pije się rozcieńczony w proporcji 1:4 z wodą lub dodaje do herbatek. Doskonale wzmacnia odporność i zapobiega chorobom.

rokitnik przepisy

Dżem z rokitnika

  • Kilogram owoców rokitnika
  • Szklanka wody
  • 80 dag cukru
  • Goździki

Zebrane po przymrozkach owoce umieszczamy na noc w zamrażarce, by straciły cierpkość. Przebrane i umyte wsypujemy do płaskiego garnka, zalewamy wodą. Gotujemy z goździkami do miękkości ok 15-20 minut. Miksujemy lub przecieramy przez sito. Ponownie gotujemy i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10 minut. Rokitnik może być dodatkiem do dżemów z innych owoców.

Domowy olejek z rokitnika

Świeże owoce miażdżymy, odcedzamy sok i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na powierzchni soku utworzy się warstwa oleju, który trzeba zebrać do szklanego naczynia.  Zebrany olejek można stosować wewnętrznie po pół łyżeczki. Bez rozcieńczenia można smarować skórę wymagającą regeneracji.

Nalewka z rokitnika

  • Po 1 kg owoców rokitnika i cukru
  • 1,5 l alkoholu 70%

Umyte, odsączone owoce wsypujemy do słoja. Dodajemy cukier i alkohol. Szczelnie zakręcamy  i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na na 6–8 tygodni. Co kilka dni słojem należy wstrząsnąć.  Przecedzamy, przelewamy do butelek i odstawić w zimne miejsce na ok. 6 miesięcy.

Herbatka z liści rokitnika

Świeże listki od razu po zerwaniu należy odparować. Najlepiej umieścić na żeliwnej patelni nad gorącym płomieniem, mieszać odparowując dopóki są miękkie i lekko wilgotne. Proces powoduje zatrzymanie enzymów. Następnie  przekładamy do ogrzanych foremek do ciasta i suszymy.

Podczas suszenia trzeba często mieszać, kilkakrotnie podgrzewając i schładzając  piekarnik do uzyskania suszu o 2% wilgotności. Przechowujemy w szczelnym naczyniu w lodówce. Robimy napar z łyżeczki suszu na szklankę wrzątku.

rokitnik

Suszone owoce rokitnika
Owoce suszymy rozłożone na tackach w chłodnym miejscu. Napar z owoców rokitnika: 1 łyżkę suszu parzymy 20 minut w szklance wrzątku pod przykryciem.  Wyśmienity smak ma herbatka rokitnikowa z pomarańczą i imbirem. Wzmacnia organizm, rozgrzewa, oczyszcza PRZEPIS 

zrodlo:https://sekrety-zdrowia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...