sobota, 17 września 2022

"Jak uzyskać wystarczającą ilość wapnia - bez nabiału Wapń jest ważnym składnikiem odżywczym i istnieje wiele pokarmów, które zapewniają dzienne zapotrzebowanie"

 Wapń można uczciwie nazwać królem minerałów. Jest to najobficiej występujący minerał w ludzkim ciele i odgrywa kluczową rolę w tworzeniu i utrzymaniu kości i zębów, a także skurczu mięśni, krzepnięciu krwi i sygnalizacji nerwowej. Zdecydowana większość wapnia w organizmie - 98 procent według National Institutes of Health - jest przechowywana w kościach.

Koktajl z jarmużu i kołnierzyka to świetny sposób na uzyskanie zdrowej dawki wapnia. (Magdanatka/Shutterstock)
Koktajl z jarmużu i kołnierzyka to świetny sposób na uzyskanie zdrowej dawki wapnia. (Magdanatka/Shutterstock

Wśród ekspertów nie ma sporu, że uzyskanie wystarczającej ilości wapnia jest niezbędne, ale na tym kończy się umowa. Dokładnie to, ile wapnia jest niezbędne dla optymalnego zdrowia i które źródła dietetyczne są najlepsze do jego uzyskania, pozostają gorącymi tematami spornymi.

Zapotrzebowanie na wapń różni się znacznie w zależności od wieku i płci. W czasach szybkiego wzrostu - takich jak okres dojrzewania i ciąża - potrzeby są wyższe niż w czasach "utrzymania". Również kobiety po menopauzie mają zwiększone zapotrzebowanie na wapń, ponieważ doświadczają przyspieszonego tempa utraty masy kostnej z powodu spadku poziomu estrogenu.

Etap życia

(Lata)

Zalecana dzienna ilość

(Wapń)

Dzieci 1-3 lat700 mg
Dzieci 4-8 lat1000 mg 
Dzieci i młodzież 9-18 lat1300 mg
Dorośli 19-50 lat1000 mg 
Dorośli mężczyźni 51-70 lat1000 mg 
Dorosłe kobiety 51-70 lat1200 mg 
Nastolatki w ciąży i karmiące piersią1300 mg
Dorośli w ciąży i karmiący piersią1000 mg
Źródło: Instytut Medycyny

Od dziesięcioleci mówi się nam, że wapń jest niezbędny, a produkty mleczne są najlepszym źródłem wapnia, więc jest to krótki skok do wniosku, że wszyscy powinniśmy ładować dużo mleka, jogurtu i sera, jeśli chcemy uniknąć słabych kości i powtarzających się ubytków na drodze.

Ale co z tymi, którzy są uczuleni na mleko? Mleko krowie jest najczęstszym alergenem pokarmowym wśród niemowląt i małych dzieci, a około 2,5 procent jest dotkniętych, zgodnie z organizacją non-profit FARE lub Food Allergy Research and Education. Podczas gdy wielu w końcu wyrasta z alergii na nabiał, niektórzy nie i przenoszą ją w dorosłość.

Dodajmy do tego tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy, która według ostatnich badań dotyka około dwóch trzecich światowej populacji, oraz tych, którzy stosują dietę wegańską, a istnieje znaczna część populacji, która z konieczności lub z wyboru unika produktów mlecznych i musi zaspokoić swoje zapotrzebowanie na wapń z innych źródeł.

Choć odejście od kampanii "Masz mleko?" może być niepokojące, zapewniamy, że całkowicie możliwe jest uzyskanie wystarczającej ilości wapnia bez spożywania produktów mlecznych. Istnieje wiele pokarmów roślinnych bogatych w wapń oraz żywności i napojów wzbogaconych w wapń do wyboru, a suplementy są również opcją w razie potrzeby. Biorąc pod uwagę, że ośmiouncjowa szklanka mleka krowiego wynosi średnio 300 miligramów (mg) wapnia, porównaj te opcje niemleczne.

MigdałyMigdały znajdują się na szczycie listy orzechów bogatych w wapń. 100 gramów (g) migdałów, co stanowi znaczną porcję około 100 orzechów, zawiera 273 mg wapnia, a także zdrowe tłuszcze, żelazo, białko i błonnik.

Łosoś w puszkach i sardynki: W puszkach z miękkimi, jadalnymi kośćmi, te opcje ryb zapewniają imponującą ilość wapnia. Jedna puszka sardynek o wadze 3,75 uncji (92 g) zawiera 351 mg wapnia, zgodnie z FoodData Central USDA, podczas gdy trzyuncjowa (85 g) puszka łososia zawiera 241 mg.

Jarmuż i zielenie kołnierzykowe: Kilka liściastych zieleni jest bogatych w wapń, ale niektóre - takie jak szpinak - zawierają znaczne ilości środka przeciwskładnikowego zwanego szczawianem, który utrudnia wchłanianie wapnia. Jarmuż i warzywa kołnierzykowe mają zarówno niską zawartość szczawianów, jak i wysoką zawartość wapnia, dostarczając odpowiednio 177 mg i 268 mg na filiżankę.

Biała fasola: Wśród fasoli i roślin strączkowych biała fasola należy do najwyższych pod względem zawartości wapnia. Łącznie 100 g suszonej, małej białej fasoli zawiera 236 mg wapnia. Inne odmiany fasoli i soczewicy zawierają mniej wapnia, ale nadal są bogatym źródłem błonnika, białka i różnych mikroelementów.

Melasa: Zawartość wapnia w melasie różni się znacznie w zależności od rodzaju, ale wraz ze znacznymi ilościami żelaza, potasu i magnezu ilości te są znaczące. Jedna łyżka melasy zawiera 41 mg wapnia. Melasa Blackstrap, która jest bardziej skoncentrowana i bogata w składniki odżywcze niż zwykła melasa, zawiera znacznie więcej w dawce 100 mg na łyżkę stołową, co stanowi 10 procent dziennej wartości zalecanej dla dorosłych przez wytyczne dietetyczne USDA.

Squash zimowy: Jedna filiżanka gotowanego squasha z orzechów maślanych zawiera 84 mg wapnia, podczas gdy ta sama ilość dyni żołędziowej zawiera jeszcze więcej w dawce 90 mg. Obie odmiany, wraz z innymi gatunkami o pomarańczowym miąższu, są również obciążone witaminami A i C oraz błonnikiem wspierającym jelita.

Tofu z dodatkiem wapnia: Tofu jest wytwarzane przy użyciu trzech podstawowych składników: soi, wody i substancji koagulującej, takiej jak chlorek magnezu lub siarczan wapnia. Gdy siarczan wapnia jest stosowany jako substancja koagulująca, zawartość wapnia w tofu jest bardzo wysoka - aż 683 mg na 100 g dla surowego, twardego tofu, podczas gdy twarde tofu przy użyciu innych środków koagulujących może mieć od 100 mg do 200 mg wapnia na 100 g tofu. Sprawdź etykietę żywieniową, aby zobaczyć zawartość wapnia w markach tofu w Twojej okolicy.

Nasiona: Mak, sezam i nasiona chia zawierają imponujące ilości wapnia. Tylko jedna łyżka maku zawiera 127 mg wapnia - ponad 12 procent zalecanej diety (RDA) dla większości dorosłych - podczas gdy nasiona sezamu i chia zawierają około 9 procent RDA.

Wzbogacony sok pomarańczowy: Podczas jedzenia jednej całej pomarańczy otrzymasz około 65 mg wapnia, jedna filiżanka wzbogaconego wapniem soku pomarańczowego dostarcza aż 349 g - ponad jedną trzecią RDA.

Roślinne substytuty mleka: Mleko sojowe, migdałowe, ryżowe i owsiane są często wzbogacane wapniem do poziomu porównywalnego z mlekiem krowim. Jedna szklanka mleka sojowego zawiera 300 mg wapnia, co odpowiada filiżance mleka krowiego. Ryż i mleko owsiane są wzmocnione do podobnych poziomów, a jedna filiżanka niesłodzonego mleka migdałowego ma jeszcze więcej wapnia w dawce 449 mg na filiżankę.

Uzyskanie wystarczającej ilości wapnia jest niezbędne w każdym wieku, ale dla tych, którzy nie spożywają produktów mlecznych, nie ma potrzeby obawiać się, że się nie uda. Celowe włączenie dużej ilości bogatych w wapń produktów niemlecznych jako regularnej części diety ułatwia uzyskanie wystarczającej ilości tego niezbędnego minerału.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...