niedziela, 18 września 2022

"Prawie każda żywność w tej diecie może zabić komórki rakowe"

 "Kultura i historia zanurzają się bezpośrednio w rzeczach, w kamieniach, w zmarszczkach na ludzkich twarzach, w smaku wina i oliwy, w kolorze fal" - napisał włoski uczony Claudio Magris.

Dieta śródziemnomorska ma korzyści dla funkcjonowania poznawczego w późniejszym życiu. (Antonina Własowa/Shutterstock)
Dieta śródziemnomorska ma korzyści dla funkcjonowania poznawczego w późniejszym życiu. (Antonina Własowa/Shutterstock)

Wielowiekowa tradycyjna dieta przyniosła korzyści dziesiątkom tysięcy ludzi w miejscu, w którym mieszka uczony. Po tej diecie ludzie zwiększają swoją długowieczność, poprawiają jakość życia, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Dieta nazywana jest dietą śródziemnomorską.

Dieta śródziemnomorska została wpisana na Reprezentatywną Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury (UNESCO) w 2013 roku. Jest to trójwymiarowy system, który obejmuje zestaw umiejętności, wiedzy, rytuałów i tradycji dotyczących upraw, zbiorów, rybołówstwa, hodowli zwierząt, konserwacji, przetwarzania, gotowania i samej diety.

Inną unikalną cechą tego uświęconego tradycją wzorca żywieniowego jest to, że większość użytych składników ma właściwości zwalczające raka.

Dlaczego dieta śródziemnomorska jest zdolna do walki z rakiem?

Kluczowym czynnikiem jest to, że komórki nowotworowe wymagają naczyń krwionośnych do dostarczania składników odżywczych, a dieta śródziemnomorska blokuje szlaki dostarczania składników odżywczych.

Komórki nowotworowe wydzielają lub tworzą otaczające je tkanki w celu wytworzenia czynników angiogennych, które tworzą układ naczyniowy, który wspiera te komórki nowotworowe. Ponadto komórki nowotworowe muszą dostać się do układu krążenia przez te nowe naczynia krwionośne, aby uzyskać przerzuty i rozprzestrzeniać się.

Naukowcy doszli do konsensusu: kluczowym czynnikiem w walce z rakiem jest hamowanie angiogenezy. Opracowali również różne rodzaje środków antyangiogennych w leczeniu raka.

Składniki wielu produktów spożywczych w diecie śródziemnomorskiej są naturalnymi środkami antyangiogennymi. Mogą odgrywać rolę hamowania angiogenezy w organizmie człowieka i zapobiegania zaburzeniu równowagi wzrostu naczyń krwionośnych, aby skutecznie zapobiegać, a nawet kontrolować raka. Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej rzeczywiście wiąże się z mniejszą zachorowalnością na raka.

6 Pokarmy przeciwnowotworowe w diecie śródziemnomorskiej głodzą komórki rakowe na śmierć

Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się stosowaniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jako głównego lipidu. Zawiera pewną ilość warzyw, owoców, roślin strączkowych, zbóż, orzechów i stosunkowo dużej porcji ryb. Dieta ma niskie spożycie czerwonego mięsa, umiarkowane lub niskie spożycie produktów mlecznych i małą ilość czerwonego wina.

  • Oliwa

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest otrzymywana za pomocą środków mechanicznych, które nie prowadzą do żadnych zmian w składzie oliwy. Oliwa z oliwek zawiera zarówno składniki zmydlające, jak i niezmydlające się. Składnik zmydlający składa się głównie z trójglicerydów, stanowiących od 98 do 99 procent oliwy z oliwek. Składnik niezmydlający się obejmuje głównie witaminę E, fitosterole, polifenole i triterpenoidy, stanowiące od 1 do 2 procent oliwy z oliwek.

Wśród nich ilość związków fenolowych jest największa w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Warto zauważyć, że substancje te są prawie nieobecne w rafinowanej oliwie z oliwek, ponieważ są tracone podczas procesu rafinacji.

Oleuropeina, naturalny związek występujący w oliwie z oliwek, ma zdolność modulowania kilku onkogennych szlaków sygnałowych i jest stosowany w profilaktyce i leczeniu raka. Bardzo przekonujące badania na zwierzętach wykazały, że doustne podawanie oleuropeiny wywołuje całkowitą regresję guza w ciągu 9 do 12 dni.

Oleuropeinę można dalej przekształcać w hydroksytyrozol o właściwościach antyangiogennych. Hydroksytyrozol jest jednym z najobficiej występujących fenoli zawartych w oliwie z oliwek.

Oliwki, liście drzew oliwnych i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawierają składnik odżywczy, który wykazuje znaczące właściwości przeciwnowotworowe i antyangiogenne - kwas triterpenowy. Istnieje o wiele więcej substancji przeciwnowotworowych o właściwościach antyangiogennych obecnych w oliwie z oliwek, takich jak flawonoidy, karotenoidy, witamina E, diterpenoidy i sterole roślinne.

  • Warzywa, owoce i czerwone wino

Bogate polifenole o działaniu przeciwnowotworowym znajdują się w warzywach, owocach i czerwonym winie. Niektóre z efektów przeciwnowotworowych są pośredniczone przez ich mechanizmy antyangiogenne.

Resweratrol, nieflawonoidowy polifenol, znajduje się w skórce czerwonych winogron, orzeszków ziemnych i jagód. Co ciekawe, udowodniono, że antyangiogenne działanie resweratrolu jest dwustronne: wysoka dawka resweratrolu indukuje angiogenezę, podczas gdy niska dawka resweratrolu jest antyangiogenezą.

Innym związkiem, pochodną resweratrolu, występującym w winogronach i czerwonym winie jest piceatannol. Wykazano, że Piceatannol wywiera ochronę sercowo-naczyniową, zapobieganie miażdżycy, działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Moduluje również czynniki, które promują wzrost naczyń i limfatycznych w gruczołach sutkowych, zmniejszając w ten sposób ryzyko zachorowania na raka.

Fisetyna występuje w czerwonym winie, różnych owocach (np. truskawkach, jabłkach, mango, persimmonach, kiwi, pomidorach i winogronach), warzywach (np. Cebula i ogórki) oraz orzechach.

Antyangiogenna skuteczność fisetyny może hamować przerzuty komórek raka glejaka i angiogenezę w czerniaku oraz może zmniejszać gęstość mikronaczyń w rakach płuc.

  • Ryby zimnowodne

Dieta śródziemnomorska obejmuje również spożywanie ryb zimnowodnych, które są bogate w lipidy, w tym sardynki, tuńczyka, makrele i sardele.

Ryby zimnowodne to ryby, które przeżywają w niskich temperaturach i są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (PUFA) nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być spożywane poprzez dietę.

Omega-3 PUFA mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym antyangiogenezę i supresję raka. Hamują indukcję angiopoetyny-2 (Ang2) i główne procesy proangiogenne, podczas gdy omega-6 PUFA działają odwrotnie.

Badania wykazały, że mutiple omega-3 PUFA, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) powszechnie spotykane w rybach, mogą hamować indukcję Ang2 o około 50 procent.

  • Pomidory

Jednym z podstawowych elementów gastronomicznych diety śródziemnomorskiej są pomidory, które są bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy, karotenoidy i likopery. Wykazano, że składniki te mają właściwości ochronne i przeciwnowotworowe.

W szczególności likopen pomidorowy może zapobiegać i hamować wiele nowotworów, takich jak rak płuc, wątroby i prostaty, poprzez antyangiogenezę. Brytyjscy naukowcy zbadali dietę prawie 50 000 osób i odkryli, że wśród uczestników płci męskiej grupa o najwyższym spożyciu likopenu była o 28 procent mniej narażona na rozwój raka prostaty niż grupa o najniższym spożyciu.

  • Kawa

Kawa zawarta w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej to gotowana, niefiltrowana grecka kawa, która jest bogata w kahweol, polifenole i inne przeciwutleniacze. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że kahweol wykazuje właściwości antyangiogenne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

  • Zioła

Niektóre zioła i przyprawy kulinarne są wykorzystywane do przygotowywania diety śródziemnomorskiej.

Wśród nich suche oregano zawiera wysoki udział polifenoli. Ekstrakt etanolowy z oregano może zmniejszać ekspresję naskórkowych czynników wzrostu w komórkach nowotworowych raka piersi, hamując angiogenezę tych komórek.

Innym powszechnie stosowanym ziołem w diecie śródziemnomorskiej jest rozmaryn. Zawiera karnozol i kwas karnozowy, które mogą hamować wzrost komórek śródbłonka naczyniowego i indukować ich apoptozę, dodatkowo pomagając w profilaktyce raka.

Ponadto dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na gościnność, sąsiedztwo, dialog międzykulturowy i kreatywność, a także sposób życia kierujący się szacunkiem dla różnorodności. Takie pozytywne nastawienie do życia promuje zdrowie psychiczne ludzi, które jest niezbędne do utrzymania zdrowia fizycznego.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"STRES ZNIKNIE: Powszechne zioło w Indiach "Święta Bazylia" holistycznie leczy wyczerpanie stresem lepiej niż cokolwiek, co ma do zaoferowania medycyna zachodnia"

  Masz stres? Kto tego nie robi. Może istnieć wspaniały naturalny środek, który nie wiąże się z szalonymi skutkami ubocznymi, takimi jak lek...