Jarzębina, jak mówią legendy, została stworzona dla ozdoby świata i nakarmienia… dzikiej zwierzyny.
Jarząb pospolity [Sorbus aucuparia]zachwyca dekoracyjnym wyglądem posiada owoce, które niszczą wirusy i gronkowce.
Kryje w sobie bogactwo witamin, słynie z leczniczych i kosmetycznych wartości, które ceniono od prawieków. Na wzmocnienie przed zimą medycyna ludowa zalecała jedzenie przetworów z jarzębiny w czasie babiego lata. A to dlatego, że jarzębina doskonale uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.
Jarzębina właściwości lecznicze
Jarzębina to kopalnia cennych składników
- Owoce jarzębiny bogate są w kwasy organiczne: m.in jabłkowy, winowy
- Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchewka
- Więcej witaminy C niż cytrusy
- Duże ilości witamin z grupy B, A, K, PP,
- Miedź, magnez, wiele cennych mikroelementów i wtórne substancje roślinne
Jarzębina jest zbawienna przy awitaminozie, osłabionej odporności, podczas rekonwalescencji. Ma silne właściwościowi przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne. Skutecznie pomaga przy:
- przeziębieniach, infekcjach, nieżytach dróg oddechowych
- chorobach układu trawiennego, żołądka, jelit, dróg żółciowych
- pęcherza i nerek
- cukrzycy, nadciśnieniu,
- poprawia pracę serca
- wzmacnia naczynia krwionośne
- przeciwdziała zakrzepom w żyłach i tętnicach
Czerwone koraliki są doskonałym kosmetykiem, świetnie wpływają na kondycję skóry, nawilżają i ujędrniają.
Jarzębina domowe przepisy
Owoce jarzębiny zbieramy od sierpnia do października. By rozłożyć lekko trujący kwas parasorbinowy musimy je długo suszyć, przemrozić lub zagotować. Kilka dni suszymy w temperaturze pokojowej. Po wysuszeniu przekładamy do lnianego woreczka i przechowujemy w suchym miejscu. Albo mrozimy 24 godziny w zamrażalniku.
Sok z jarzębiny
Owoce jarzębiny oddzielamy od szypułek, starannie umyte zasypujemy cukrem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców). Odstawiamy na około 5 godzin. Gotujemy całość 30—40 minut. Po przestudzeniu Sok odcedzamy i przelewamy do butelek. Pije się 1 łyżeczkę soku przed posiłkiem gdy trzustka wydziela za mało enzymów i w niedoborze kwasu żołądkowego.
Konfitura z jarzębiny wg przepisu o. Grande
Na wrzący syrop miodowy z 2 litrów wody i kilograma miodu wrzucamy przemrożone owoce jarzębiny. Przesmażamy przez 3 dni i wekujemy w słoiczkach. Można je mieszać z innymi owocami i konfiturami.
Jarzębiak
0,25 kg przemrożonych owoców zalewamy w słoju litrem spirytusu. Odstawiamy w słoneczne miejsce na tydzień. Nalewkę zlewamy do innego słoja. Pozostałe owoce zalewamy syropem z wody i cukru: 1,25 litra wody i 1,25 kg cukru. Odstawiamy na 10 dni. Odcedzony syrop łączymy i mieszamy z nalewką. Odstawiamy do leżakowania na 6 miesięcy w chłodnym miejscu.
Jarzębina w miodzie na odporność i przeziębienie
Przemrożone owoce wrzucamy na kilka minut do wrzątku i odsączamy. Wsypujemy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 10 minut. W rondelku podgrzewamy miód, smażymy w nim jarzębinę 3 kwadranse. Przekładamy do słoiczków. Dodaje się do herbaty, napojów, deserów.
Suszone owoce jarzębiny przepisy
Herbatka z jarzębiny na problemy z sercem i krążeniem
2 łyżki suszonych lub przemrożonych owoców jarzębiny zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu 1/2 godziny. Pije się 2 lub 3 razy dziennie pół szklanki. Pomaga w chorobach serca, miażdżycy, zakrzepicy.
Wywar na drogi moczowe i hemoroidy
Łyżkę rozdrobnionych owoców zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy 5 minut pod przykryciem i odstawiamy do naciągnięcia 20 minut. Pije się 2-3 razy dziennie 1/2 szklanki.
Proszek z owoców
Ususzone owoce mielimy w młynku. Stosuje się 2 razy dziennie jedną płaską łyżkę po jedzeniu popijając przegotowaną wodą. Kuracja trwa 2 miesiące. Pomaga w przewlekłych niedomaganiach nerek, wątroby, pęcherzyka żółciowego.
Jarzębina na gronkowca
2 razy dziennie płucze się gardło sokiem z jarzębiny rozcieńczonym z wodą. Można dodać łyżeczkę soli.
Jarzębina dla urody
Owoce jarzębiny świetnie wpływają na kondycję skóry.
Odżywcza maseczka do twarzy
Garść umytej jarzębiny starannie rozgniatamy. Dodajemy po łyżce oliwy i mleka. Nakładamy na 15 minut na twarz i dekolt. Spłukujemy letnią wodą. Zabieg przynosi widoczne efekty, dodaje cerze blasku. Świetnie odżywia, poprawia elastyczność i koloryt skóry, wzmacnia naczynka krwionośne.
Kąpiel w jarzębinie
3 garście posiekanych owoców gotujemy w litrze wody 20 minut. Odcedzony wywar dodajemy do kąpieli. Odżywia, ujędrnia skórę i działa opalizująco.
zrodlo:https://sekrety-zdrowia.org/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz