sobota, 30 października 2021

"Jarzębina wzmacnia, niszczy wirusy i gronkowce !!!!!!. Babcine przepisy"

 Jarzębina, jak mówią legendy, została stworzona dla ozdoby świata i nakarmienia… dzikiej zwierzyny.

Czerwone koraliki to jedno z ważniejszych bogactw leśnej spiżarni. Są przysmakiem wielu ptaków m.in sikorek, jemiołuszek, gilów, orzechówek. Owoce jarzębiny uwielbiają sarny, jelenie, wiewiórki, dziki.
Jarzębina niszczy wirusy, gronkowce, wzmacnia - babcine przepisy

Jarząb pospolity [Sorbus aucuparia]zachwyca dekoracyjnym wyglądem posiada owoce, które niszczą wirusy i gronkowce.

Kryje w sobie  bogactwo witamin, słynie z leczniczych i kosmetycznych wartości, które ceniono od prawieków. Na wzmocnienie przed zimą medycyna ludowa zalecała jedzenie przetworów z jarzębiny w czasie babiego lata. A to dlatego, że jarzębina doskonale uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.

Jarzębina właściwości lecznicze

Jarzębina to kopalnia cennych składników

  • Owoce jarzębiny bogate są w kwasy organiczne: m.in jabłkowy, winowy
  • Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchewka
  • Więcej witaminy C niż cytrusy
  • Duże ilości witamin z grupy B, A, K, PP,
  • Miedź, magnez, wiele cennych mikroelementów i wtórne substancje roślinne

Jarzębina jest  zbawienna przy awitaminozie, osłabionej odporności, podczas rekonwalescencji. Ma silne właściwościowi przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne. Skutecznie pomaga przy:

  • przeziębieniach, infekcjach, nieżytach dróg oddechowych
  • chorobach układu trawiennego, żołądka, jelit, dróg żółciowych
  • pęcherza i nerek
  • cukrzycy, nadciśnieniu,
  • poprawia pracę serca
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • przeciwdziała zakrzepom w żyłach i tętnicach

Czerwone koraliki są doskonałym kosmetykiem, świetnie wpływają na kondycję skóry, nawilżają i ujędrniają.

Jarzębina domowe przepisy

Owoce jarzębiny zbieramy od sierpnia do października. By rozłożyć lekko trujący kwas parasorbinowy musimy je długo suszyć, przemrozić lub zagotować. Kilka dni suszymy w temperaturze pokojowej. Po wysuszeniu przekładamy do lnianego woreczka i przechowujemy w suchym miejscu. Albo mrozimy 24 godziny w zamrażalniku.

jarzębina przepisy przetwory

Sok z jarzębiny
Owoce jarzębiny oddzielamy od szypułek, starannie umyte zasypujemy cukrem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców). Odstawiamy na około 5 godzin. Gotujemy całość  30—40 minut. Po przestudzeniu Sok odcedzamy i przelewamy do butelek. Pije się 1 łyżeczkę soku przed posiłkiem gdy trzustka wydziela za mało enzymów i w niedoborze kwasu żołądkowego.

Konfitura z jarzębiny wg przepisu o. Grande
Na wrzący syrop miodowy  z 2 litrów wody i kilograma miodu wrzucamy przemrożone owoce jarzębiny. Przesmażamy przez 3 dni i wekujemy w słoiczkach. Można je mieszać z innymi owocami i konfiturami.

Jarzębiak
0,25 kg przemrożonych owoców zalewamy w słoju litrem spirytusu. Odstawiamy w słoneczne miejsce na tydzień. Nalewkę zlewamy do innego słoja. Pozostałe owoce zalewamy syropem z wody i cukru: 1,25 litra wody i 1,25 kg cukru. Odstawiamy na 10 dni.  Odcedzony syrop łączymy i mieszamy z nalewką. Odstawiamy do leżakowania na 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

Jarzębina w miodzie na odporność i przeziębienie
Przemrożone owoce wrzucamy na kilka minut do wrzątku i odsączamy. Wsypujemy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 10 minut. W rondelku podgrzewamy miód, smażymy w nim jarzębinę 3 kwadranse. Przekładamy do słoiczków. Dodaje się do herbaty, napojów, deserów.

Suszone owoce jarzębiny przepisy

Herbatka z jarzębiny na problemy z sercem i krążeniem
2 łyżki suszonych lub przemrożonych owoców jarzębiny zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu 1/2 godziny. Pije się 2 lub 3 razy dziennie pół szklanki. Pomaga w chorobach serca, miażdżycy, zakrzepicy.

jarzębina przepisy

Wywar na drogi moczowe i hemoroidy 
Łyżkę rozdrobnionych owoców zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy 5 minut pod przykryciem i odstawiamy do naciągnięcia 20 minut.  Pije się 2-3 razy dziennie  1/2 szklanki.

Proszek z owoców
Ususzone owoce mielimy w młynku. Stosuje się 2 razy dziennie jedną płaską łyżkę po jedzeniu popijając przegotowaną wodą. Kuracja trwa 2 miesiące. Pomaga w przewlekłych niedomaganiach nerek, wątroby, pęcherzyka żółciowego.

Jarzębina na gronkowca
2 razy dziennie płucze się gardło sokiem z jarzębiny rozcieńczonym z wodą. Można dodać łyżeczkę soli.

Jarzębina dla urody

Owoce jarzębiny świetnie wpływają na kondycję skóry.

Odżywcza maseczka do twarzy
Garść umytej jarzębiny starannie rozgniatamy. Dodajemy po łyżce oliwy i mleka. Nakładamy na 15 minut na twarz i dekolt. Spłukujemy letnią wodą. Zabieg przynosi widoczne efekty, dodaje cerze blasku. Świetnie odżywia, poprawia elastyczność i koloryt skóry, wzmacnia naczynka krwionośne.

Kąpiel w jarzębinie
3 garście posiekanych owoców gotujemy w litrze wody 20 minut. Odcedzony wywar dodajemy do kąpieli. Odżywia, ujędrnia skórę i działa opalizująco.

zrodlo:https://sekrety-zdrowia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...