piątek, 6 maja 2022

"Dobre i złe cukry"

 Znany jako "najsłodszy zabójca" i "trucizna bardziej uzależniająca niż narkotyki", cukier jest spożywany przez wszystkich. Według dr Heather Moday, amerykańskiej immunolog, podczas pandemii Covid-19 cukier jest najgorszym pokarmem dla układu odpornościowego.

Wiemy już, że cukier nie jest zdrową opcją dla większości ludzi, ale nowe informacje sugerują, że są te branże, które chcą ukryć jego negatywne skutki zdrowotne. (Shutterstock)
Wiemy już, że cukier nie jest zdrową opcją dla większości ludzi, ale nowe informacje sugerują, że są te branże, które chcą ukryć jego negatywne skutki zdrowotne. (Shutterstock)


Czym dokładnie jest cukier?

Cukier jest pokarmem, który wszyscy bardzo dobrze znają i jest wszechobecny w naszym życiu. Potrzebujemy cukrów, aby utrzymać nasze zdrowie, a także może przynieść nam relaks i przyjemność. Jednak cukier jest jak obosieczny miecz, który może również zaszkodzić naszemu zdrowiu, jeśli nie zostanie sprawdzony. Czym dokładnie jest cukier?

Cukier jest terminem parasolowym dla dużej grupy węglowodanów. Typowe cukry obejmują:

1. Glukoza

Glukoza jest substancją dostarczającą energię, którą organizm ludzki może bezpośrednio wykorzystać, ponieważ jest wykorzystywana do dostarczania energii do mózgu. Nadmiar glukozy jest przechowywany w organizmie w następujących postaciach:

• Przekształcany w glikogen wątrobowy i glikogen mięśniowy i uwalniany do krwi, gdy jesteśmy głodni dostarczenia energii do organizmu
• Rezerwowanie energii dla wątroby i mięśni
• Przekształcana w tłuszcz

 Glukoza ma stosunkowo rzadki charakter. Najczęściej występuje w postaci skrobi w żywności.

2. Fruktoza

Fruktoza jest cukrem, który jest obficie obecny w owocach, miodzie i słodkich warzywach, takich jak buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Jest to "najsłodszy" ze wszystkich cukrów. Jest 1,7 razy słodszy niż sacharoza.

Fruktoza nie może być bezpośrednio wykorzystana do produkcji energii w organizmie, a nadmiar fruktozy nie może być przekształcony w magazyn glikogenu, taki jak glukoza, więc jest głównie przekształcany w tłuszcz. Stłuszczenie wątroby, otyłość i niektóre inne problemy są związane głównie z fruktozą. Ponadto fruktoza zmniejsza wrażliwość organizmu na insulinę i jej zdolność do przetwarzania tłuszczu, zwiększając tym samym ryzyko chorób, takich jak choroby serca i stłuszczenie wątroby.

Jednak jedzenie owoców z odpowiednim umiarem jest korzystne i nieszkodliwe dla ludzkiego organizmu, ponieważ cukier w owocach nie jest jak wolne cukry, takie jak cukier granulowany, ale jest zamknięty wewnątrz komórek, ponieważ ściany komórkowe roślin zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu fruktozy przez organizm.

To, na co musimy być bardziej czujni, to nie naturalne cukry w owocach i warzywach, ale "wolne cukry", czyli "sztuczne cukry", takie jak rafinowany biały cukier, cukier skalny, cukier granulowany, miód, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i soki owocowe. Mogą powodować szybki wzrost poziomu cukru we krwi.

3. Sacharoza

Sacharoza pochodzi z trzciny cukrowej. Powszechne cukry stosowane w przemyśle spożywczym, takie jak cukier biały, cukier brązowy i cukier skalny, składają się zasadniczo z sacharozy.

4. Laktoza

Laktoza, pochodząca głównie z mleka, jest korzystna dla zdrowia jelit. Jednak niektórzy ludzie nie mają laktazy w jelitach i nie mogą trawić laktozy. Dla nich, po wypiciu mleka, rozwinie się nietolerancja laktozy, co może powodować biegunkę.

5. Polisacharydy

Polisacharydy to łańcuchy cukrowe złożone z wielu cząsteczek glukozy. Skrobia i celuloza w ryżu i makaronie są przykładami polisacharydów. Celuloza pochodzi z ziaren, owoców i warzyw i jest bardzo ważna dla zdrowia ludzkiego organizmu.

Cukier jest niezbędny do utrzymania naszego zdrowia, ale będziemy musieli racjonalnie stawić czoła niektórym problemom zdrowotnym, które również przynosi.

Czy cukier jest bardziej uzależniający niż narkotyki?

Jak wspomniano powyżej, chociaż fruktoza jest bogata w słodycz, umiarkowane spożycie owoców i warzyw jest korzystne dla ludzkiego organizmu. To, na co naprawdę musimy uważać, to sztucznie dodawane wolne cukry, takie jak słodkie czekoladki, ciasta i inne słodycze, które wielu ludzi kocha.

Wszyscy wiemy, że dzieci uwielbiają jeść cukier. Dzieje się tak dlatego, że dzieci potrzebują dużo energii, gdy dorastają. Ponadto cukier może również aktywować "centra przyjemności" naszego mózgu i wyzwalać uwalnianie dopaminy, co przynosi poczucie przyjemności.

Może to jednak prowadzić do uzależnienia. Istnieje nawet powiedzenie, że cukier jest bardziej uzależniający niż narkotyki.

W 2007 roku badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Bordeaux we Francji przeprowadziło szczególny eksperyment nagradzania na szczurach. W tym eksperymencie dwie dźwignie zostały umieszczone przed szczurami, aby mogły swobodnie wybierać. Wybór Dźwigni C dałby im "nagrodę" w postaci kokainy (uzależniającego narkotyku); Wybór S dałby im trochę wody z sacharyną, która nie ma kalorii, tylko słodki smak.

Ogólnie przyjmuje się, że szczury wybrałyby kokainę, która jest silnie uzależniająca. Niemniej jednak wyniki były bardzo zaskakujące. Od drugiego dnia po rozpoczęciu eksperymentu szczury chętniej wybierały Lever S (sacharynę). Piętnaście dni później 94 procent szczurów chętniej wybrało dźwignię, która dałaby im sacharynę.

Aby dowiedzieć się, czy to substancje chemiczne w sacharynie miały atrakcyjny efekt, czy tylko słodki smak, naukowcy przeprowadzili kolejne badanie z sacharozą i odkryli, że szczury miały takie same preferencje dla sacharyny i sacharozy.

Naukowcy doszli zatem do wniosku, że słodki smak cukru może uzależniać.

Co więcej, naukowcy odkryli również, że cukier ma prawie taki sam wpływ na mózg jak narkotyki i jest kilka razy bardziej uzależniający niż kokaina. Jedzenie cukru powoduje, że mózg wytwarza dopaminę, co powoduje przyjemność i sprawia, że ludzie są "uzależnieni od cukru".

Najgorszy pokarm dla układu odpornościowego

W porównaniu z innymi uzależniającymi substancjami, "uzależnienie od cukru" wpływa na nasze ciało w bardziej subtelny sposób, jak "przewlekła trucizna".

Dr Heather Moday, amerykańska immunolog, zwróciła uwagę, że podczas pandemii Covid-19 jest jeden pokarm, który jest najgorszy dla układu odpornościowego, a jest nim cukier.

American Journal of Clinical Nutrition przeprowadził eksperyment badawczy. Po tym, jak grupa badanych pościła przez noc, wzięli 100 gramów wolnego cukru doustnie na pusty żołądek. Dla porównania, inna grupa badanych przyjmowała taką samą ilość skrobi doustnie na pusty żołądek. Eksperyment wykazał, że zdolność fagocytarna fagocytów układu odpornościowego jest znacznie zmniejszona u osób, które przyjmowały wolny cukier doustnie. Maksymalna redukcja nastąpiła między jedną a dwiema godzinami po spożyciu cukru, który był o 50 procent niższy niż w stanie na czczo; nawet po pięciu godzinach odporność była nadal zagrożona.

Natomiast grupa kontrolna, która spożyła skrobię, nie wykazała spadku odporności. Dlatego spożywanie umiarkowanej ilości ryżu, makaronu i gotowanego na parze chleba nie zaszkodzi układowi odpornościowemu.

Właśnie zobaczyliśmy, że po spożyciu wolnych cukrów "siła bojowa" fagocytów spadła o prawie połowę. Jednak negatywny wpływ nadmiernego spożycia cukru na układ odpornościowy nie ogranicza się do hamowania funkcji fagocytów.

Środowisko o wysokiej zawartości cukru może również powodować przewlekłe stany zapalne i hamować wszystkie aspekty układu odpornościowego, w tym białe krwinki, naturalne komórki zabójcze, makrofagi i limfocyty T, co powoduje zmniejszenie kompleksowej zdolności ludzkiego ciała do rozpoznawania i zabijania zarazków. Ponadto inne badanie wykazało, że 50 procent pacjentów hospitalizowanych z Covid-19 w Stanach Zjednoczonych ma cukrzycę lub otyłość.

Dlatego, aby poprawić naturalną odporność naszego organizmu, musimy zwrócić większą uwagę na redukcję cukru.

Jedzenie mniejszej ilości cukru jest anti-aging

Wiadomo, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru ma kilka typowych skutków zdrowotnych, takich jak próchnica zębów, przyrost masy ciała, otyłość i cukrzyca. Jednak dodatkowo wzrost poziomu cukru we krwi spowodowany spożywaniem cukru nasiąknie komórkami organizmu w środowisku o wysokiej zawartości cukru, co spowoduje wytwarzanie zaawansowanych produktów końcowych glikacji (AGE).

AGE są zwykle wytwarzane przez metabolizm organizmu, a zdolność do usuwania AGE zmniejsza się wraz z wiekiem. Wykazano, że AGE przyczyniają się do zwiększonego stresu oksydacyjnego i reakcji zapalnych, przyspieszają starzenie się i prowadzą do wielu przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, takich jak:

Cukrzyca
Miażdżyca Osteoporoza

Choroby nerek Choroby
neurodegeneracyjne
Rak
Zwyrodnienie skóry

Jak wszyscy wiemy, potrawy takie jak duszona wieprzowina i grillowane mięsa mają szczególny aromat, a pieczone ciasta mają również atrakcyjny smak. Tego typu aromaty pochodzą z glikozylacji białek (reakcja Maillarda). Po gotowaniu na sucho (np. pieczenie, smażenie i pieczenie) AGE wzrosną 10 do 100 razy.

Jak uniknąć generowania AGE? Badania naukowe wykazały, że gotowanie z wilgotnym ciepłem, krótszy czas gotowania, niższe temperatury i dodawanie kwaśnych składników, takich jak sok z cytryny lub ocet, może znacznie zmniejszyć AGE. Więc jedząc stek, sensowne jest umieszczenie obok niego klina cytryny.

Ponadto wołowina i inne czerwone mięso zawierają więcej AGE niż białe mięso. Dlatego dla własnego zdrowia możemy spróbować jeść mniej pieczonej, smażonej wołowiny i zamiast tego jeść więcej gulaszu wołowego, a ilość AGE znacznie się zmniejszy.

Ile cukru powinniśmy jeść każdego dnia?

Chociaż nadmierne spożycie cukru jest niezdrowe, jest również niezbędne do utrzymania funkcji naszego organizmu. Jaką ilość cukru powinniśmy spożywać codziennie?

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi dietetycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wydanymi w 2015 r., Ilość wolnego cukru powinna zostać zmniejszona do mniej niż 5 procent całkowitego dziennego spożycia kalorii i nie więcej niż 25 gramów (sześć łyżeczek), aby uniknąć otyłości, próchnicy zębów, cukrzycy, chorób serca, chorób naczyniowych, a nawet raka.

Najlepszy sposób na cięcie cukru

Aby poprawić zdrowie i układ odpornościowy, osoby przyzwyczajone do jedzenia słodyczy mogą rozważyć redukcję cukru. Aby zredukować cukier, przede wszystkim musimy nauczyć się czytać etykiety żywieniowe na opakowaniach żywności. (Cukier może mieć wiele nazw, w tym: nektar z agawy, cukier brązowy, kryształ trzciny cukrowej, cukier trzcinowy, słodzik kukurydziany, syrop kukurydziany, krystaliczna fruktoza, dekstroza, odparowany sok trzcinowy, organiczny odparowany sok trzcinowy, fruktoza, koncentraty soków owocowych, glukoza, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, miód, cukier inwertowany, laktoza, maltoza, syrop słodowy, melasa, cukier surowy, sacharoza, syrop)
Sprawdź zawartość cukru w każdym produkcie w spiżarni. Ponadto jedz mniej nadmiernie przetworzonej żywności; i jedz więcej węglowodanów w postaci "zwykłych smaków" warzyw, fasoli, owoców, orzechów lub nasion.

Nie powinniśmy jednak całkowicie eliminować wszystkich cukrów, ale mieć odpowiednie spożycie.

W rzeczywistości często jemy cukier, nie "racjonalnie" na potrzeby organizmu, ale w celu zaspokojenia emocjonalnego pragnienia. Naukowcy z Queensland University of Technology (QUT) odkryli, że nadmierne spożycie cukru zwiększa poziom dopaminy w podobny sposób jak narkotyki, takie jak kokaina. Tak więc rzucenie uzależnienia od cukru jest podobne do rzucenia uzależnienia od narkotyków. Jeśli powstrzymasz się od spożywania zbyt dużej ilości cukru, chęć jedzenia cukru osłabnie; ale jeśli pozwolisz sobie jeszcze raz, pragnienie wzrośnie, a następnym razem będzie jeszcze trudniej.

Ponadto naukowcy przeprowadzili również inny eksperyment, w którym jedna grupa szczurów była karmiona w 100 procentach pełna, podczas gdy inna grupa była w 70 procentach pełna. Zgadnij, która grupa szczurów żyła dłużej? Okazuje się, że szczury, które były w 70 procentach pełne, żyły o 20 procent dłużej niż pierwsza grupa.

Jeśli coś smakuje dobrze, nie musimy jeść go dużo. Zamiast tego możemy delektować się i cieszyć się jego smakiem. Współcześni ludzie zwracają uwagę na pewną jakość życia. Aby być osobą o dobrym guście, równie dobrze możemy zacząć od jedzenia: delektować się smakami i odpowiednio kontrolować nadmierne pragnienia, co również przyniesie wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...