Wykazano, że kwercetyna zwalcza stany zapalne i działa jako naturalny lek przeciwhistaminowy. Kilka badań podkreśliło zdolność kwercetyny do zapobiegania i leczenia zarówno przeziębienia, jak i grypy.
Inne, mniej znane korzyści i zastosowania kwercetyny obejmują zapobieganie i / lub leczenie wysokiego ciśnienia krwi, chorób sercowo-naczyniowych, zespołu metabolicznego, niektórych nowotworów, dny moczanowej, zapalenia stawów i zaburzeń nastroju.
Przegląd wpływu kwercetyny na zespół metaboliczny wykazał, że znacznie zmniejszyła stężenie glukozy w osoczu na czczo, gdy była przyjmowana przez co najmniej osiem tygodni w dawce 500 miligramów dziennie lub więcej.
Inne niedawne badania wykazały, że kwercetyna ma korzystny wpływ na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby poprzez łagodzenie stanu zapalnego, stresu oksydacyjnego i metabolizmu lipidów.
Kwercetyna ma również zdolność wywoływania regresji guza poprzez interakcję z DNA i aktywację mitochondrialnego szlaku apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórek uszkodzonych).
Kwercetyna1jest przeciwutleniaczem flawonolowym występującym naturalnie w żywności, takiej jakjabłka, śliwki, czerwone winogrona, zielona herbata, kwiat czarnego bzu icebula, żeby wymienić tylko kilka.2Według raportu LinkedIn z 2022 r.3Rynek kwercetyny szybko rośnie, ponieważ jej korzyści zdrowotne stają się coraz szerzej znane, a przewidywany globalny rynek wyniesie 406 milionów dolarów do 2027 roku.
Wykazano, że kwercetyna zwalcza stany zapalne i działa jako naturalny lek przeciwhistaminowy. W rzeczywistości jego działanie przeciwwirusowe wydaje się być głównym celem wielu badań dotyczących korzyści płynących z kwercetyny, a kilka badań podkreśliło zdolność kwercetyny do zapobiegania i leczenia zarówno przeziębienia, jak i grypy.4,5,6
Ale istnieją również inne, mniej znane korzyści i zastosowania dla tego dodatku, w tym zapobieganie i / lub leczenie:7
Wysokie ciśnienie krwi8 | Choroby układu krążenia9 |
Metaboliczny10 | Niektóre rodzaje raka11 |
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD)12 | Dna13 |
Artretyzm14 | Zaburzenia nastroju15 |
Długowieczność, dzięki korzyściom senolitycznym (usuwanie uszkodzonych i zużytych komórek)16,17 |
Ponadto kwercetyna jest również pomocna w zmianach neurodegeneracyjnych wywołanych przez glin, takich jak te obserwowane w chorobie Alzheimera, Parkinsona i stwardnieniu zanikowym bocznym ("ALS"). Jak zauważono w badaniu z 2016 r.:18
Kwercetyna poprawia cechy zespołu metabolicznego
Wśród najnowszych artykułów na temat tego silnego przeciwutleniacza jest przegląd19opublikowane w numerze Phytotherapy Research z marca 2019 r., w którym przeanalizowano dziewięć randomizowanych badań kontrolowanych badających wpływ kwercetyny na zespół metaboliczny.
Zespół metaboliczny odnosi się do grupy stanów (w tym wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cukru we krwi, wysokiego poziomu trójglicerydów i gromadzenia się tłuszczu wokół talii), które zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i udaru mózgu.
Podczas gdy zbiorcze wyniki nie wykazały wpływu na stężenie glukozy w osoczu na czczo, insulinooporność lub poziomy hemoglobiny A1c, dalsze analizy podgrup wykazały, że suplementacja kwercetyną "znacznie zmniejszyła" stężenie glukozy w osoczu na czczo w badaniach trwających co najmniej osiem tygodni i w których stosowano dawki co najmniej 500 miligramów (mg) na dobę.
W badaniach, które obejmowały osoby w wieku powyżej 45 lat, stwierdzono również "znaczące" zmniejszenie insuliny przy stosowaniu dawki 500 mg na dobę lub więcej. Wcześniejsze badanie,20Opublikowany w 2011 roku, przyjrzał się wpływowi kwercetyny na niektóre cechy zespołu metabolicznego.
Badanie to koncentrowało się w szczególności na miażdżycy i zapaleniu u mężczyzn z genotypem APOE 3/3, 3/4 i 4/4 i wykazało, że kwercetyna znacznie zmniejszyła obwód talii, poposiłkowe skurczowe ciśnienie krwi, poposiłkowy triacyloglicerol i zwiększony poziom cholesterolu HDL w porównaniu z placebo. Tutaj uczestnicy otrzymywali 150 mg kwercetyny dziennie przez osiem tygodni.
Badania21Na otyłych szczurach opublikowanych w 2008 roku stwierdzono również, że suplementacja kwercetyną w dawkach 2 mg na kilogram lub 10 mg / kg masy ciała przez 10 tygodni poprawiła skurczowe ciśnienie krwi, trójglicerydy, cholesterol całkowity i poziom wolnych kwasów tłuszczowych. Dawka 10 mg/kg również poprawiła stan zapalny zwierząt. Jak zauważyli autorzy:
Jedno z pierwszych badań22Aby wykazać korzystny wpływ kwercetyny na ciśnienie krwi, opublikowano w 2007 roku. Jak donoszą autorzy:
Podobnie systematyczny przegląd ze stycznia 2020 r.23Spośród 17 badań stwierdzono, że kwercetyna "znacząco obniżyła" ciśnienie krwi u ludzi. Ci, którzy przyjmowali go przez osiem tygodni lub dłużej, mieli również "znacząco" poprawę cholesterolu i trójglicerydów lipoprotein o wysokiej gęstości.
Kwercetyna poprawia NAFLD wywołane cukrzycą
Inne najnowsze badania24opublikowane w sierpniowym numerze Phytotherapy Research z 2019 r. stwierdzono, że kwercetyna ma korzystny wpływ na NAFLD "poprzez łagodzenie stanu zapalnego, stresu oksydacyjnego i metabolizmu lipidów".
Cukrzyca może również odgrywać rolę w NAFLD, pokazując, jak wpływ na rozwój chorób przewlekłych wszelkiego rodzaju ma insulinooporność. Jak wyjaśniono w streszczeniu:
Kwercetyna pomaga modulować ekspresję genów
Według badań25Opublikowana w 2016 roku kwercetyna ma nawet zdolność wywoływania regresji guza poprzez interakcję z DNA i aktywację mitochondrialnego szlaku apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórek uszkodzonych komórek).
Stwierdzono, że kwercetyna indukuje cytotoksyczność w komórkach białaczkowych, a efekt był zależny od dawki. Ograniczone działanie cytotoksyczne stwierdzono również w komórkach raka piersi. Ogólnie rzecz biorąc, kwercetyna pięciokrotnie zwiększyła długość życia myszy chorych na raka w porównaniu z nieleczonymi kontrolami.
Autorzy przypisali te efekty bezpośredniej interakcji kwercetyny z DNA i aktywacji mitochondrialnego szlaku apoptozy i zasugerowali, że potencjalne zastosowanie kwercetyny jako dodatku do terapii raka zasługuje na dalsze badania.
Nowsze badania26w czasopiśmie Molecules podkreśla również epigenetyczny wpływ kwercetyny i zdolność do:
- Interakcja ze szlakami sygnalizacji komórkowej
- Moduluj ekspresję genów
- Wpływ na aktywność czynników transkrypcyjnych
- Moduluj mikroRNA
MikroRNA były kiedyś uważane za "śmieciowe" DNA. Dalekie od bycia bezużytecznym, badania wykazały, że "śmieciowe" DNA jest w rzeczywistości mikroRNA i odgrywa kluczową rolę w regulacji genów, które wytwarzają białka budujące twoje ciało.
Funkcja mikroRNA jako przełącznik "on/off" dla genów. W zależności od wejścia mikroRNA, pojedynczy gen może kodować dowolny z ponad 200 produktów białkowych. Zdolność kwercetyny do modułu mikroRNA może również pomóc wyjaśnić jej działanie cytotoksyczne i dlaczego wydaje się poprawiać przeżycie raka (przynajmniej u myszy).
Kwercetyna jest silnym środkiem przeciwwirusowym
Jak wspomniano, jedną z najlepiej zbadanych cech kwercetyny jest jej zdolność przeciwwirusowa, którą przypisuje się trzem głównym mechanizmom działania:
- Hamowanie zdolności wirusa do infekowania komórek
- Hamowanie replikacji już zainfekowanych komórek
- Zmniejszenie oporności zainfekowanych komórek na leczenie lekami przeciwwirusowymi
Na przykład badania27Opublikowane w 2007 roku wykazały, że zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych u rowerzystów po wzmożonym wysiłku fizycznym.
Tutaj rowerzyści, którzy otrzymywali dzienną dawkę 1000 mg kwercetyny w połączeniu z witaminą C (która zwiększa poziom kwercetyny w osoczu28,29) i niacyna (w celu poprawy wchłaniania) przez pięć tygodni były znacznie mniej narażone na zarażenie się chorobą wirusową po jeździe na rowerze trzy godziny dziennie przez trzy kolejne dni, w porównaniu z nieleczonymi kontrolami. Podczas gdy 45% grupy placebo zachorowało, tylko 5% grupy leczonej zachorowało.
W innym badaniu30finansowane przez amerykańską Agencję Zaawansowanych Projektów Badawczych w dziedzinie Obrony ("DARPA"), opublikowane w 2008 r., zwierzęta leczone kwercetyną zostały zaatakowane wysoce zjadliwym wirusem grypy H1N1. Ponownie, grupa leczona miała znacznie niższą zachorowalność i śmiertelność niż grupa placebo. Kilka innych badań potwierdziło również skuteczność kwercetyny przeciwko różnym wirusom, w tym:
A 1985 study found quercetin inhibits infectivity and replication of herpes simplex virus type 1, poliovirus type 1, parainfluenza virus type 3 and respiratory syncytial virus.31 |
A 2010 animal study found that quercetin inhibits both influenza A and B viruses. Two other important discoveries were made. Firstly, the viruses were unable to develop resistance to quercetin, and secondly, when used concomitant with antiviral drugs (amantadine or oseltamivir), the effect was significantly amplified — and it prevented drug resistance from developing.32 |
A 2004 animal study investigating quercetin’s effect on influenza used a strain of the H3N2 virus. According to the authors:33 “During influenza virus infection, there is ‘oxidative stress.’ Because quercetin restored the concentrations of many antioxidants, it is proposed that it may be useful as a drug in protecting the lung from the deleterious effects of oxygen-derived free radicals released during influenza virus infection.” |
Another 2016 study found quercetin offered protection against influenza A virus H1N1 by modulating protein expression. More specifically, the regulation of heat shock proteins, fibronectin 1 and prohibitin was instrumental in reducing viral replication.34 |
Trzecie badanie opublikowane w 2016 r. wykazało, że kwercetyna hamuje szerokie spektrum szczepów grypy, w tym H1N1, H3N2 i H5N1. Według autorów: "Badanie to wskazuje, że kwercetyna wykazująca aktywność hamującą we wczesnym stadium zakażenia grypą stanowi przyszłą opcję terapeutyczną w celu opracowania skutecznych, bezpiecznych i niedrogich naturalnych produktów do leczenia i profilaktyki zakażeń [wirusami grypy A]".35 |
W 2014 roku naukowcy zauważyli, że kwercetyna wydaje się być "obiecującym sposobem leczenia przeziębienia" spowodowanego przez rinowirusa, dodając, że "wykazano, że kwercetyna zmniejsza internalizację i replikację wirusa in vitro oraz miano wirusa, zapalenie płuc i nadreaktywność dróg oddechowych in vivo".36 Łagodząc uszkodzenia oksydacyjne, zmniejsza również ryzyko wtórnych infekcji bakteryjnych, które są w rzeczywistościgłówną przyczyną zgonów związanych z grypą. Co ważne, kwercetyna zwiększa biogenezę mitochondriów w mięśniach szkieletowych, co sugeruje, że część jej działania przeciwwirusowego wynika ze zwiększonej mitochondrialnej sygnalizacji przeciwwirusowej. |
Badanie na zwierzętach z 2016 r.37Stwierdzono, że kwercetyna hamuje mysi wirus dengi i wirus zapalenia wątroby. Inne badania potwierdziły moc kwercetyny w hamowaniu zarówno wirusowego zapalenia wątroby typu B, jak i wirusowego zapalenia wątroby typu B38oraz C39Zakażać. |
Ostatnio badanie z marca 2020 r.40w czasopiśmie Microbial Pathogenesis stwierdzono, że kwercetyna "zapewnia kompleksową ochronę przed zakażeniem Streptococcus pneumoniae", zarówno in vitro, jak i in vivo, głównie poprzez neutralizację pneumolizyny (PLY),41jedna z toksyn uwalnianych z pneumokoków, która sprzyja rozkwitowi infekcji S. pneumoniae. Jak donoszą autorzy w Microbial Pathogenesis: "Wyniki wskazują, że kwercetyna znacznie zmniejsza aktywność hemolityczną i cytotoksyczność indukowaną przez PLY poprzez hamowanie tworzenia oligomerów. "Ponadto leczenie kwercetyną może zmniejszyć uszkodzenie komórek za pośrednictwem PLY, poprawić przeżywalność myszy zakażonych śmiertelną dawką S. pneumoniae, złagodzić patologiczne uszkodzenia tkanki płucnej i hamować uwalnianie cytokin (IL-1β i TNF-α) w płynie do płukania oskrzelowo-pęcherzykowego. "Biorąc pod uwagę znaczenie tych zdarzeń w patogenezie opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe S. pneumoniae, nasze wyniki wskazują, że kwercetyna może być nowym potencjalnym kandydatem na lek do leczenia klinicznych zakażeń pneumokokowych." |
Kwercetyna zwalcza stany zapalne i zwiększa odporność
Oprócz działania przeciwwirusowego, kwercetyna jest również znana ze zwiększania odporności i zwalczania stanów zapalnych. Jak zauważono w badaniu z 2016 r.42w czasopiśmie Nutrients mechanizmy działania obejmują (ale nie ograniczają się do) hamowanie:43
- Produkcja czynnika martwicy nowotworów wywołana lipopolisacharydem (LPS) α (TNF-α) w makrofagach. TNF-α jest cytokiną zaangażowaną w ogólnoustrojowe zapalenie, wydzielaną przez aktywowane makrofagi, rodzaj komórek odpornościowych, które trawią obce substancje, drobnoustroje i inne szkodliwe lub uszkodzone składniki
- Indukowane LPS poziomy mRNA TNF-α i interleukiny (IL)-1α w komórkach glejowych, co powoduje "zmniejszoną apoptotyczną śmierć komórek neuronalnych"
- Produkcja enzymów wywołujących stany zapalne
- Napływ wapnia do komórki, co z kolei hamuje: prozapalne uwalnianie cytokin oraz uwalnianie histaminy i serotoniny z jelitowych komórek tucznych44
Zgodnie z tym artykułem kwercetyna stabilizuje również komórki tuczne, wykazuje aktywność cytoprotekcyjną w przewodzie pokarmowym i "bezpośredni wpływ regulacyjny na podstawowe właściwości funkcjonalne komórek odpornościowych", co pozwala jej hamować "ogromny wachlarz celów molekularnych w zakresie stężeń mikromolowych, poprzez regulację lub tłumienie wielu szlaków i funkcji zapalnych".45
Kwercetyna może być przydatnym suplementem dla wielu
Biorąc pod uwagę jej szerokie korzyści, kwercetyna może być użytecznym suplementem dla wielu, zarówno ostrych, jak i bardziej długoterminowych. Jest to jeden z suplementów, które polecam trzymać w apteczce na czasy, gdy czujesz, że "schodzisz" z czymś, czy to przeziębienie, czy grypa.
Jeśli masz skłonność do przeziębienia i grypy, możesz rozważyć przyjmowanie go przez kilka miesięcy przed sezonem przeziębienia i grypy, aby wzmocnić układ odpornościowy. Bardziej długoterminowo, wydaje się przydatny dla osób z zespołem metabolicznym, chociaż głupotą byłoby poleganie na danym suplemencie bez uwzględnienia bardziej podstawowych strategii, takich jak dieta i ćwiczenia.
Jak wyjaśniłem wmoim wywiadzie z 2015 roku z dr Robertem Lustigiem, wykazano, że cukier jest czynnikiem sprawczym insulinooporności, która jest cechą charakterystyczną zespołu metabolicznego i czynnikiem ryzyka praktycznie wszystkich chorób przewlekłych.
Jeśli masz jeden lub więcej warunków, które składają się na zespół metaboliczny, rozsądnie byłoby ograniczyć całkowite spożycie cukru do 15 gramów dziennie. Jeśli jesteś zdrowy i chcesz tak pozostać, dzienny limit cukru wyniesie około 25 gramów.
Źródła i odniesienia
- 1, 15 Fitoterapia 2015 paź;106: 256-71
- 2 Superfoodly, 100 Quercetin Foods
- 3 LinkedIn. Zaopatrzenie w surowiec kwercetyny w IV kwartale 2022 r. 6 września 2022 r.
- 4 Antiviral Research, tom 94, wydanie 3 czerwiec 2012, strony 258-271
- 5 Wirusy 2016 8(1), 6
- 6 European Journal of Pharmaceutical Sciences Tom 37, Zeszyty 3-4 28 czerwca 2009, strony 329-333
- 7 Genetyczne Lifehacki 17 grudnia, 2019
- 8 J Am Heart Assoc. 2016 Jul 12;5(7). PII: E002713
- 9 Int J Mol Sci. 2019 Dec 3;20(23). PII: E6093
- 10, 19 Badania nad fitoterapią 8 marca 2019 r.; 33(5)
- 11, 25 Scientific Reports 12 kwietnia 2016 r.; 6 Numer przedmiotu: 24049
- 12, 24 Badania nad fitoterapią Sierpień 26, 2019 DOI: 10.1002/ptr.6486
- 13 Br J Nutr. 2016 Mar 14;115(5):800-6
- 14 J Am Coll Nutr. 2017 stycznia;36(1):9-15
- 16 EBioMedicine. 2019 września;47: 446-456
- 17 BMB Rep. 2019;52(1):47–55
- 18 Neuroscience 2016 Jun 2;324:163-76
- 20 Odżywianie, metabolizm i choroby sercowo-naczyniowe 2013; 23: 403-409 (PDF)
- 21 Otyłość (Silver Spring). 2008 wrz;16(9):2081-7
- 22 Journal of Nutrition 2007 Nov;137(11):2405-11
- 23 Recenzje żywieniowe Styczeń 6, 2020 DOI: 10.1093/nutrit/nuz071
- 26 Molecules 2019 Dec 23;25(1). pii: E63
- 27 Academia. 2007
- 28 Journal of the American Dietetic Association 2011 Kwiecień;111(4):542-9
- 29, 36 Journal of Infectious Diseases and Preventive Medicine 24 maja 2014 r.; 2: 111
- 30 American Journal of Physiology 1 sierpnia 2008
- 31 Journal of Medical Virology styczeń 1985 DOI: 10.1002/jmv.1890150110
- 32 Badania antywirusowe 2010 Nov;88(2):227-35
- 33 Eksperymentalne badania płuc 2005; 31(5)
- 34 Journal of Agricultural and Food Chemistry 2016; 64(21): 4416-4425
- 35 Wirusy 2016 styczeń; 8(1): 6
- 37 Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, styczeń 2016; 9(1): 1-7
- 38 Virologica Sinica sierpień 2015; 30(4): 261-268
- 39 Hepatologia 2009 Gru;50(6):1756-64
- 40 patogeneza drobnoustrojów marzec 2020; 140: 103934
- 41 Clinical & Experimental Immunology listopad 2004; 138(2): 195-201
- 42 Składniki odżywcze 2016 Mar; 8(3): 167, 5.2.1 Modele zwierzęce
- 43, 45 Składniki odżywcze 2016 Mar; 8(3): 167, 5.1.2 Mechanizm działania
- 44 Składniki odżywcze 2016 Mar; 8(3): 167, Tabela 1: Komórka tuczna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz