Badania sugerują, że omega-3 oferują wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa zdrowia serca i zwiększenie odporności.
Poniżej wyszczególniono siedem niesamowitych korzyści płynących z jedzeniasuperżywności lub przyjmowania suplementów bogatych w kwasy omega-3.
Czym są kwasy omega-3?
Omega-3 odnosi się do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych o specyficznym podwójnym wiązaniu w swojej strukturze chemicznej, takich jak kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA).
Według dr Claire Thomas, lekarza medycyny i kierownika ds. Treści klinicznych w Evergreen Life, omega-3 są nazywane "niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi", ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich wytworzyć. Możesz uzyskać omega-3 tylko poprzez dietę.
Możeszzwiększyć spożycie kwasów omega-3, przyjmując suplementydiety i jedząc źródła zwierzęce lub spożywcze, takie jak:
Źródła pochodzenia zwierzęcego
- Sardele (2,053 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
- Kawior (6,540 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
- Olej z wątroby dorsza (2,438 mg na porcję (1 łyżka stołowa))
- Śledź (2,150 mg na uncję (100 gramów))
- Makrela (4,580 mg na uncję (100 gramów))
- Ostrygi(391 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
- Łosoś(982 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
Źródła roślin:
- Nasiona Chia (5,050 mg ALA na uncję (28 gramów))
- Siemię lniane(2,350 mg ALA na łyżkę stołową (10,3 grama) całych nasion lub 7 260 mg na łyżkę stołową (13,6 grama) oleju)
- Soja(670 mg ALA w 1/2 szklanki (47 gramów) suchej prażonej soi lub 1,440 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
- Orzechy włoskie (2,570 mg ALA na uncję (28 gramów) lub około 14 połówek orzecha włoskiego)
Naukowcy badali również potencjalne korzyści zdrowotne omega-3.
Według badań opublikowanych w czasopiśmieNutrients, te składniki odżywcze mogą być kluczowym czynnikiem w zmniejszaniu poziomu stanu zapalnego, głównego czynnika ryzyka kilku chorób przewlekłych. Dane sugerują również, że omega-3 może mieć kluczowe znaczenie dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego.
Thomas powiedział, że niektóre badania sugerują, żewłaściwości przeciwzapalne kwasów omega-3mogą również oferować korzyści w przypadku problemów zdrowotnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i inne stany zapalne i zwyrodnieniowe stawów, a także choroby zapalne jelit (IBD).
Oto siedem powodów, dla których warto włączyć pokarmy bogate w kwasy omega-3 do swojej regularnej diety.
Omega-3 pomagają poprawić zdrowie mózgu
Dane wykazały, że kwasy omega-3 mogą być niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, zwłaszcza mózgu.
Wyniki badania opublikowanego wInternational Journal of Molecular Scienceujawniły, że omega-3 mogą pomóc w zapobieganiu lub spowalnianiu postępu chorób neurodegeneracyjnych, takich jakchoroba Alzheimerai Parkinsona.
Eksperci uważają, że istnieje kilka powodów, dla których omega-3 są dobre dla układu nerwowego.
W artykule wFrontiers in Aging Neuroscience naukowcy poinformowali, że omega-3 znajdują się w obfitości w błonach komórek mózgowych. Dodali, że związki mogą wpływać na to, jak neurony komunikują się ze sobą.
W innym przeglądzie opublikowanym w czasopiśmieNutrients dane wykazały, że DHA jest jednym z kluczowych składników zdrowego rozwoju mózgu i oczu. Kwas tłuszczowy może również odgrywać kluczową rolę w zdrowiu psychicznym we wczesnym dzieciństwie.
Dane z artykułu ujawniły, że niskie spożycie kwasów omega-3 może zwiększać ryzyko rozwoju takich stanów, jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), autyzm, choroba afektywna dwubiegunowa i depresja.
Badania sugerują, że ludzie, którzy regularnie spożywają omega-3, rzadziej doświadczają depresji.
Omega-3 pomagają poprawić zdrowie serca
Przeprowadzono wiele badań w celu określenia korzyści omega-3 dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a wiele badań sugeruje, że związki te oferują znaczący wpływ ochronny na serce.
Wyniki dużego przeglądu systematycznego Cochrane wykazały, że kwasy omega-3 mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca i zdarzeń sercowych. Wykazano również, że ALA może pomóc w zapobieganiu arytmii.
Omega-3 może poprawić zdrowie serca na kilka sposobów. Związki produkują hormony, które regulują krzepnięcie krwi, skurcz i rozluźnienie ścian tętnic oraz stan zapalny w organizmie. Może to być korzystne dla zapobiegania chorobom serca, ponieważ związki działają w celu zmniejszenia płytki nazębnej w tętnicach serca.
Omega-3 mogą również poprawić funkcjonowanie śródbłonka, cienkiej błony, która wyściela wnętrze serca i naczyń krwionośnych. Według badań z czasopismaAtherosclerosis, związki mogą pomóc kontrolować, ile płynu jest przenoszone z krwią oraz jak naczynia krwionośne rozszerzają się i zwężają.
Wyniki badań przeprowadzonych na pacjentach z nadwagą z zespołem metabolicznym ujawniły, że związki te mogą pomóc zrównoważyć stężenie lipidów we krwi, szczególnie poprzezobniżenie poziomu cholesterolu LDLlub "złego" cholesterolu.
Omega-3 wspierają zdrowie immunologiczne
Badania wykazały również, że omega-3 mogą mieć inną potencjalną korzyść: zwiększenie zdrowia immunologicznego.
Niektóre badania sugerują, że omega-3 mogą wpływać na skład drobnoustrojów jelitowych. Może to mieć pozytywny wpływ na zdrowie jelit.
Ponieważ układ trawienny jest pierwszą linią obrony przed szkodliwymi drobnoustrojami, omega-3 może mieć pośredni, ale szeroki wpływ na cały układ odpornościowy.
W badaniu opublikowanym wInternational Journal of Molecular Sciences naukowcy poinformowali, że omega-3 mogą stymulować produkcję przeciwciał i regulować funkcjonowanie białych krwinek.
Omega-3 wspierają zdrowie oczu
Omega-3 jest znaczącym składnikiem strukturalnym siatkówki, więc nic dziwnego, że odgrywa również kluczową rolę w zdrowiu oczu.
Twoja siatkówka przechwytuje światło, które wpada do oka i przekłada je na obrazy, które widzisz. Bez kwasów omega-3 mogą wystąpić problemy ze wzrokiem.
Omega-3 pomaga zoptymalizować "zmienność błon fotoreceptorowych, grubość siatkówki, funkcję i zapewnia rolę ochronną". Dodatkowo, zdrowy poziom DHA może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom spowodowanym ekspozycją na jasne światło i stresem oksydacyjnym.
W badaniach opublikowanych wThe American Journal of Clinical Nutrition naukowcy poinformowali, że kwasy omega-3 mogą pomóc w zapobieganiu neowaskularnym chorobom oczu, takim jak retinopatia cukrzycowa i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Oba stany mogą powodować ślepotę i oba nie mają opcji leczenia, które nie mają żadnych negatywnych skutków ubocznych. (Powiązane:Zdrowa skóra, wzrok i nastrój: 3 Mniej znane korzyści z przyjmowania suplementów omega-3.)
Omega-3 wspierają zdrowie skóry
Omega-3, zwłaszcza EPA, mogą pomóc w promowaniu zdrowszej skóry.
Uzyskanie wystarczającej ilości EPA pomaga utrzymać nawilżenie skóry, a także zmniejsza ryzyko i skutki trądziku.
Jak udokumentowano w badaniu opublikowanym w czasopiśmieClinics in Dermatology, związki te mogą pomóc poprawić nawilżenie skóry i zrównoważyć produkcję oleju. Omega-3 mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko przedwczesnego starzenia się.
Ponadto omega-3 mogą odgrywać rolę w skutecznym leczeniu zapalnych chorób skóry.
W innym badaniu zInternational Journal of Molecular Sciences naukowcy odkryli, że połączona suplementacja omega-3 i omega-6 była skuteczna w leczeniu objawów chorób skóry, takich jak trądzik, atopowe zapalenie skóry i łuszczyca.
Omega-3 pomagają poprawić zdrowie kości
W przeglądzie zBritish Journal of Nutrition naukowcy odkryli, że wiele badań sugeruje, że omega-3 mogą pomóc poprawić gęstość mineralną kości i kilka markerów obrotu kostnego.
W metaanalizie opublikowanej w czasopiśmieClimacteric wyniki wykazały, że omega-3 może szczególnie wpływać na poziom osteokalcyny u kobiet po menopauzie.
Osteokalcyna jest hormonem białkowym odgrywającym rolę w utrzymaniu i regeneracji tkanki kostnej. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ kobiety po menopauzie są narażone na wysokie ryzyko rozwoju osteoporozy.
Eksperci odkryli również, że różne źródła kwasów omega-3 mogą mieć różny wpływ na procesy przebudowy kości. Olej lniany może być lepszy w poprawie struktury kości, a olej rybny może pomóc zwiększyć gęstość mineralną kości.
Według danych naukowych właściwości przeciwzapalne omega-3 mogą pomóc zmniejszyć intensywność bólu w wielu stawach organizmu. Badania sugerują również, że związki mogą pomóc w poprawie bólu stawów u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Omega-3 stanowią również wsparcie dla prostaglandyn, które regulują układ odpornościowy i chronią przed zapaleniem stawów.
Omega-3 pomagają poprawić jakość snu
Wreszcie, badania wykazały, że omega-3 może odgrywać rolę w regulacji snu.
W jednym z artykułów opublikowanych wAmerican Journal of Clinical Nutrition dane wykazały, że osoby z wyższym regularnym spożyciem kwasów omega-3 wydają się potrzebować mniej snu.
Omega-3 mogą również pomóc poprawić sen u niemowląt, ponieważ związki te pomagają organizować i dojrzewać rutynę snu i czuwania bez wpływu na całkowity czas snu lub wydajność.
Jedz pokarmy bogate w omega-3 lubprzyjmuj suplementy omega-3, aby poprawić ogólne samopoczucie i poprawić zdrowie serca.
Obejrzyj film poniżej, aby dowiedzieć się więcej okorzyściach zdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3.
Ten film pochodzi zkanału Holistic Herbalist naBrighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz