czwartek, 10 listopada 2022

"7 Wspierane naukowo korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3"(video)

  Badania sugerują, że omega-3 oferują wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa zdrowia serca i zwiększenie odporności.

Poniżej wyszczególniono siedem niesamowitych korzyści płynących z jedzeniasuperżywności lub przyjmowania suplementów bogatych w kwasy omega-3.

Obraz: 7 popartych naukowo korzyści zdrowotnych spożywania pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3

Czym są kwasy omega-3?

Omega-3 odnosi się do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych o specyficznym podwójnym wiązaniu w swojej strukturze chemicznej, takich jak kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA).

Według dr Claire Thomas, lekarza medycyny i kierownika ds. Treści klinicznych w Evergreen Life, omega-3 są nazywane "niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi", ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich wytworzyć. Możesz uzyskać omega-3 tylko poprzez dietę.

Możeszzwiększyć spożycie kwasów omega-3, przyjmując suplementydiety i jedząc źródła zwierzęce lub spożywcze, takie jak:

Źródła pochodzenia zwierzęcego

  • Sardele (2,053 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
  • Kawior (6,540 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
  • Olej z wątroby dorsza (2,438 mg na porcję (1 łyżka stołowa))
  • Śledź (2,150 mg na uncję (100 gramów))
  • Makrela (4,580 mg na uncję (100 gramów))
  • Ostrygi(391 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
  • Łosoś(982 mg na 3,5 uncji (100 gramów))

Źródła roślin:

  • Nasiona Chia (5,050 mg ALA na uncję (28 gramów))
  • Siemię lniane(2,350 mg ALA na łyżkę stołową (10,3 grama) całych nasion lub 7 260 mg na łyżkę stołową (13,6 grama) oleju)
  • Soja(670 mg ALA w 1/2 szklanki (47 gramów) suchej prażonej soi lub 1,440 mg na 3,5 uncji (100 gramów))
  • Orzechy włoskie (2,570 mg ALA na uncję (28 gramów) lub około 14 połówek orzecha włoskiego)

Naukowcy badali również potencjalne korzyści zdrowotne omega-3.

Według badań opublikowanych w czasopiśmieNutrients, te składniki odżywcze mogą być kluczowym czynnikiem w zmniejszaniu poziomu stanu zapalnego, głównego czynnika ryzyka kilku chorób przewlekłych. Dane sugerują również, że omega-3 może mieć kluczowe znaczenie dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego.

Thomas powiedział, że niektóre badania sugerują, żewłaściwości przeciwzapalne kwasów omega-3mogą również oferować korzyści w przypadku problemów zdrowotnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i inne stany zapalne i zwyrodnieniowe stawów, a także choroby zapalne jelit (IBD).

Oto siedem powodów, dla których warto włączyć pokarmy bogate w kwasy omega-3 do swojej regularnej diety.

Omega-3 pomagają poprawić zdrowie mózgu

Dane wykazały, że kwasy omega-3 mogą być niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, zwłaszcza mózgu.

Wyniki badania opublikowanego wInternational Journal of Molecular Scienceujawniły, że omega-3 mogą pomóc w zapobieganiu lub spowalnianiu postępu chorób neurodegeneracyjnych, takich jakchoroba Alzheimerai Parkinsona.

Eksperci uważają, że istnieje kilka powodów, dla których omega-3 są dobre dla układu nerwowego.

W artykule wFrontiers in Aging Neuroscience naukowcy poinformowali, że omega-3 znajdują się w obfitości w błonach komórek mózgowych. Dodali, że związki mogą wpływać na to, jak neurony komunikują się ze sobą.

W innym przeglądzie opublikowanym w czasopiśmieNutrients dane wykazały, że DHA jest jednym z kluczowych składników zdrowego rozwoju mózgu i oczu. Kwas tłuszczowy może również odgrywać kluczową rolę w zdrowiu psychicznym we wczesnym dzieciństwie.

Dane z artykułu ujawniły, że niskie spożycie kwasów omega-3 może zwiększać ryzyko rozwoju takich stanów, jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), autyzm, choroba afektywna dwubiegunowa i depresja.

Badania sugerują, że ludzie, którzy regularnie spożywają omega-3, rzadziej doświadczają depresji.

Omega-3 pomagają poprawić zdrowie serca

Przeprowadzono wiele badań w celu określenia korzyści omega-3 dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a wiele badań sugeruje, że związki te oferują znaczący wpływ ochronny na serce.

Wyniki dużego przeglądu systematycznego Cochrane wykazały, że kwasy omega-3 mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca i zdarzeń sercowych. Wykazano również, że ALA może pomóc w zapobieganiu arytmii.

Omega-3 może poprawić zdrowie serca na kilka sposobów. Związki produkują hormony, które regulują krzepnięcie krwi, skurcz i rozluźnienie ścian tętnic oraz stan zapalny w organizmie. Może to być korzystne dla zapobiegania chorobom serca, ponieważ związki działają w celu zmniejszenia płytki nazębnej w tętnicach serca.

Omega-3 mogą również poprawić funkcjonowanie śródbłonka, cienkiej błony, która wyściela wnętrze serca i naczyń krwionośnych. Według badań z czasopismaAtherosclerosis, związki mogą pomóc kontrolować, ile płynu jest przenoszone z krwią oraz jak naczynia krwionośne rozszerzają się i zwężają.

Wyniki badań przeprowadzonych na pacjentach z nadwagą z zespołem metabolicznym ujawniły, że związki te mogą pomóc zrównoważyć stężenie lipidów we krwi, szczególnie poprzezobniżenie poziomu cholesterolu LDLlub "złego" cholesterolu.

Omega-3 wspierają zdrowie immunologiczne

Badania wykazały również, że omega-3 mogą mieć inną potencjalną korzyść: zwiększenie zdrowia immunologicznego.

Niektóre badania sugerują, że omega-3 mogą wpływać na skład drobnoustrojów jelitowych. Może to mieć pozytywny wpływ na zdrowie jelit.

Ponieważ układ trawienny jest pierwszą linią obrony przed szkodliwymi drobnoustrojami, omega-3 może mieć pośredni, ale szeroki wpływ na cały układ odpornościowy.

W badaniu opublikowanym wInternational Journal of Molecular Sciences naukowcy poinformowali, że omega-3 mogą stymulować produkcję przeciwciał i regulować funkcjonowanie białych krwinek.

Omega-3 wspierają zdrowie oczu

Omega-3 jest znaczącym składnikiem strukturalnym siatkówki, więc nic dziwnego, że odgrywa również kluczową rolę w zdrowiu oczu.

Twoja siatkówka przechwytuje światło, które wpada do oka i przekłada je na obrazy, które widzisz. Bez kwasów omega-3 mogą wystąpić problemy ze wzrokiem.

Omega-3 pomaga zoptymalizować "zmienność błon fotoreceptorowych, grubość siatkówki, funkcję i zapewnia rolę ochronną". Dodatkowo, zdrowy poziom DHA może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom spowodowanym ekspozycją na jasne światło i stresem oksydacyjnym.

W badaniach opublikowanych wThe American Journal of Clinical Nutrition naukowcy poinformowali, że kwasy omega-3 mogą pomóc w zapobieganiu neowaskularnym chorobom oczu, takim jak retinopatia cukrzycowa i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Oba stany mogą powodować ślepotę i oba nie mają opcji leczenia, które nie mają żadnych negatywnych skutków ubocznych. (Powiązane:Zdrowa skóra, wzrok i nastrój: 3 Mniej znane korzyści z przyjmowania suplementów omega-3.)

Omega-3 wspierają zdrowie skóry

Omega-3, zwłaszcza EPA, mogą pomóc w promowaniu zdrowszej skóry.

Uzyskanie wystarczającej ilości EPA pomaga utrzymać nawilżenie skóry, a także zmniejsza ryzyko i skutki trądziku.

Jak udokumentowano w badaniu opublikowanym w czasopiśmieClinics in Dermatology, związki te mogą pomóc poprawić nawilżenie skóry i zrównoważyć produkcję oleju. Omega-3 mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko przedwczesnego starzenia się.

Ponadto omega-3 mogą odgrywać rolę w skutecznym leczeniu zapalnych chorób skóry.

W innym badaniu zInternational Journal of Molecular Sciences naukowcy odkryli, że połączona suplementacja omega-3 i omega-6 była skuteczna w leczeniu objawów chorób skóry, takich jak trądzik, atopowe zapalenie skóry i łuszczyca.

Omega-3 pomagają poprawić zdrowie kości

W przeglądzie zBritish Journal of Nutrition naukowcy odkryli, że wiele badań sugeruje, że omega-3 mogą pomóc poprawić gęstość mineralną kości i kilka markerów obrotu kostnego.

W metaanalizie opublikowanej w czasopiśmieClimacteric wyniki wykazały, że omega-3 może szczególnie wpływać na poziom osteokalcyny u kobiet po menopauzie.

Osteokalcyna jest hormonem białkowym odgrywającym rolę w utrzymaniu i regeneracji tkanki kostnej. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ kobiety po menopauzie są narażone na wysokie ryzyko rozwoju osteoporozy.

Eksperci odkryli również, że różne źródła kwasów omega-3 mogą mieć różny wpływ na procesy przebudowy kości. Olej lniany może być lepszy w poprawie struktury kości, a olej rybny może pomóc zwiększyć gęstość mineralną kości.

Według danych naukowych właściwości przeciwzapalne omega-3 mogą pomóc zmniejszyć intensywność bólu w wielu stawach organizmu. Badania sugerują również, że związki mogą pomóc w poprawie bólu stawów u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Omega-3 stanowią również wsparcie dla prostaglandyn, które regulują układ odpornościowy i chronią przed zapaleniem stawów.

Omega-3 pomagają poprawić jakość snu

Wreszcie, badania wykazały, że omega-3 może odgrywać rolę w regulacji snu.

W jednym z artykułów opublikowanych wAmerican Journal of Clinical Nutrition dane wykazały, że osoby z wyższym regularnym spożyciem kwasów omega-3 wydają się potrzebować mniej snu.

Omega-3 mogą również pomóc poprawić sen u niemowląt, ponieważ związki te pomagają organizować i dojrzewać rutynę snu i czuwania bez wpływu na całkowity czas snu lub wydajność.

Jedz pokarmy bogate w omega-3 lubprzyjmuj suplementy omega-3, aby poprawić ogólne samopoczucie i poprawić zdrowie serca.

Obejrzyj film poniżej, aby dowiedzieć się więcej okorzyściach zdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3.


Ten film pochodzi zkanału Holistic Herbalist naBrighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...