Orzechy drzewne są częścią ludzkiej diety od czasów starożytnych. Spożywanie tych małych, ale pełnych wartości odżywczych superżywności jest zachęcane, a nawet promowane w wielu wytycznych dietetycznych na całym świecie ze względu na ich pozytywne korzyści dla zdrowia ludzkiego.
NaturalHealth365 zaleca te orzechy jako najlepsze rodzaje do włączenia do diety:
- Migdały
- Orzechy brazylijskie
- Pecans
- Orzechy włoskie
- Pistacji
- Orzechy makadamia
- Kokosy
- Orzechy nerkowca
- Orzechy laskowe
- Orzeszki piniowe
Oto cztery powody, dla których włączenie orzechów do diety nie jest orzechową propozycją.
Orzechy drzewne są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy
Badanie opublikowane w Nutrients powiązało spożycie orzechów drzewnych z wystarczającym spożyciem składników odżywczych i lepszą jakością diety u dorosłych. W szczególności wskazano, że uczestnicy, którzy zjedli więcej orzechów z drzew orzechowych, odnotowali poziomy witamin A, C i E powyżej szacowanego średniego zapotrzebowania na te składniki odżywcze. (Powiązane: Orzechy drzewne są potęgą smaku i odżywiania.)
Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition wykazało, że orzechy włoskie, orzechy pekan i kasztany zawierają najwyższy poziom przeciwutleniaczy - które pomagają radzić sobie ze stresem oksydacyjnym - wśród orzechów drzewnych. W innym artykule opublikowanym w grudniu 2011 r. w Food & Function stwierdzono, że zarówno surowe, jak i prażone orzechy włoskie posiadały duże ilości przeciwutleniaczy. Wskazano, że pojedyncza porcja surowych orzechów włoskich może dostarczyć większą ilość polifenoli w porównaniu z owocami i warzywami łącznie.
Orzechy drzewne wspierają zdrowie jelit i zdrowy układ odpornościowy
Badanie opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że spożywanie około 46 migdałów dziennie poprawiło poziom maślanu w mikrobiomie jelitowym. Maślan jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym wytwarzanym przez dobre bakterie w jelitach.
Główny autor badania, dr Alice Creedon, wyjaśnił, że maślan "bierze udział w kilku procesach promujących zdrowie, takich jak dostarczanie energii do komórek wyściełających jelita, regulacja układu odpornościowego i sygnalizowanie komórkom jelit w celu wchłonięcia pewnych składników odżywczych". Dodała: "Ze względu na wpływ migdałów na zwiększenie produkcji maślanu, można je promować jako przekąskę, która może być spożywana z korzyścią dla zdrowia jelit poprzez celowanie w metabolizm bakteryjny".
Orzechy drzewne promują zdrowe funkcje poznawcze
Według artykułu opublikowanego w Advances in Nutrition, regularne spożywanie mieszanych orzechów - w szczególności kombinacji migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów laskowych i orzechów włoskich - pomogło zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych u dorosłych w każdym wieku. "Wydaje się, że korzyści z przyjmowania orzechów w zakresie poznawczym są bardziej zauważalne u osób o wyższym ryzyku upośledzenia funkcji poznawczych" - zauważyli autorzy.
"Korzyści ze spożycia orzechów można wytłumaczyć ich unikalnym profilem żywieniowym i związkami bioaktywnymi, takimi jak wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą wpływać na kontrolę glukozy; wysokie stężenie [wielonienasyconych kwasów tłuszczowych], które mają działanie przeciwzapalne i naczyniowo-protekcyjne; oraz wysokie stężenie fitochemikaliów i mikroelementów, które mogą zmniejszać stan zapalny [i] stres oksydacyjny.
Orzechy wspierają zdrowie serca
Badanie opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że orzechy i ich bioaktywne składniki wywołują działanie kardioprotekcyjne. "Spośród orzechów drzewnych, orzechy włoskie są wyjątkowe, ponieważ są bogatym źródłem kwasu alfa-linolowego (ALA)" - napisali autorzy badania. ALA jest jedną z trzech form omega-3 i występuje głównie w źródłach roślinnych.
Wyniki badania zostały poparte wynikami losowego badania klinicznego niecałe pięć lat później. Badanie opublikowane w Circulation ujawniło, że dieta orzechowa pomogła odwrócić dysfunkcję śródbłonka - zwężenie naczyń krwionośnych - u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto dieta orzechowa obniżała poziom cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości, te ostatnie znane również jako "zły" cholesterol.
Odwiedź Superfoods.news, aby uzyskać więcej historii na temat korzyści zdrowotnych orzechów drzewnych.
Obejrzyj ten film, który dzieli się najzdrowszymi orzechami, które odżywią ciało.
Ten film pochodzi z kanału Dr. Edward Group w Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz