Wyróżnia je delikatny, słodki smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jak się bowiem okazuje, uwzględnienie gruszek w diecie może poprawić pracę mózgu, korzystnie wpłynąć na tarczycę, a nawet zapobiec udarom.
Regularne jedzenie gruszek obniża aż o połowę ryzyko udaru. (Fot. Getty Images)
Maj i czerwiec to miesiące, w których na targach zaczynają pojawiać się gruszki.
Te soczyste i bardzo słodkie owoce nie bez przyczyny kojarzą się nam z latem.
To wówczas rozpoczyna się na nie sezon, który trwa przez całą jesień. Dodają one wyrazistości koktajlom, kompotom i owsiankom, fantastycznie sprawdzają się w wypiekach.
Mogą również posłużyć jako zdrowa i smaczna przekąska. Po gruszki sięgać warto także ze względu na bogactwo składników odżywczych, które w sobie kryją.
Z ich istnienia zdawano sobie sprawę już w starożytności, kiedy popularnym remedium na gorączkę i kaszel był aromatyczny napar z gruszek, a pieczone owoce stosowano w celu niwelowania dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Współcześnie docenia się gruszki przede wszystkim z uwagi na obecność istotnych z perspektywy funkcjonowania organizmu witamin i minerałów.
Dość wspomnieć, że należą one do niewielkiej grupy owoców, które zawierają korzystnie wpływający na tarczycę jod. W gruszkach znajdziemy również bor – minerał, który wspiera pracę mózgu, poprawia koncentrację, pamięć i możliwości intelektualne.
Jest on zarazem ważnym składnikiem diety osób narażonych na osteoporozę, gdyż zapobiega utracie wapnia.
Te słodkie owoce zawierają ponadto pokaźne ilości błonnika, który poprawia działanie układu trawiennego, przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie sprzyja odchudzaniu.
Jak dowiedli holenderscy uczeni z Uniwersytetu w Wageningen, regularne jedzenie gruszek obniża aż o połowę ryzyko udaru.
Gruszki bogate są także w potas, który wykazuje zdolność obniżania ciśnienia krwi oraz pozytywnie wpływa na zdrowie mięśnia sercowego.
Prócz minerałów, kryją one w sobie także wiele potrzebnych witamin – A, C, E, K i B6. Gruszki poleca się kobietom w ciąży, gdyż zawierają kwas foliowy – substancję niezbędną do prawidłowego rozwoju płodu.
Początek lata to doskonały moment na to, by nacieszyć się smakiem gruszek. Tym bardziej że ich obecność w jadłospisie jest gwarancją zdrowia.
zrodlo:londynek.net
zdjecia z i nternetu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz