sobota, 25 września 2021

"Dynia na talerzu. Przepisy na pyszne potrawy z dyni "

 Dynia jest jednym z najzdrowszych warzyw.

Zawiera cały wachlarz witamin i mikroelementów niezbędnych dla organizmu człowieka. Już sam ciepły, pomarańczowy kolor rozgrzewa i dodaje optymizmu. Czym głębszy pomarańcz, tym więcej w dyni beta-karotenu i witaminy B1.

W dawnej Polsce dynię traktowano jako roślinę leczniczą i uprawiano dla celów medycznych. Znakomity perski lekarz Awicenna nazywał dynię apteką w miniaturze.

Dynia jako lekarstwo

Już sam fakt, że tak małe nasiono daje życie takiemu ogromnemu warzywu pokazuje ile w niej mocy. Potwierdza to nauka. Niedawno odkryto, że jedna z odmian – dynia długa – zawiera prozdrowotne składniki odżywcze w tym związki, które w sposób szczególny działają na komórki rakowe.

Dynię można piec, zapiekać, gotować, robić zupy -kremy, sosy słodkie i wytrawne, ciasta. Nawet po obróbce termicznej dynia nie traci cennych właściwości.

Dynia przepisy kulinarne

Placuszki z dyni
Z dyni podobnie jak z ziemniaków można zrobić placki.
Zetrzeć dynię na tarce o dużych oczkach. Dodać nieco startej cebuli, 1-2 jajka. Dla podkręcenia smaku smaku starty czosnek lub ulubione przyprawy  i wymieszać z mąką na lejące się ciasto. Smażyć na oleju na złocisty kolor z obydwu stron.

Kopytka dyniowe
Ugotowane ziemniaki wymieszać z kilkoma łyżkami serka śmietankowego.  Dodać mniej więcej taką samą ilość purée z upieczonej lub ugotowanej, ubitą pianę z białka i oddzielnie roztrzepane żółtko.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę wyłożyć na blat, stopniowo dodając mąkę i zagniatając miękkie ciasto. Uformować w długie wałeczki, pokroić jak kopytka, ugotować w osolonej wodzie.

Pieczone frytki z dyni

  • 400g dyni
  • 1 łyżeczka otrąb owsianych
  • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Dynię i imbir obrać, pokroić w słupki. W misce wymieszać z otrębami i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Do dyniowych frytek można zrobić sos do maczania np. z gęstego jogurtu, z dodatkiem koperku i natki pietruszki

Makaron z sosem dyniowym

  • 300 gram dyni
  • Ząbek czosnku, kawałek papryczki chili, natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek sól, kilka ziarenek kopru włoskiego

Dynię pokroić w kostkę, poddusić na patelni w niewielkiej ilości wody na małym ogniu. Gdy będzie miękka wrzucić rozbity o blat ząbek czosnku, nie krojony.

Dodać oliwę , papryczkę chili koper włoski. Gotować krótko do do uzyskania konsystencji kremu. Podaje się z makaronem typu penne, posypane obficie parmezanem i natką pietruszki.

Zupa krem z dyni
  • 800 gram dyni
  • 2 ziemniaki, marchewka, cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, kumin, przyprawa curry

Dynię pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę. Jak się zarumieni, przerzucić wszystko do garnka.  Dorzucić dynię, ziemniaki, starty imbir, curry, kumin i papryczkę chili. Zalać niewielką ilością wody (tak, żeby tylko przykryła warzywa do 1/4) i gotować aż zmiękną. Wszystkie składniki zmiksować do konsystencji kremu. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Aby wzmocnić efekt, gotową zupę można posypać startym parmezanem, prażonymi pestkami słonecznika lub migdałów.

Dynia dla niemowląt
Dynię bez obaw można wprowadzać do diety niemowląt od 5 miesiąca życia. Sok wyciśnięty z dyni łagodzi kolkę u niemowląt, koi bóle brzuszka i uspakaja. Dobrze wpływa na nerki i układ moczowy.

Zupka z dyni dla niemowląt jest lepsza jako pierwszy warzywny posiłek niż z marchwi. Dynia nie kumuluje w  miąższu metali ciężkich ani azotanów,  jest więc zdrowsza i bardziej lekkostrawna niż marchewka.

Dynia jest także wspaniałym kosmetykiem. Sam sok lub połączony z mlekiem to doskonały tonik do twarzy. Dynię można również wykorzystać do kąpieli połączyć sok z dyni z mlekiem i miodem. Świetnie oczyszcza, wyciąga toksyny i regeneruje skórę, ponieważ dynia zawiera przeciwutleniacze i enzymy, które przyspieszają odnowę komórek, co powoduje, że cera staje się jaśniejsza, wygląda młodziej.

zrodlo:https://sekrety-zdrowia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...