środa, 29 września 2021

"Głóg tonizuje, wzmacnia serce, reguluje ciśnienie. Dawne receptury "

 Głóg dwuszyjkowy [Crataegus laevigata, oxyacantha] jest wspaniałym ziołem na serce, nadciśnienie i układ krążenia. Nazwa botaniczna oxyacantha wywodzi się z greki i można ją przetłumaczyć jako „ostry cierń”.

Lecznicze właściwości głogu znali już starożytni Grecy, którzy leczyli nim głównie podagrę. Dopiero od XVII wieku głóg stał się głównym medykamentem nasercowym. Zaczęto go powszechnie stosować w zaburzeniach pracy serca, układu krążenia, nerwowego i przy wahaniach ciśnienia krwi.

Głóg tonizuje, wzmacnia serce, reguluje ciśnienie. Dawne receptury

W Polsce występuje 5 gatunków głogu w tym dwa najbardziej pospolite: głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Z zielarskiego punktu widzenia interesuje nas ten ostatni.

Głóg dwuszyjkowy

Zwany głogiem pospolitym, babichą, jaworkiem jest ciernisty krzewem z wyraźnie asymetryczną koroną o wysokości 3-8 metrów. Ma gładkie, odwrotnie jajowate liście od spodu jaśniejsze. Kwiaty białe lub różowe zebrane w baldachy o dwuszyjkowych słupkach – stąd nazwa.

Owoce jajowate, czerwono brunatne z dwoma lub trzema pestkami w środku.

Głóg tonizuje, wzmacnia serce, reguluje ciśnienie. Dawne receptury
Głóg dwuszyjkowy dziko występuje w zaroślach, widnych lasach i na ich obrzeżach. Często jest sadzony w żywopłotach lub jako naturalna ochrona sadów. Spotkać go można przy domostwach i przydrożach.

Surowcem leczniczym są kwiaty i owoce o podobnym, nieco łagodniejszym działaniu.  Kwiaty głogu zbiera się od maja do czerwca. W medycynie ludowej rzadziej je stosowano, bo głóg kwitnie bardzo krótko i dobry surowiec można pozyskiwać zaledwie kilka dni.

Owoce zbieramy pod koniec lata i jesienią, kiedy są jeszcze twarde ale już koloru ciemnoczerwonego.

Głóg lecznicze właściwości

Natura energetyczna: 
Smak: cierpki, kwaśny.
Działanie chłodzące, odżywcze, tonizujące. Rośliny o smaku cierpko kwaśnym łagodzą podrażnione stanem zapalnym tkanki, uszczelniają naczynia włosowate. Oddziałują na wątrobę – tonizują, usuwają nadmiar gorąca, chronią przed uszkodzeniami.

Głóg zawiera tak pożyteczne substancje, że można go stosować do leczenia nawet po zawale serca. Wyciągi głogowe powinny popijać osoby starsze, przepracowane, przemęczone, zestresowane. W starych księgach zielarskich polecano głóg na wyziębione nerki i reumatyzm.

Głóg dla serca

  • Kwiaty i owoce głogu poprawiają wydolność i wyrównują pracę serca,
  • Tonizują układ krwionośny,
  • Rozmiękczają złogi miażdżycowe
  • Poprawiają bilans tlenowy przy niedotlenieniu,
  • Uspokajają układ nerwowy, znoszą bezsenność, nadpobudliwość
  • Wpływają korzystnie na naczynia w mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację
  • Mają działanie moczopędne, przeciwreumatyczne, przeciwuczuleniowe
  • Dobrze wypływają na tarczycę
  • Kwiaty głogu obniżają ciśnienie krwi

Głóg przepisy lecznicze

Herbatka z kwiatu głogu
2 łyżeczki suszu zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem minimum 20 minut. Pije się codziennie 1,5 – 2,5 szklanki dosłodzone miodem.

Polecana przy osłabieniu mięśnia sercowego po grypie i chorobach zakaźnych. W zaburzeniach pracy serca, krążenia, wysokim ciśnieniu krwi. Herbatkę należy pić dłuży czas. Nie można oczekiwać, że kilka szklanek przyniesie pożądany efekt. Dzięki tonizującemu działaniu głogu osiąga się powrót do normy.

Więcej przepisów z kwiatów głogu Tutajgłóg, herbatka z owoców głogu

Herbatka z owocu głogu
Łyżeczkę suszonych, rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzątku. Parzyć 10 minut pod przykryciem Pije się raz dziennie dla wzmocnienia serca i układu krwionośnego.

Wyciąg z owoców głogu na uczulenia, alergie

3 łyżeczki suszonych i rozdrobnionych owoców zalać szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Pozostawić na noc pod przykryciem.  Rano płyn przelać do osobnej szklanki. Owoce zagotować w małej ilości wody. Obydwa płyny wymieszać. Pije się 3-4 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami

Domowe lekarstwa z owoców głogu

Nalewka z owoców głogu

  • 1/2 szklanki owoców głogu zalać 1/2 litra wódki.
  • Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
  • Co drugi dzień wstrząsać.
  • Przefiltrować, przelać do butelki.
  • Stosuje się 3 razy dziennie po łyżce.

Bardzo dobry naturalny środek uspokajający. Pomaga przy przemęczeniu, nadmiernej pobudliwości połączonej z bezsennością.

Tonik mnicha na nadciśnienie
z kwiatów i owoców głogu. Przepis tutaj 

nalewka głóg przepis

Remedium na zaniki pamięci 

  • 4 łyżki owoców głogu
  • 2 łyżki melisy
  • łyżka korzenia arcydzięgla

Składniki wymieszać w słoiku. Zalać 1/2 litra wódki. Po 10 dniach przecedzić.  Stosuje się 3-4 razy dziennie po łyżce rozcieńczone z wodą.

Regenerujące winko św. Hildegardy

Wzmacnia serce, narządy wewnętrzne i cały organizm. Poprawia krążenie, trawienie, uspokaja i dodaje energii. Przepis tu

Staropolskie winko
Na nadciśnienie i umysłu otępienie. 50 g kwiatu głogu, 30 g lebiodki, 20 g melisy zalać litrem czerwonego, wytrawnego wina. Odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić. Pije się 2 razy dziennie po 50 ml.

Mikstura na oczyszczenie krwi i wzmocnienie Przepis

Przetwory z głogu

Syrop na nadciśnienie i osłabione serce

  • 4 łyżki owoców głogu
  • 2 łyżki kwiatów głogu
  • łyżka melisy
  • 2 łyżki kminku
  • laska cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • laska wanilii

Rozdrobnione składniki wymieszać i wsypać do garnka. Zalać 5 szklankami wody, zagotować. Podgrzewać 20 minut na małym ogniu, przecedzić. Dodać 6 czubatek łyżek miodu.  Zagotować, podgrzewać 5 minut. Gorący syrop przelać do butelki.

Stosuje się 2-4 razy dziennie po 2 łyżki rozcieńczone w ciepłej wodzie. Syrop wzmacnia i normuje pracę serca, pomaga w chorobie wieńcowej, nadciśnieniu. Rozkurcza naczynia krwionośne, koi system nerwowy. /Przepis S. Korżawskiej/głóg przetwory, właściwości

Konfitura z głogu na miażdżycę
  • 0,5 owoców starannie oczyścić, usunąć pestki.
  • Zalać w garnku gotowaną wodą przykrywając owoce
  • Gotować na małym ogniu tak długo aż zmiękną.
  • Wyłowić owoce, do wody dodać ok 0,5 kg cukru.
  • Cukrowy syrop gotować 10 minut.
  • Dodać z powrotem owoce i gotować kolejne 10 minut.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na noc.
  • Rano odlać syrop z owoców i gotować przez 3 minuty.
  • Dodać owoce i gotować aż staną się szkliste.
  • Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków
  • Zakręcić szczelnie i postawić do góry dnem.

Powidła z głogu
1 kg oczyszczonych, wydrylowanych owoców głogu pozostawić na 12 godzin w kamiennym garnku. Przycisnąć talerzem. Kiedy głóg zmięknie, rozbić tłuczkiem, przetrzeć przez sito lub przepuścić przez sokowirówkę.

Otrzymaną masę gotować mieszając do momentu, kiedy zacznie wyraźnie odstawać od brzegów naczynia. Dodać szklankę cukru, chwilę podgotować i przełożyć gorące do słoików.  Zakręcić szczelnie i postawić do góry dnem.

drzem z głogu

Marmoladki z głogu

  • Kilogram owoców wydrylować. Wstawić w żaroodpornym naczyniu na kilka godzin do letniego piekarnika. Dolać trochę wody i rozgotować na masę.
  • W drugim naczyniu przygotować syrop ze szklanki wody i 80 dkg cukru.  Masę wrzucić do syropu i zakwasić 1 cytryną. Gotować ciągle mieszając, aż masa będzie odstawała od brzegów naczynia. Pogotować chwilę na dużym ogniu.

Przełożyć do małych foremek wysypanych cukrem. Podsuszyć w piekarniku i ułożyć w słoiku.

zrodlo:https://sekrety-zdrowia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...