Orzech laskowy jest popularnym smakiem ciasteczek i śmietanki do kawy, ale same orzechy są odżywczą potęgą. Są idealną przekąską i łatwo je włączyć do regularnej diety.
Ten superfood oferuje również niesamowite korzyści zdrowotne, takie jak poprawa zdrowia trawiennego i utrzymanie zdrowego poziomu glukozy.
Orzechy laskowe pochodzą z drzew i krzewów z rodzaju Corylus i są uprawiane w całej Europie, Ameryce Północnej i Azji. Orzechy laskowe są również nazywane filbertami i są nieco mniejsze niż żołądź. Orzechy mają grubą, gładką, twardą brązową skorupę, ale często są sprzedawane w skorupach.
Orzechy laskowe smakują raczej słodko i mają kremowe jądro, które jest małe i okrągłe, z cienką, ciemnobrązową skórką. Niektórzy ludzie usuwają skórę przed zjedzeniem orzechów. Orzechy laskowe można jeść na surowo, ale po upieczeniu stają się bardziej aromatyczne i słodkie. Ponieważ orzechy laskowe mają wysoką zawartość tłuszczu, należy je przechowywać w lodówce.
Orzechy laskowe pomagają utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi
Według badań regularne spożywanie zdrowej mieszanki orzechów, takich jak orzechy laskowe, może pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu glukozy we krwi.
Spożywanie mieszanki migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich codziennie przez 12 tygodni wiąże się ze znacznym obniżeniem poziomu glukozy we krwi. Eksperci uważają, że korzyść wynika z obfitości kwasu oleinowego w orzechach laskowych.
Kwas oleinowy, główny rodzaj tłuszczów jednonienasyconych, ma korzystny wpływ na zdrowie i może odgrywać pozytywną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Ma to również kluczowe znaczenie w tym, jak organizm reaguje na insulinę.
Orzechy laskowe pomagają utrzymać zdrowy poziom cholesterolu
Włączenie orzechów laskowych do zrównoważonej diety może pomóc zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi.
Najlepszym sposobem na zmaksymalizowanie korzyści zdrowotnych płynących z orzechów laskowych jest spożywanie co najmniej garstki każdego dnia. Jedz orzechy laskowe samodzielnie jako zdrową dla serca przekąskę lub używaj ich do robienia makaronu, pesto, risotto lub farszu.
Zawartość błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, -6 i -9 w orzechach laskowych może również pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu i wzmocnieniu serca i układu sercowo-naczyniowego.
Orzechy laskowe promują regularne wypróżnienia
Musisz spożywać wystarczającą ilość błonnika pokarmowego codziennie, aby twoje ciało mogło sprawnie funkcjonować. A jeśli chodzi o eliminację odpadów, wydajne wypróżnienia są koniecznością.
Ponieważ orzechy laskowe zawierają błonnik pokarmowy, dodanie kilku do diety jako przekąski lub jako części posiłku jest najlepszym sposobem na utrzymanie regularności wypróżnień i zapobieganie zaparciom.
Orzechy laskowe sprzyjają utracie wagi
Ze względu na zdolność orzechów laskowych do poprawy wydajności insuliny i reakcji organizmu na nią, jedzenie orzechów może pomóc obniżyć ryzyko otyłości.
Włączenie większej ilości orzechów do diety to świetny sposób na utrzymanie zdrowej wagi bez martwienia się o uzyskanie niechcianych kilogramów.
Jednak, podobnie jak w przypadku innych zdrowych produktów spożywczych, musisz unikać jedzenia zbyt wielu orzechów i nasion. Należy również unikać orzechów laskowych i nasion z dodatkiem cukru i czekolady. Solone orzechy są w porządku, jeśli spożywasz mniej niż uncję, ponieważ jednouncjowa porcja większości orzechów zawiera mniej niż 100 miligramów sodu.
Jeśli spożywasz więcej niż jedną lub dwie garści orzechów laskowych dziennie, dodajesz dodatkowe kalorie, które mogą zastąpić inne zdrowe pokarmy, a nawet spowodować przyrost masy ciała.
Włączając orzechy laskowe do zbilansowanej diety, myśl w kategoriach małych porcji. Zjedz garść orzechów laskowych na szybką przekąskę lub dodaj kilka do posiłków w ciągu dnia.
Orzechy laskowe dostarczają niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy
Orzechy laskowe są zdrową przekąską, ponieważ nie zawierają cholesterolu ani sodu i mają niską zawartość naturalnego cukru. Garść orzechów laskowych (10 orzechów) zawiera tylko 88 kalorii i 2,3 grama węglowodanów.
Jako pożywienie, orzechy laskowe są pełne witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych omega-3,- 6 i -9. Orzechy laskowe zawierają również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk.
Orzechy laskowe zawierają 2,1 grama błonnika, co stanowi cztery procent dziennej wartości (DV) w zaledwie 10 orzechach. (Powiązane: Dodawanie orzechów do diety ma korzyści dla mózgu - badanie.)
Spożywanie zdrowych posiłków i podjadanie garści orzechów laskowych każdego dnia dostarcza składników odżywczych potrzebnych do zapobiegania chorobom i chorobom. Dodatkowo skórki orzechów laskowych są pełne korzystnych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, który często wiąże się ze starzeniem się i chorobami przewlekłymi.
Najobficiej występującymi przeciwutleniaczami w orzechach laskowych są związki fenolowe. Według przeglądu przeprowadzonego w 2016 roku przez Centrum Badań nad Żywnością i Rozwojem w Meksyku, dietetyczne związki fenolowe mogą wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera, rak, choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca.
Regularnie podjadaj organiczne orzechy laskowe lub używaj ich do gotowania zdrowych potraw, aby poprawić ogólne samopoczucie.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, w jaki sposób orzechy mogą pomóc Ci schudnąć.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz