Pochodzące z Ameryki Północnej jagody są częścią ludzkiej diety od ponad 13 000 lat, na długo zanim zostały formalnie uznane za swoje zdrowie i działanie przeciwnowotworowe. Jagody są jednymi z najlepszych pokarmów, jakie możesz jeść, i polecam je jeść codziennie. Stworzyłem łatwe, zdrowe przepisy z wykorzystaniem jagód, a także mleka niemlecznego, zmielonych nasion lnu i innych bogatych w składniki odżywcze, bogatych w rośliny pokarmów, które dają moim pacjentom wiele sposobów na cieszenie się tym wspaniałym owocem.
Ponieważ jagody zawierają flawonoidy i inne specyficzne fitochemikalia, które pomagają chronić przed niestabilnością naczyniową, instruuję moich pacjentów z cukrzycą i chorobami serca, aby codziennie jedli świeże jagody i jedli mrożone jagody w okresie zimowym. W mojej książce "The End of Heart Disease" cytuję badanie, które wykazało 68-procentowy wzrost poziomu tlenku azotu we krwi wśród kobiet, które spożywały proszek jagodowy codziennie przez 8 tygodni. [1] Jest to korzystne, ponieważ tlenek azotu rozluźnia i chroni naczynia krwionośne.
Jagody są wypełnione garbnikami i antocyjanami, które zostały powiązane z działaniem przeciwnowotworowym i zapobieganiem - a nawet odwróceniem - związanego z wiekiem spadku psychicznego. Wykazano, że jagody nie tylko zapobiegają, ale wręcz odwracają nieprawidłowy spadek fizyczny i psychiczny, w tym koordynację i równowagę, u starszych zwierząt. [2] Dowody na ludziach potwierdzają te wyniki. Dziewięciu dorosłych w wieku 70 i 80 lat z łagodnym spadkiem pamięci dodało około dwóch filiżanek soku z dzikich jagód do swojej diety przez 12 tygodni, a ich wydajność w testach funkcji pamięci poprawiła się w porównaniu z grupą placebo. [3]
Flawonoidy w jagodach - katechina, epikatechina, myricetin, kwercetyna i kemferol - są niezwykle cenne dla lepszego zdrowia. I pamiętaj, że fitochemikalia nie są opcjonalnymi składnikami odżywczymi; są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Aby uzyskać potężny wzmacniacz zdrowia, wypróbuj ten prosty przepis, Patriotyczna sałatka dr Fuhrmana. Synergistyczny cios jagód, truskawek i liściastych zieleni aktywuje fitochemiczne mechanizmy naprawcze, które uzbrajają nasze komórki przed uszkodzeniem przez toksyny i starzenie się.
Przepis na koktajl lniany z jagód to kolejny łatwy przepis wykorzystujący świeże lub mrożone jagody, mleko niemleczne i zmielone nasiona lnu. Pacjenci mówią mi, że wolą to od lodów.
Patriotyczna sałatka dr Fuhrmana
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
- 6-12 liści sałaty
- 1 banan
- 1/2 szklanki mleka niemlecznego
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca lub orzechów makadamia
Zmiksuj orzechy, banany i mleko niemleczne, aby uzyskać polewę. Ułóż jagody i liście sałaty w misce. Wlać polewę na owoce i podawać.
Dr. Fuhrman's Blueberry Flax Smoothie
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
- 3/4 szklanki mleka niemlecznego
- 1 Łyżka. nasiona lnu, mielone
- 5 liści jarmużu
Mieszaj i ciesz się.
- Johnson SA, Figueroa A, Navaei N, et al. Codzienne spożywanie borówki poprawia ciśnienie krwi i sztywność tętnic u kobiet po menopauzie z nadciśnieniem przed- i etapem 1: randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie kliniczne. Dieta J Acad Nutr 2015, 115: 369-377.
- Joseph JA, Shukitt-Hale B, Willis LM. Sok winogronowy, jagody i orzechy włoskie wpływają na starzenie się mózgu i zachowanie. J Nutr 2009, 139:1813S-1817S.
- Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, et al. Suplementacja borówki poprawia pamięć u osób starszych. Journal of agricultural and food chemistry 2010, 58:3996-4000.
Ponownie opublikowane z DrFuhrman.com
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.theepochtimes.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz