poniedziałek, 9 maja 2022

"Jagody chronią naczynia krwionośne, mogą spowolnić związany z wiekiem spadek umysłowy"

 Pochodzące z Ameryki Północnej jagody są częścią ludzkiej diety od ponad 13 000 lat, na długo zanim zostały formalnie uznane za swoje zdrowie i działanie przeciwnowotworowe. Jagody są jednymi z najlepszych pokarmów, jakie możesz jeść, i polecam je jeść codziennie. Stworzyłem łatwe, zdrowe przepisy z wykorzystaniem jagód, a także mleka niemlecznego, zmielonych nasion lnu i innych bogatych w składniki odżywcze, bogatych w rośliny pokarmów, które dają moim pacjentom wiele sposobów na cieszenie się tym wspaniałym owocem.

Dr Fuhrman's Blueberry Flax Smoothie (tanjichica7 / iStock)
Dr Fuhrman's Blueberry Flax Smoothie (tanjichica7 / iStock)


Ponieważ jagody zawierają flawonoidy i inne specyficzne fitochemikalia, które pomagają chronić przed niestabilnością naczyniową, instruuję moich pacjentów z cukrzycą i chorobami serca, aby codziennie jedli świeże jagody i jedli mrożone jagody w okresie zimowym. W mojej książce "The End of Heart Disease" cytuję badanie, które wykazało 68-procentowy wzrost poziomu tlenku azotu we krwi wśród kobiet, które spożywały proszek jagodowy codziennie przez 8 tygodni. [1] Jest to korzystne, ponieważ tlenek azotu rozluźnia i chroni naczynia krwionośne.

Jagody są wypełnione garbnikami i antocyjanami, które zostały powiązane z działaniem przeciwnowotworowym i zapobieganiem - a nawet odwróceniem - związanego z wiekiem spadku psychicznego. Wykazano, że jagody nie tylko zapobiegają, ale wręcz odwracają nieprawidłowy spadek fizyczny i psychiczny, w tym koordynację i równowagę, u starszych zwierząt. [2] Dowody na ludziach potwierdzają te wyniki. Dziewięciu dorosłych w wieku 70 i 80 lat z łagodnym spadkiem pamięci dodało około dwóch filiżanek soku z dzikich jagód do swojej diety przez 12 tygodni, a ich wydajność w testach funkcji pamięci poprawiła się w porównaniu z grupą placebo. [3]

Flawonoidy w jagodach - katechina, epikatechina, myricetin, kwercetyna i kemferol - są niezwykle cenne dla lepszego zdrowia. I pamiętaj, że fitochemikalia nie są opcjonalnymi składnikami odżywczymi; są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Zdjęcie Epoch Times
Wykazano, że jagody nie tylko zapobiegają, ale wręcz odwracają nieprawidłowy spadek fizyczny i psychiczny (BrianAJackson / iStock)

Aby uzyskać potężny wzmacniacz zdrowia, wypróbuj ten prosty przepis, Patriotyczna sałatka dr Fuhrmana. Synergistyczny cios jagód, truskawek i liściastych zieleni aktywuje fitochemiczne mechanizmy naprawcze, które uzbrajają nasze komórki przed uszkodzeniem przez toksyny i starzenie się.

Przepis na koktajl lniany z jagód to kolejny łatwy przepis wykorzystujący świeże lub mrożone jagody, mleko niemleczne i zmielone nasiona lnu. Pacjenci mówią mi, że wolą to od lodów.

Patriotyczna sałatka dr Fuhrmana

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
  • 6-12 liści sałaty
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka niemlecznego
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca lub orzechów makadamia

Zmiksuj orzechy, banany i mleko niemleczne, aby uzyskać polewę. Ułóż jagody i liście sałaty w misce. Wlać polewę na owoce i podawać.

Dr. Fuhrman's Blueberry Flax Smoothie

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
  • 3/4 szklanki mleka niemlecznego
  • 1 Łyżka. nasiona lnu, mielone
  • 5 liści jarmużu

Mieszaj i ciesz się.

Odwołania
  1. Johnson SA, Figueroa A, Navaei N, et al. Codzienne spożywanie borówki poprawia ciśnienie krwi i sztywność tętnic u kobiet po menopauzie z nadciśnieniem przed- i etapem 1: randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie kliniczne. Dieta J Acad Nutr 2015, 115: 369-377.
  2. Joseph JA, Shukitt-Hale B, Willis LM. Sok winogronowy, jagody i orzechy włoskie wpływają na starzenie się mózgu i zachowanie. J Nutr 2009, 139:1813S-1817S.
  3. Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, et al. Suplementacja borówki poprawia pamięć u osób starszych. Journal of agricultural and food chemistry 2010, 58:3996-4000.

Ponownie opublikowane z DrFuhrman.com

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...