środa, 8 czerwca 2022

Badanie:" Cholina pomaga poprawić wydajność poznawczą u osób starszych"(video)

 Posiadanie zdrowych nawyków, takich jak przestrzeganie zrównoważonej diety i ćwiczenia, jest kluczem do utrzymania dobrego zdrowia. Jest to szczególnie prawdziwe w miarę starzenia się.


Badania sugerują, że niezbędna cholina odżywcza odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu i funkcjach poznawczych. Wielu ekspertów uważa, że ten witaminopodobny składnik odżywczy pomaga zachować zdrowe funkcje poznawcze.

Ale według badań opublikowanych w czasopiśmie Nutricion Hospitalaria, wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości choliny z diety. Oznacza to, że tracą korzyści płynące z optymalnych poziomów choliny.

Odpowiednie spożycie choliny poprawia funkcjonowanie mózgu

Im jesteś starszy, tym większe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, wyniszczającego stanu, który wpływa na twój osąd, funkcje poznawcze i pamięć.

Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) poinformowały, że co najmniej 5,8 miliona osób w USA ma obecnie chorobę Alzheimera lub inne formy demencji. Liczba ta może wzrosnąć do co najmniej 14 milionów do 2060 roku.

Ale jaka jest rola choliny w zdrowiu mózgu? Twoje ciało potrzebuje choliny do syntezy fosfatydylocholiny, ważnego fosfolipidu. Fosfolipidy to cząsteczki na bazie tłuszczu, które składają się na błony komórkowe.

Cholina pomaga również wytwarzać acetylocholinę, neuroprzekaźnik, który jest niezbędny do uczenia się i pamięci.

Cholina jest wytwarzana naturalnie w wątrobie, ale istnieje problem: wątroba nie wytwarza wystarczającej ilości choliny, aby zaspokoić potrzeby organizmu, więc musisz zwiększyć spożycie poprzez dietę.

National Institutes of Health poinformował, że co najmniej 90 do 95 procent kobiet w ciąży spożywa mniej choliny niż odpowiednie dzienne spożycie zalecane przez Instytut Medycyny.

Tymczasem inni, którzy są zagrożeni niedoborem choliny, to osoby ze specyficznymi mutacjami genetycznymi i osoby wymagające całkowitego odżywiania rodzicielskiego lub metody karmienia, która omija przewód pokarmowy.

Cholina jest tak ważna, że Amerykańskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego zaleca, aby była rutynowo dodawana do pozajelitowych formuł żywieniowych. Grupa opowiedziała się również za opracowaniem komercyjnego produktu zawierającego cholinę.

Naukowcy odkryli, że cholina ma kluczowe znaczenie dla rozwoju poznawczego i że jest potrzebna w fazie okołoporodowej do optymalnego rozwoju i zapobiegania wadom cewy nerwowej u noworodków.

Dodatkowo, odpowiednie spożycie choliny może przynieść korzyści osobom starszym. Fosfatydylocholina pomaga zachować i chronić komórki mózgowe, a niektórzy eksperci uważają, że spożywanie dużych ilości choliny może pomóc spowolnić postęp choroby Alzheimera.

Badania pokazują również, że wyższy poziom choliny wiąże się z niższym ryzykiem demencji, więc upewnij się, że masz wystarczającą ilość choliny w swojej regularnej diecie. (Powiązane: Dodanie większej ilości choliny w diecie może zmniejszyć ryzyko demencji.)

Cholina poprawia wydajność poznawczą wśród osób starszych

Istnieje więcej dowodów na to, że cholina jest niezbędna dla optymalnego zdrowia mózgu. Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition wykazało, że wyższe spożycie wiąże się z lepszymi wynikami w testach poznawczych.

Naukowcy, którzy przeprowadzili badanie, pracowali z prawie 2 200 dorosłymi w wieku od 70 do 74 lat. Zgodnie z wynikami, ochotnicy z niższym poziomem choliny we krwi słabo radzili sobie w testach poznawczych, co oznacza, że mieli wolniejsze prędkości percepcyjne i przetwarzania oraz gorsze ogólne funkcje poznawcze i wykonawcze w porównaniu do osób z wyższym poziomem choliny.

Dane z dodatkowego badania z udziałem co najmniej 1 400 dorosłych w wieku od 36 do 83 lat ujawniły, że uczestnicy z wyższym spożyciem choliny wykazywali lepszą pamięć werbalną i wzrokową.

Cholina i zdrowie wątroby

Cholina jest potrzebna do transportu tłuszczów z wątroby, więc niedobory są również związane z rozwojem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Stan ten charakteryzuje się nagromadzeniem tłuszczu w wątrobach osób bez historii nadmiernego picia.

NAFLD występuje u co najmniej 90 procent osób otyłych i u 65 procent osób z nadwagą. Mimo że wiele przypadków NAFLD jest łagodnych, nadal może przejść do cięższej postaci choroby znanej jako niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH).

NASH może następnie powodować marskość wątroby, niewydolność wątroby, raka wątroby i śmierć. W dużym chińskim badaniu z udziałem 56 195 starszych osób dorosłych wyniki wykazały, że kobiety z najwyższym spożyciem choliny (412 mg dziennie) zmniejszyły ryzyko NAFLD o co najmniej jedną trzecią w porównaniu z kobietami, które spożywały tylko 179 mg dziennie. Tymczasem mężczyźni z wyższym spożyciem choliny zmniejszyli ryzyko o jedną czwartą.

Zapewnij odpowiednie spożycie choliny, aby utrzymać zdrowie wątroby.

Włączenie choliny do zdrowej diety

Możesz zwiększyć spożycie choliny, spożywając pożywienie, takie jak wołowina karmiona trawą, dziki łosoś oraz drób i jaja bez klatek.

Wątroba wołowa jest jednym z najlepszych źródeł choliny, a trzyuncjowa porcja zawiera 356 mg choliny, co stanowi ponad połowę zalecanej ilości dietetycznej dla dorosłych.

Jajka są również pełne choliny. Jedno jajko na twardo zawiera 147 mg choliny.

Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem, możesz uzyskać cholinę przez fasolę, warzywa kapustne, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste.

Prażona soja zawiera 107 mg choliny na filiżankę. Alternatywnie możesz jeść inne produkty na bazie soi, takie jak edamame, tempeh lub tofu.

Według Instytutu Medycyny zalecana dieta dla choliny wynosi 425 mg dziennie dla kobiet i 550 mg dla mężczyzn, przy czym 3 500 mg dziennie uważa się za tolerowany górny poziom spożycia. Jeśli jesteś zainteresowany suplementacją, kupuj suplementy tylko od zaufanego dostawcy.

Zwiększ zdrowie mózgu i wątroby, przestrzegając zdrowej diety i jedząc pokarmy bogate w cholinę.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o źródłach choliny, które mogą pomóc w poprawie zdrowia mózgu.

Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.

Więcej powiązanych historii:

Czy cholina może być stosowana jako alternatywne leczenie choroby Alzheimera?

Badanie: Przestrzeganie diety bogatej w cholinę może zapewnić międzypokoleniową ochronę przed chorobą Alzheimera.

Jajka są pokarmem dla mózgu: Badania pokazują, że jaja poprawiają rozwój mózgu niemowląt.

Dokonywanie zdrowych wyborów dotyczących stylu życia może zapobiec wystąpieniu demencji.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:http://www.medicine.news/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...