Wielu ekspertów ds. Zdrowia zaleca diety roślinne tym, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie. Według badań, spożywanie większej ilości owoców i warzyw może również pomóc obniżyć ryzyko chorób serca.
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Pennsylvania State University i opublikowane w czasopiśmie klinicznym EClinicalMedicine.
Naukowcy, kierowani przez Johna Richie, przeanalizowali diety i biomarkery krwi ponad 11 000 uczestników z Trzeciego Narodowego Badania i Badania Zdrowia Żywieniowego. Zgodnie z ich badaniami krwi, ochotnicy, którzy spożywali pokarmy zawierające mniej aminokwasów siarkowych, mieli mniejsze ryzyko choroby kardiometabolicznej.
Na potrzeby badania naukowcy opracowali złożony wynik ryzyka choroby kardiometabolicznej w oparciu o poziomy niektórych biomarkerów we krwi ochotników, takich jak cholesterol, glukoza, insulina i trójglicerydy.
Osoby, które zgłosiły zastoinową niewydolność serca, zawał serca lub zgłoszoną zmianę diety z powodu rozpoznania choroby serca, zostały wykluczone z badania. Ci, którzy zgłosili spożycie aminokwasów siarkowych poniżej szacowanego średniego zapotrzebowania zalecanego przez Radę ds. Żywności i Żywienia Narodowej Akademii Medycyny, również zostali wykluczeni.
Aminokwasy siarkowe a zdrowie serca
Na podstawie wyników, diety z obniżonymi aminokwasami siarkowymi, które występują w pokarmach bogatych w białko, takich jak nabiał, mięso, orzechy i soja, były związane z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy odkryli również, że przeciętny Amerykanin zużywa prawie dwa i pół razy więcej aminokwasów siarkowych niż szacowane średnie zapotrzebowanie.
Aminokwasy są budulcem białek. Aminokwasy siarkowe, które obejmują cysteinę i metioninę, są podkategorią o wielu rolach w metabolizmie i zdrowiu.
Na potrzeby badania naukowcy zebrali dane na temat diety ochotników, wykonując osobiste 24-godzinne przypomnienia. Następnie obliczyli spożycie składników odżywczych za pomocą bazy danych składników odżywczych Departamentu Rolnictwa USA.
Po uwzględnieniu masy ciała naukowcy odkryli, że średnie spożycie aminokwasów siarkowych było co najmniej dwa i pół razy wyższe niż szacowane średnie zapotrzebowanie. Odkrycia wykazały również, że wyższe spożycie aminokwasów siarkowych wiązało się z wyższym złożonym wynikiem ryzyka kardiometabolicznego po uwzględnieniu potencjalnych czynników zakłócających, takich jak wiek, płeć i historia cukrzycy i nadciśnienia.
Dane wykazały również, że wysokie spożycie aminokwasów siarkowych było związane z każdym rodzajem żywności, z wyjątkiem zbóż, warzyw i owoców, co podkreśla potencjalne korzyści płynące z diety roślinnej.
W oświadczeniu Richie wyjaśnił, że "diety ograniczające aminokwasy siarkowe były korzystne dla długowieczności u zwierząt". Dodał, że badanie to dostarcza pierwszych dowodów epidemiologicznych na to, że "nadmierne spożycie aminokwasów siarkowych w diecie może być związane z przewlekłymi skutkami chorób u ludzi".
Wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania i zmniejszania ryzyka chorób serca
Przestrzeganie zrównoważonej diety jest kluczem do utrzymania zdrowia serca. Jeśli masz trudności z trzymaniem się diety roślinnej, poniższe wskazówki mogą pomóc:
Włącz błonnik pokarmowy do zdrowego dla serca śniadania
Na śniadanie jedz pokarmy bogate w błonnik i o niskiej zawartości niezdrowych tłuszczów nasyconych, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. (Powiązane: Dodaj bogate w błonnik chia i len do swojej diety i popraw zdrowie serca.)
Owies cięty stalą lub płatki owsiane są również zdrową, sycącą opcją na śniadanie, ponieważ są pełnoziarniste i pełne rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc Ci dłużej czuć się pełnym. Owies może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co jest kluczem do zmniejszenia ryzyka chorób serca.
Może to wymagać pewnych dostosowań, ale najlepiej unikać pokarmów śniadaniowych pełnych tłuszczów nasyconych i rafinowanych ziaren i cukrów, które są dla ciebie złe, takich jak bekon, kiełbasa, naleśniki, gofry i słodkie płatki zbożowe. Te pokarmy mogą zwiększać poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, które są szkodliwe dla zdrowia serca.
Zrób lunch, który zawiera zdrowe dla serca owoce i warzywa
Na lunch zdrowe opcje obejmują sałatkę, kanapkę lub obfitą zupę. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie sałatki są zdrowe, zwłaszcza jeśli używasz dodatków, takich jak bekon, ser i grzanki, które mogą dodać dużo tłuszczu i sodu.
Upewnij się, że Twoja sałatka jest zdrowa dla serca, używając różnych warzyw i świeżych warzyw. Aby uzyskać naturalny chrupnięcie w sałatce, dodaj trochę orzechów, takich jak migdały lub orzechy włoskie.
Do sosu użyj tylko dwóch łyżek winegretu zamiast kremowych dressingów.
Jeśli chcesz zjeść kanapkę na lunch, połącz chude mięso z chlebem pełnoziarnistym. Dodaj niskotłuszczowy ser, taki jak ser szwajcarski, aby ograniczyć spożycie sodu.
Nadaj swojej kanapce satysfakcjonującą konsystencję, dodając warzywa, takie jak ogórek, sałata lub pomidor. Należy jednak iść na łatwiznę na marynatach i przyprawach, które czasami są pełne sodu. Możesz również dodać majonez na bazie awokado lub oliwy z oliwek.
Zupa o niskiej zawartości sodu na bazie bulionu to kolejna świetna opcja na lunch. Wybierz zupę z dużą ilością warzyw, która może wypełnić Cię stosunkowo niewielką ilością kalorii.
Robienie zdrowej zupy może również promować utratę wagi, pomóc utrzymać zdrową wagę i pomóc obniżyć ciśnienie krwi, cholesterol i trójglicerydy, z których wszystkie są kluczem do zdrowia serca.
Zakończ chudym białkiem i warzywami na obiad
Kiedy nadejdzie czas na kolację, spróbuj napełnić połowę talerza owocami i warzywami.
Jeśli włączasz mięso, wybierz coś chudego, takiego jak kurczak bez skóry lub pierś z indyka. Kupując mielone mięso, szukaj mięsa oznaczonego w 93 lub 97 procentach na opakowaniu i używaj tylko trzech uncji (wielkości talii kart).
Ryby to kolejny zdrowy dla serca superżywność i jest pełen białka i zdrowych dla serca tłuszczów zwanych omega-3. Według American Heart Association, omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Staraj się jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Możesz zwiększyć spożycie ryb, zastępując jeden posiłek z czerwonego mięsa tygodniowo rybami takimi jak makrela, łosoś, sardynki lub tuńczyk.
Najlepiej unikać smażonych potraw i potraw z ciężką śmietaną lub sosami serowymi. Utrzymuj zdrowe serce, piekąc lub grillując mięso.
Stosuj zrównoważoną dietę i jedz dużo owoców i warzyw, aby poprawić zdrowie serca.
Obejrzyj ten film, aby poznać inny sposób na obniżenie ryzyka chorób serca.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz