środa, 15 czerwca 2022

"Badania sugerują, że granaty mogą spowolnić wzrost komórek nowotworowych" (video)

 Granat (Punica granatum) to odżywcza potęga bogata w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, witaminę C i korzystne garbniki. Owoc często był przedmiotem różnych badań, ponieważ oferuje korzyści dla zdrowia sercowo-naczyniowego.

Ostatnie badania wykazały również, że granat ma niesamowite działanie przeciwnowotworowe.

Badanie sugeruje, że granaty mogą spowolnić wzrost komórek nowotworowych

Czym są granaty?

Granaty to okrągłe, czerwone owoce o białym wewnętrznym miąższu pełnym arilów lub chrupiących, soczystych jadalnych nasion.

Jeśli próbowałeś jeść granaty, nie zniechęcaj się tym, jak trudno jest usunąć arils. Próbuj dalej, ponieważ ich profil żywieniowy i smak są warte drobnych niedogodności.

Granaty są niskokaloryczne i tłuste, ale pełne błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Zawierają również trochę białka.

Jeden średniej wielkości (282 gramy) granat zawiera następujące składniki odżywcze:

  • Kalorie (234)
  • Białko (4,7 grama)
  • Tłuszcz (3,3 grama)
  • Węglowodany (52 gramy)
  • Cukier (38,6 grama)
  • Błonnik pokarmowy (11,3 grama)
  • Wapń (28,2 mg lub 2 procent wartości dziennej (DV))
  • Żelazo (0,85 mg lub 5 procent DV)
  • Magnez (33,8 mg lub 8 procent DV)
  • Fosfor (102 mg lub 8 procent DV)
  • Potas (666 mg lub 13 procent DV)
  • Witamina C (28,8 mg lub 32 procent DV)
  • Kwas foliowy lub witamina B9 (107 mcg lub 27 procent DV)

Sok z granatów znacznie spowalnia wzrost komórek raka prostaty

W badaniu naukowcy odkryli, że sok z granatów ma niesamowity wpływ na spowolnienie rozwoju raka prostaty. Dodatkowo granat może pomóc w leczeniu i zapobieganiu rakowi piersi i okrężnicy. (Powiązane: Granat może hamować przerzutowego raka piersi.)

Rak prostaty jest najczęściej diagnozowanym rakiem u mężczyzn i stanowi 29 procent wszystkich nowotworów męskich. American Cancer Society donosi, że rak prostaty jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów związanych z rakiem w USA.

Lekarze oceniają stan choroby, mierząc, jak długo trwa podwojenie poziomu androgenu specyficznego dla prostaty (PSA).

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Clinical Cancer Research mężczyźni z rosnącymi wskaźnikami PSA otrzymywali osiem uncji soku z granatów dziennie.

Zgodnie z wynikami, podwojenie średnich wskaźników PSA zajęło więcej czasu. W rzeczywistości czas wydłużył się z 15 miesięcy na początku do 54 miesięcy po leczeniu.

Ochotnicy doświadczyli również 12-procentowego spadku proliferacji komórek i 17-procentowego wzrostu apoptozy lub śmierci komórek nowotworowych. Naukowcy odkryli, że "statystycznie istotne wydłużenie czasu podwojenia PSA" jest obiecujące i wierzą, że dodatkowe badania mogą pomóc im dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z granatów.

Granat hamuje wzrost raka piersi i guzów jelit

Według badań na zwierzętach granat ma działanie ochronne przed chemicznie wywołanym rakiem piersi. Wyniki pokazały, że po podaniu przed i po ekspozycji ekstrakt z granatu zmniejszył częstość występowania, liczbę i wielkość guzów piersi.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrition and Cancer naukowcy zaobserwowali "uderzające zmniejszenie częstości występowania guza sutka i całkowitego obciążenia guzem". Dodali, że dzięki dalszym badaniom granat może zostać opracowany jako lek zmniejszający ryzyko raka piersi.

Choroby jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, mogą znacznie zwiększać ryzyko raka jelit. Ale według badań zwierzęta z eksperymentalnie wywołanym zapaleniem jelita grubego leczone kwasem elagowym wykazywały zahamowaną progresję zapalenia jelita grubego.

Naukowcy zaobserwowali również "wyłączenie" cząsteczek sygnałowych, które w przeciwnym razie zostałyby aktywowane i promowałyby raka.

Dane sugerują również, że spożycie granatu pomogło poprawić wskaźniki przeżycia u zwierząt z rakiem okrężnicy.

Granat celuje w komórki nowotworowe za pomocą wielu metod działania

Wykazano, że trzy polifenole granatu, a mianowicie luteolina, kwas elagowy i kwas punikowy, zapobiegają przerzutom. Te polifenole pomogły również opóźnić rozwój nowotworów i zahamowały rozprzestrzenianie się i postęp raka prostaty u zwierząt, którym wstrzyknięto ludzkie komórki nowotworowe.

Dwa polifenole w granacie, kwas elagowy i punicalagin, mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom DNA. Jest to ważne, ponieważ mutacje w genach są związane z rakiem.

Dane sugerują również, że ekstrakt z granatu może pomóc w zakłócaniu nieprawidłowych cykli proliferacji komórek, aby zapobiec niekontrolowanej proliferacji, która charakteryzuje raka. Ekstrakt pomaga również zwalczać stany zapalne poprzez celowanie w cząsteczki prozapalne.

Badania pokazują również, że ekstrakty z granatu powstrzymują powstawanie nowotworów, powodując apoptozę. Hamują również angiogenezę lub tworzenie nowych naczyń krwionośnych w celu odżywienia guza.

Ekstrakty mogą również pomóc w powstrzymaniu przerzutów lub inwazji zdrowej tkanki poprzez stłumienie produkcji enzymów "topiących białka" i cząsteczek sygnałowych, które sprawiają, że rak jest inwazyjny.

Wreszcie, ekstrakt z granatu może pomóc spowolnić wzrost wielu nowotworów zależnych od hormonów.

Włączenie granatu do zdrowej diety

Istnieje wiele sposobów na dodanie granatu do zrównoważonej diety w celu zapobiegania rakowi i poprawy ogólnego samopoczucia.

Chociaż nie ma ustalonej dawki ekstraktu z granatu, niektórzy zielarze i lekarze integracyjni zalecają ilości od 50 ml do 240 ml dziennie. Należy pamiętać, że granat może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, więc skonsultuj się z zaufanym naturopatycznym specjalistą przed uzupełnieniem soku z granatów lub ekstraktu.

Postępuj zgodnie ze zrównoważoną dietą i jedz pożywne owoce, takie jak granaty, aby poprawić ogólny stan zdrowia.

Obejrzyj ten film o związkach w soku z granatów, które wywołują śmierć komórek nowotworowych.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...