środa, 15 czerwca 2022

"Włókno z agawy promuje zdrowie jelit i utratę wagi, ujawnia badanie"(video|)

 Niektórym osobom może być trudno schudnąć, ale według badań na zwierzętach opublikowanych w czasopiśmie Nutrients, ekstrakty z agawy mogą zwiększyć różnorodność mikroflory jelitowej i pomóc w promowaniu utraty wagi.

Zdjęcie: Włókno z agawy promuje zdrowie jelit i utratę wagi, ujawnia badanie

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Centrum Badań i Studiów Zaawansowanych Narodowego Instytutu Politechnicznego (CINVESTAV) w Meksyku i Uniwersytetu Sejong w Seulu w Korei.

W trakcie badania zespół badawczy odkrył, że uzupełnienie diety wysokotłuszczowej agawinami - rozgałęzionymi neo-fruktanami pochodzącymi z tequilany z agawy - znormalizowało stosunek Bakterii Firmicutes do bakterii Bacteroidetes w jelitach.

Według badań jest to znaczące, ponieważ stosunek Firmicutes / Bacteroidetes jest uważany za dobry biomarker otyłości. Wyniki badania z 2005 roku sugerują, że otyłe myszy miały niższy poziom Bacteroidetes i wyższy poziom Firmicutes w porównaniu z chudymi myszami.

Badanie CINVESTAV / Sejong University sugeruje również, że suplementacja agawiną była związana z utratą masy ciała i wzrostem produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) w kątnicy, początku jelita grubego.

"Wyniki te mogą dostarczyć nowatorskiego wglądu w opracowanie nowej strategii uzupełniającej wykorzystującej agawiny do modulowania mikroflory jelitowej u osób z nadwagą lub otyłością, co może mieć pozytywny wpływ na utratę masy ciała" - napisał zespół badawczy. (Powiązane: Włókno z agawy poprawia zdrowie jelit, pomaga utrzymać zdrową wagę.)

Prebiotyczne działanie włókna agawy

Wcześniejsze badania omawiały korzyści płynące ze spożywania fruktanów z agawy dla zdrowia jelit. Do tej pory składniki prebiotyczne na bazie agawy są dostępne na rynku w kilku firmach.

Według badań przeprowadzonych w 2010 roku przez naukowców z National Autonomous University of Mexico i University of Reading w Wielkiej Brytanii, inulina ekstrahowana z tequilany z agawy zwiększa populacje bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego w stopniu podobnym do innych komercyjnych inulin.

Rośliny naturalnie produkują inulinę i wykorzystują ją jako źródło energii. Często dodaje się go do różnych produktów spożywczych, takich jak margaryna i sosy sałatkowe, ze względu na jego zalety i zdolność adaptacji.

Rodzaj błonnika pokarmowego, inulina rozpuszcza się w żołądku i tworzy galaretowatą substancję, która spowalnia trawienie i promuje uczucie sytości. Inulina pomaga również zmniejszyć wchłanianie cholesterolu, gdy przechodzi przez przewód pokarmowy.

Korzyści z suplementacji agawinami

Na potrzeby badania naukowcy podzielili myszy laboratoryjne na dwie grupy przez pięć tygodni: jedna grupa otrzymała standardową dietę myszy laboratoryjnych, a druga grupa spożywała dietę wysokotłuszczową.

Myszy z nadwagą z grupy wysokotłuszczowej również podzielono na trzy grupy. Pierwsza grupa została przeniesiona z powrotem do standardowej diety, podczas gdy pozostałe grupy były utrzymywane na dietach wysokotłuszczowych i uzupełniane agawinami lub oligofruktozą przez kolejne pięć tygodni.

Wyniki ujawniły, że myszy karmione dietą wysokotłuszczową przez pierwsze pięć tygodni wykazywały znaczny spadek różnorodności mikrobioty w jelicie grubym, ze zwiększonym stosunkiem Firmicutes / Bacteroidetes i niższymi poziomami SCFA. Dane wykazały również, że przesunięcie myszy z powrotem do standardowej diety odwróciło te zmiany, wraz ze wzrostem różnorodności i poziomu SCFA.

Myszy utrzymywane na diecie wysokotłuszczowej i uzupełnione agawinami lub oligofruktozą wykazały częściową odbudowę składu mikroflory jelitowej, poinformowali naukowcy. Dodatkowo znormalizowano stosunek Firmicutes/Bacteroides, a także poziomy SCFA.

Suplementacja agawinami doprowadziła do wzrostu Klebsiella Citrobacter, które należą do rodziny Enterobacteriaceae. Naukowcy zaobserwowali wzrost liczby bakterii Enterobacteriaceae podczas odchudzania u otyłych myszy i ludzi.

"Wzbogacenie członków Enterobacteriaceae nie zostało wcześniej zgłoszone w ramach suplementu prebiotycznego, który otwiera możliwości odkrywania nowych probiotyków" - podsumowali naukowcy.

Aby poprawić zdrowie jelit i promować utratę wagi, przestrzegaj zrównoważonej diety, ćwicz regularnie i rozważ suplementację agawinami.

Obejrzyj ten film, aby poznać inny sposób na poprawę zdrowia jelit.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...