Jedną z najsilniejszych mechanizmów obronnych przed chorobami serca, sztywnością tętnic i skrzepami krwi jest mało znany pokarm zwany natto. Natto to lepka, podobna do sera substancja, która jest wytwarzana ze sfermentowanej soi i określonego rodzaju bakterii komensalnych. Ta pożyteczna bakteria, Bacillus Subtilis, pomaga utrzymać zdrowy przewód pokarmowy. Kiedy jest stosowany do fermentacji soi, wytwarza substancję leczniczą, która może obniżyć ciśnienie krwi, leczyć osteoporozę, rozpuszczać skrzepy krwi i utrzymywać choroby sercowo-naczyniowe, udary i zawały serca na dystans.
Nattokinase jest lekarstwem przeciwko zakrzepom krwi wywołanym szczepionką
Natto jest popularne w Japonii, gdzie od tysięcy lat jest podstawowym pożywieniem śniadaniowym. Wydziela orzechowy, słony smak i często jest łączony z ryżem. Naukowcy z University of Chicago wyizolowali specyficzny enzym niszczący skrzepy w natto. Enzym ten nazywa się nattokinase. Kiedy nattokinaza została nałożona na skrzepy krwi w temperaturze ciała, skrzepy rozpuściły się w ciągu 18 godzin.
Kiedy czerwone krwinki są uszkodzone, wokół nich tworzy się nitkowata sieć zwana fibryną. Proces ten zachodzi naturalnie, aby zatrzymać krwawienie, utworzyć parcha i zainicjować proces gojenia. Gdy uraz zaczyna się goić, organizm wytwarza inną substancję zwaną plazminą, która rozpada się i rozpuszcza fibrynę. Wraz z wiekiem ich ciało wytwarza mniej plazminy. Jeśli fibryna nie zostanie prawidłowo rozpuszczona, może stać się niebezpiecznym skrzepem, który prowadzi do zawału serca i / lub udaru mózgu.
Nattokinase pomaga starzejącemu się ciału rozpuścić fibrynę, chroniąc układ sercowo-naczyniowy przed potencjalnie zagrażającymi życiu skrzepami, które nie rozpuściły się całkowicie. Według badań nattokinaza jest cztery razy silniejsza w rozpuszczaniu skrzepów niż sama plazmina. Po włączeniu do diety może pomóc ustabilizować ciśnienie krwi, rozpuścić wszelkie istniejące skrzepy i zoptymalizować układ sercowo-naczyniowy.
Wartość Natto jest dziś większa niż kiedykolwiek wcześniej ze względu na atak skrzepów krwi i zapalenie serca spowodowane przez masowe programy szczepień przeciwko koronawirusowi Wuhan (COVID-19). Ponieważ niekontrolowana produkcja zapalnych białek kolców spowodowała krzepnięcie krwi i problemy autoimmunologiczne, zagrożenie zakrzepami krwi pozostaje. Chociaż nie ma badań naukowych dowodzących, że natto może rozbić dziwne formacje skrzepów pochodzące z tych szczepionek, ma długą historię rozpuszczania regularnych skrzepów krwi.
Natto doskonale nadaje się do funkcji sercowo-naczyniowych, trawienia i zdrowia kości
Leki rozpuszczające skrzepy mogą uratować życie w szpitalu ratunkowym, ale ich działanie nie trwa długo i często są bardzo drogie. Pojedyncza dawka leków rozpuszczających skrzepy jest dobra przez kilka minut i może osiągnąć 1 500 USD. Z drugiej strony, nagłemu wypadkowi szpitalnemu można całkowicie zapobiec dzięki cotygodniowej porcji natto w wysokości 20 USD. Pokarm rozpuszczający skrzepy pozostaje bioaktywny w organizmie do 12 godzin na raz i działa wydajniej na dłuższą metę, rozpuszczając skrzepy i poprawiając funkcje sercowo-naczyniowe. Skutki uboczne tego pokarmu to niższe ciśnienie krwi, niższy poziom cholesterolu, zdrowsze trawienie i mocniejsze kości.
Badanie przeprowadzone przez Oklahoma State University i Miyazaki Medical College wykazało, że NATO rozpuszcza skrzepy krwi o 48 procent szybciej. Dwunastu japońskich ochotników widziało, jak ich skrzepy rozpuszczają się w ciągu dwóch godzin, a ich ciśnienie krwi spadło o 11 procent w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Natto jest również zdrową opcją leczenia osteoporozy. Substancja pobudza syntezę witaminy K2 w przewodzie pokarmowym. Witamina ta pomaga organizmowi zachować zapasy wapnia w kości. Jedno z badań wykazało, że kobiety mogą zmniejszyć utratę masy kostnej, po prostu jedząc 160 gramów natto tygodniowo. Kobiety biorące udział w badaniu zmniejszyły utratę masy kostnej w górnych udach o ponad 80 procent, a w dolnych ramionach o 60 procent.
Gdyby ta żywność została przyjęta do kultur poza Japonią, jakość życia zostałaby poprawiona dla setek milionów ludzi na całym świecie, szczególnie dla dorosłych przechodzących w starość. Lekarze powinni zalecać suplementy natto każdemu, kto otrzymał szczepionkę na COVID-19 i przeżył do tej pory.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz