Owoce cytrusowe są znane z tego, że są pełne witaminy C i mają właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Według badań regularne spożywanie pożywnych owoców cytrusowych może również pomóc zmniejszyć ryzyko udaru.
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z University of East Anglia (UEA) w Norwich w Wielkiej Brytanii. Wyniki badań wykazały, że jedzenie owoców cytrusowych, zwłaszcza pomarańczy, "znacznie obniża ryzyko udaru niedokrwiennego".
W badaniu zespół badawczy porównał zdrowie dorosłych ochotniczek, które regularnie jadły zarówno pomarańcze, jak i grejpfruty, z tymi, które tego nie robiły. Naukowcy przeanalizowali również zawartość flawonoidów w owocach cytrusowych i ich wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych.
Dane z wcześniejszych badań ujawniły, że specyficzne pomarańczowe fitochemikalia miały korzyści ochronne przed krwotokiem śródmózgowym i znacznie poprawiły przepływ krwi w mózgu.
W badaniu UEA naukowcy dokonali przeglądu około 14 lat danych z Nurse's Health Study śledzących zdrowie i dietę co najmniej 70 000 kobiet. Ocenili korelacje między sześcioma podklasami flawonoidów z owoców cytrusowych związane z ryzykiem krwotoku, niedokrwiennego lub całkowitego udaru mózgu.
Na podstawie odkryć, ochotniczki, które spożywały największe ilości pomarańczy i grejpfrutów wraz z sokami z tych owoców, miały znacznie lepsze krążenie krwi. Kobiety miały również o 19 procent niższe ryzyko udaru związanego z krzepnięciem krwi w porównaniu z kobietami, które nie spożywały tak dużo owoców cytrusowych.
Spożycie cytrusów i zmniejszone ryzyko udaru mózgu
Kobiety, które jadły więcej owoców cytrusowych, wykazały znacznie zmniejszone ryzyko udaru mózgu i związane z nim ryzyko, donoszą naukowcy.
Inne badania flawonoidów w owocach potwierdzają te wyniki dotyczące zmniejszenia ryzyka udaru. Dane sugerują, że wyższe spożycie wszystkich rodzajów owoców ma pozytywny wpływ na ryzyko udaru mózgu i inne obszary zdrowia.
Na przykład badanie przeprowadzone w 2011 roku przez naukowców z Western University w Londynie w Ontario ujawniło, że spożycie flawonoidów pomogło również zapobiec przybieraniu na wadze.
Badanie wykazało, że nobiletyna, flawonoid mandarynki, pomogła zmniejszyć ryzyko zarówno cukrzycy typu 2, jak i otyłości u myszy. Myszy, którym podano flawonoid nobiletyny, nie rozwinęły tych problemów zdrowotnych, podczas gdy myszy, które nie stały się otyłe, rozwinęły cukrzycę typu 2 i miały miażdżycę i stłuszczenie wątroby.
Inne korzyści zdrowotne owoców cytrusowych
Według japońskiego badania z 2012 roku, miąższ i sok z mandarynek satsuma hamowały wzrost guza w raku okrężnicy, płuc i języka.
Jest to ważne, ponieważ witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc w hamowaniu wolnych rodników w komórkach. Nobiletyna w owocach cytrusowych została również powiązana z apoptozą lub zaprogramowaną śmiercią komórek nowotworowych.
W innym badaniu naukowcy z Oregon Health & Science University odkryli, że istnieje związek między zdrowiem oczu a witaminą C znajdującą się w owocach cytrusowych. Według ich danych komórki nerwowe siatkówki skorzystały ze związku.
Zespół badawczy uważa, że istnieje szansa, że zarówno zdrowie mózgu, jak i układu nerwowego są również pozytywnie dotknięte przez witaminę C.
Podczas gdy naturalny sok owocowy jest pożywny, spożywanie całych pomarańczy, grejpfrutów i innych owoców oferuje niesamowite korzyści zdrowotne. Całe owoce zwykle zawierają więcej witamin i składników odżywczych i mają niższą zawartość cukru i wyższą zawartość błonnika pokarmowego.
Stosuj zrównoważoną dietę, aby zapobiec udarowi mózgu
Dokonywanie niewielkich zmian w nawykach żywieniowych może mieć znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia, zwłaszcza jeśli jesteś narażony na udar lub przejściowy atak niedokrwienny (TIA).
Przejściowy atak niedokrwienny to udar, który trwa tylko kilka minut. Dzieje się tak, gdy dopływ krwi do części mózgu jest na krótko zablokowany.
Objawy TIA są podobne do innych objawów udaru, ale nie trwają tak długo. Zdarzają się nagle i mogą obejmować:
- Zamieszanie i problemy z mówieniem lub rozumieniem mowy
- Trudności z chodzeniem
- Zawroty głowy
- Utrata równowagi lub koordynacji
- Drętwienie lub osłabienie, szczególnie po jednej stronie ciała
- Problemy z widzeniem w jednym lub obu oczach
Spożywanie zdrowej, zbilansowanej diety pomoże również obniżyć ciśnienie krwi i kontrolować cukrzycę.
Cholesterol jest substancją tłuszczową wytwarzaną w organizmie. Możesz również wchłonąć cholesterol z tłustych potraw.
Jeśli we krwi jest zbyt dużo cholesterolu, może to spowodować gromadzenie się złogów tłuszczowych w tętnicach i ograniczyć przepływ krwi. Na szczęście poprawa nawyków żywieniowych może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
Zarządzaj spożyciem tłuszczu, soli i cukru i jedz więcej pełnowartościowych pokarmów, takich jak owoce cytrusowe, aby zmniejszyć ryzyko udaru.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się o dziewięciu dobrych powodach, aby dodawać pomarańcze do regularnej diety.
Ten film pochodzi z kanału Groovy Bee na Brighteon.com.
Więcej powiązanych historii:
Związki w owocach cytrusowych i soku pomarańczowym poprawiające zdrowie jelit.
5 Kreatywne sposoby wykorzystania skórek cytrusowych.
Dziewięć powodów, dla których warto zjeść pomarańczę (plus przepis na pomarańczowy sos sałatkowy).
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz