Same w sobie zarówno imbir, jak i chili są pysznymi przyprawami o znanych korzyściach zdrowotnych.
Imbir jest stosowany w tradycyjnej medycynie w celu złagodzenia typowych dolegliwości zdrowotnych, takich jak problemy trawienne i nudności. Z drugiej strony, papryczki chili pomagają poprawić nastrój, metabolizm i układ odpornościowy.
Zarówno imbir, jak i papryczka chili mogą również poprawić krążenie krwi.
Według badań na zwierzętach, łączenie niektórych związków zarówno z imbiru, jak i papryczki chili może pomóc w zapobieganiu rakowi. Naukowcy odkryli, że prawdopodobieństwo zachorowania na raka płuc było znacznie zmniejszone, gdy zwierzętom podawano te związki razem.
Badanie zostało opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Zapobieganie wzrostowi guza za pomocą związków imbiru i papryki chili
Wyniki badań wykazały, że 6-gingerol w imbirze i kapsaicynie, związku papryczki chili, dobrze ze sobą współpracują, aby skutecznie zapobiegać rakowi.
Dzieje się tak dlatego, że 6-gingerol wiąże się z kapsaicyną, tworząc nowy, niezwykle silny związek, który może pomóc w hamowaniu receptorów komórkowych rosnących w organizmie.
W badaniu naukowcy karmili myszy podatne na raka płuc 6-gingerolem lub kapsaicyną samodzielnie lub w połączeniu przez kilka tygodni. Wszystkie myszy, którym podano tylko kapsaicynę, rozwinęły guzy w płucach, podczas gdy tylko połowa myszy z 6-gingerolem to zrobiła.
Tymczasem tylko 20 procent myszy, które otrzymały kombinację zarówno kapsaicyny, jak i 6-gingerolu, rozwinęło raka.
Badanie pokazuje, że jeśli chodzi o walkę z rakiem, połączenie 6-gingerolu i kapsaicyny jest bardziej skuteczne niż przyjmowanie tylko imbiru lub papryczki chili. Połączenie tych dwóch tworzy potężny związek, który wiąże się z receptorami komórkowymi, które w przeciwnym razie wywołałyby wzrost guza.
Korzyści zdrowotne imbiru i papryki chili
To niesamowite, że połączenie dwóch już korzystnych przypraw, takich jak imbir i papryczka chili, może pomóc w zapobieganiu rakowi.
Podczas gotowania w domu możesz nadać potrawom pożywny smak, używając świeżego lub suszonego imbiru i papryczek chili.
Ale to nie wszystko. Poniżej wyszczególniono więcej korzyści zdrowotnych imbiru i papryczki chili.
Korzyści zdrowotne imbiru
W medycynie tradycyjnej i alternatywnej imbir jest stosowany w celu wspomagania trawienia, zmniejszania nudności i pomocy w walce z grypą i przeziębieniem.
Unikalny zapach i smak imbiru wynika z jego naturalnych olejków, z których najważniejszym jest gingerol. Jako główny związek bioaktywny w imbirze, gingerol jest odpowiedzialny za wiele właściwości leczniczych imbiru.
Dane sugerują, że gingerol ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, który często jest spowodowany nadmierną ilością wolnych rodników w organizmie.
Imbir pomaga leczyć wiele form nudności
Dane dowiodły, że imbir jest bardzo skuteczny przeciwko nudnościom.
Imbir może pomóc złagodzić nudności i wymioty u osób poddawanych pewnym rodzajom operacji. Może również pomóc w nudnościach związanych z chemioterapią.
Według badań imbir jest najbardziej skuteczny w leczeniu nudności związanych z ciążą, takich jak poranne mdłości. Według przeglądu 12 badań, które obejmowały łącznie 1 278 kobiet w ciąży, przyjmowanie od 1,1 do 1,5 grama imbiru może znacznie zmniejszyć objawy nudności.
Podczas gdy imbir jest uważany za bezpieczny do spożycia, skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem dużych ilości imbiru w czasie ciąży. Należy pamiętać, że kobiety w ciąży, które są blisko porodu lub które poroniły, powinny unikać imbiru, ponieważ jest to przeciwwskazane z historią krwawienia z pochwy i zaburzeń krzepnięcia.
Imbir pomaga promować utratę wagi
Dane z badań przeprowadzonych zarówno na ludziach, jak i zwierzętach sugerują, że imbir może pomóc w promowaniu utraty wagi.
W badaniu z 2016 r. z udziałem 80 kobiet z otyłością wyniki wykazały, że imbir może pomóc w obniżeniu wskaźnika masy ciała (BMI) i poziomu insuliny we krwi. Wysoki poziom insuliny we krwi jest często związany z otyłością. Ochotnikom podawano stosunkowo wysokie dzienne dawki dwóch gramów proszku imbirowego przez 12 tygodni.
Według przeglądu literatury z 2019 r. suplementacja imbirem może znacznie zmniejszyć masę ciała, stosunek talii do bioder i stosunek bioder u osób z nadwagą lub otyłością.
W przeglądzie literatury z 2019 r. dotyczącym żywności funkcjonalnej naukowcy poinformowali, że imbir miał bardzo pozytywny wpływ na otyłość i utratę wagi.
Dowody potwierdzające rolę imbiru w zapobieganiu otyłości są silniejsze w badaniach na zwierzętach.
Według jednego z badań, szczury i myszy, którym podawano wodę imbirową lub ekstrakt z imbiru, konsekwentnie wykazywały spadek masy ciała, nawet jeśli były również karmione dietą wysokotłuszczową.
Eksperci uważają, że zdolność imbiru do wpływania na utratę wagi może być związana z pewnymi mechanizmami, takimi jak jego potencjał do zwiększenia liczby spalonych kalorii lub zmniejszenia stanu zapalnego.
Imbir pomaga w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Choroba zwyrodnieniowa stawów jest częstym problemem zdrowotnym, który obejmuje zwyrodnienie stawów w ciele. Może to powodować wyniszczające objawy, takie jak ból stawów i sztywność.
Według przeglądu literatury osoby, które stosowały imbir w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, odnotowały znaczne zmniejszenie bólu i niepełnosprawności. Zgłaszano łagodne działania niepożądane, takie jak niezadowolenie ze smaku imbiru.
Ochotnicy otrzymywali od 500 miligramów (mg) do jednego grama imbiru dziennie od trzech do 12 tygodni. U większości ochotników zdiagnozowano chorobę zwyrodnieniową stawu kolanowego.
Inne badanie z 2011 roku ujawniło, że połączenie miejscowego imbiru, mastyksu, cynamonu i oleju sezamowego może pomóc zmniejszyć ból i sztywność u osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego.
Imbir pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu i zapobiegać chorobie Alzheimera
Stres oksydacyjny i przewlekłe stany zapalne mogą przyspieszyć proces starzenia. Uważa się również, że te dwa czynniki należą do kluczowych czynników wpływających na chorobę Alzheimera i związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych.
Dane z niektórych badań na zwierzętach sugerują, że przeciwutleniacze i związki bioaktywne w imbirze mogą pomóc w ograniczeniu reakcji zapalnych występujących w mózgu.
Badania sugerują również, że imbir może pomóc bezpośrednio poprawić funkcjonowanie mózgu. Według badań przeprowadzonych w 2012 roku na zdrowych kobietach w średnim wieku, codzienne przyjmowanie ekstraktu z imbiru może pomóc poprawić czas reakcji i pamięć roboczą.
Ponadto kilka badań na zwierzętach wykazało, że imbir może pomóc w walce z związanym z wiekiem spadkiem funkcji mózgu.
Korzyści zdrowotne papryczki chili
Papryczki chili mają palący smak, ale spożywanie tej ognistej przyprawy oferuje również kilka korzyści zdrowotnych.
Papryczki chili są pełne witamin i minerałów, takich jak:
- Miedź – Miedź jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Potrzebujesz miedzi do mocnych kości i zdrowych neuronów.
- Potas - Potas jest niezbędnym minerałem dietetycznym o wielu funkcjach organizmu. Może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, gdy jest spożywany w odpowiednich ilościach.
- Witamina A – Czerwona papryka chili jest bogata w beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A.
- Witamina B6 – Witamina B6 należy do rodziny witamin z grupy B. Odgrywa kluczową rolę w metabolizmie energetycznym.
- Witamina C - Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który jest potrzebny do gojenia się ran i funkcji odpornościowych.
- Witamina K1 - Witamina K1 lub filochinon jest niezbędna do krzepnięcia krwi oraz zdrowych kości i nerek.
Papryka chili pomaga promować utratę wagi
Otyłość jest poważnym stanem zdrowia, który zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i choroby serca.
Niektóre badania wykazały, że kapsaicyna może promować utratę wagi poprzez zmniejszenie apetytu i zwiększenie spalania tłuszczu. Według badań spożywanie co najmniej 10 gramów czerwonej papryki chili może znacznie zwiększyć spalanie tłuszczu zarówno u mężczyzn, jak iu kobiet.
Kapsaicyna z papryki chili może również pomóc zmniejszyć spożycie kalorii. Dane z badania przeprowadzonego na 24 osobach, które regularnie spożywają chili, wykazały, że przyjmowanie kapsaicyny przed posiłkiem pomogło zmniejszyć spożycie kalorii.
W połączeniu z innymi strategiami zdrowego stylu życia, regularne spożywanie czerwonej papryki chili lub suplementów kapsaicyny może pomóc w utracie wagi.
Nadaj różnym potrawom smaczny i pożywny smak, używając przypraw zwalczających raka, takich jak imbir i papryczka chili.
Odwiedź Superfoods.news, aby uzyskać więcej artykułów na temat imbiru, papryki chili i innych pożywnych warzyw.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych imbiru.
Ten film pochodzi z kanału Natural Remedies na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz