czwartek, 2 czerwca 2022

"Stwierdzono, że kurkumina spowalnia postęp przewlekłej choroby nerek"(video)

 Kurkuma jest potęgą superfood z wieloma znanymi korzyściami zdrowotnymi, często przypisywanymi kurkuminie, jej głównemu składnikowi aktywnemu. W rzeczywistości badanie wykazało, że suplementacja kurkuminą pomaga zwiększyć poziom korzystnych drobnoustrojów jelitowych, które ograniczają działanie toksyn.

Zdjęcie: Kurkumina spowalnia postęp przewlekłej choroby nerek

Odkrycia ujawniły również, że kurkumina może pomóc złagodzić objawy przewlekłej choroby nerek (PChN).

Według badań kurkumina pomaga stymulować produkcję enzymów proteolitycznych z rolą w metabolizmie toksyn mocznicowych siarczanu indoksylu (IS) i siarczanu p-krezylu (PCS) - oba przyczyniają się do progresji choroby nerek. Oba są również bezpośrednio odpowiedzialne za postęp uszkodzenia nerek i zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe.

Wraz z pogarszaniem się uszkodzenia nerek wzrasta poziom obu cząsteczek. Nie ma jednak zauważalnego wzrostu stężeń w osoczu wykrytego u pacjentów z PChN, którzy spożywali kurkuminę.

"Zwykle występuje wzrost poziomu toksyn mocznicowych, ponieważ uszkodzenia nerek pogarszają się, ale nie zaobserwowano tego po suplementacji" - wyjaśnili naukowcy. "Co ciekawe, trend redukcji można zaobserwować dla całkowitych i wolnych poziomów PCS, zarówno po 3, jak i 6 miesiącach suplementacji fitosomem kurkuminy."

Kurkumina ma korzystne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Często jest przedmiotem badań, ponieważ naukowcy nadal badają potencjalne sposoby jego stosowania w leczeniu chorób zapalnych, takich jak zapalenie stawów i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Zapalenie i przewlekła choroba nerek

Szacuje się, że 13,4 procent światowej populacji cierpi na przewlekłą chorobę nerek. PChN jest również jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Rosnąca liczba danych nadal rzuca światło na rolę mikroflory jelitowej w niektórych funkcjach homeostatycznych i "obciążeniu metabolicznym" dysbiozy mikroflory jelitowej w wyniku PChN. Obciążenie to obejmuje nadprodukcję toksyn mocznicowych i cytokin wywołujących stan zapalny związanych z niekorzystnymi skutkami.

Odkrycia sugerują, że większość osób z PChN doświadcza "uporczywego stanu przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu złośliwości".

To "zaognienie" lub starzenie się za pośrednictwem stanu zapalnego pojawia się jako centralny pato-mechanizm starzenia się. Sugeruje to, że można go opanować w celu zmniejszenia obciążenia chorobą wśród pacjentów w podeszłym wieku.

Na przykład suplementacja probiotykami, prebiotykami lub nutraceutykami może pomóc w modyfikacji wyników klinicznych "bezpośrednio lub pośrednio za pośrednictwem zmian stanu zapalnego i oksydacyjnego".

Wyniki badań in vitro pokazują przeciwzapalne właściwości kurkuminy, które pomagają obniżyć cytokiny w osoczu. Poprzez badanie naukowcy chcieli poznać wpływ suplementacji doustnej na mikroflorę jelitową i jej interakcję między stanem odżywczym, zapalnym i oksydacyjnym.

Suplementacja kurkuminą i różnorodność drobnoustrojów jelitowych

Na potrzeby badania zespół badawczy pracował z 24 starszymi ochotnikami płci męskiej i żeńskiej z przewlekłą chorobą nerek. Pracowali również z grupą kontrolną 20 ochotników płci męskiej i żeńskiej bez PChN w podobnym wieku w sześciomiesięcznym badaniu.

Pacjenci z przewlekłą chorobą nerek otrzymywali dawkę 500 miligramów (mg) leku Meriva w postaci tabletek lecytyny kurkuminy dwa razy na dobę. Tabletki zawierały standaryzowaną ilość 100 mg wysoce biodostępnych kurkuminoidów.

Naukowcy wykorzystali trzydniowy dziennik żywności do śledzenia spożycia żywności przez ochotników. Czynniki takie jak parametry kliniczne, pomiary antropometryczne i skład ciała, nawyki żywieniowe oraz próbki kału i krwi pobrano na początku badania po trzech miesiącach i sześciu miesiącach.

Analiza wykazała, że nastąpił znaczny spadek procentu masy tłuszczowej i pozytywny trend wzrostowy odsetka masy beztłuszczowej (FFM) w grupie przewlekłej choroby nerek po trzech miesiącach.

Odkrycia ujawniły również, że spożycie Merivy sprzyjało przesunięciu różnorodności drobnoustrojów jelitowych w kierunku "społeczności podmiotów zdrowotnych" wraz ze wzrostem względnej obfitości trzech ochronnych gatunków bakterii:

  • Lactobacillaceae znacznie wzrosła po sześciu miesiącach w porównaniu do trzech miesięcy.
  • Obserwowano stopniowe zwiększanie liczby produktów Prevotellaceae od wartości wyjściowych do sześciu miesięcy.
  • Ogólnie obserwowano stały wzrost stężenia leku Lachnospira.

Stwierdzono również zmniejszenie spożycia fosforu i potasu, które są markerami złej czynności nerek. Suplementacja zmniejszyła również poziom cytokin prozapalnych w osoczu i zmniejszyła peroksydację lipidów. Jest to ważne, ponieważ nadmierne ilości peroksydacji lipidów są związane z uszkodzeniem komórek.

Wyniki pokazały, że po trzech miesiącach nastąpił średnio 18-procentowy spadek i średnio 25-procentowy spadek po sześciu miesiącach u pacjentów z PChN. Poziomy były istotnie niższe w porównaniu z ochotnikami w grupie kontrolnej.

Całkowita dzienna liczba kalorii spadła w grupie kurkuminy, wraz z całkowitym spożyciem węglowodanów i białka od wartości wyjściowej do trzech i sześciu miesięcy. Zespół badawczy uważa, że wyniki potwierdzają wyniki podobnych badań nad korzyściami płynącymi z przyjmowania kurkuminy.

Odwiedź Turmeric.news, aby uzyskać więcej informacji na temat korzyści zdrowotnych kurkumy superfood i jej aktywnego składnika, kurkuminy.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych kurkumy i kurkuminy.

Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...