środa, 1 czerwca 2022

"Badanie łączy spożycie oliwy z oliwek ze zmniejszonymi chorobami serca i ryzykiem choroby Alzheimera" (video)

 Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych olejów kuchennych na świecie. Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Cardiology (JACC), spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca i choroby Alzheimera.

Zdjęcie: Badanie łączy spożycie oliwy z oliwek ze zmniejszonymi chorobami serca i ryzykiem choroby Alzheimera

Dietetycy często zalecają zastąpienie tłuszczów takich jak masło zdrowszymi alternatywami, takimi jak oliwa z oliwek. Na potrzeby badania naukowcy ocenili dane od 60 582 kobiet i 31 801 mężczyzn z Nurses' Health Study i Health Professionals Follow-up Study. Oba są długoterminowymi badaniami zdrowotnymi, które śledziły zdrowie ochotników w czasie.

Wszyscy ochotnicy byli wolni od chorób serca i raka, gdy okres badań rozpoczął się w 1990 roku. Uczestnicy badania ważyli również co cztery lata podczas 28-letniego okresu obserwacji ich diety.

Naukowcy zwrócili uwagę na to, ile oliwy z oliwek, innych olejów roślinnych, margaryny i masła spożywali uczestnicy. Ogólnie rzecz biorąc, ochotnicy spożywali więcej oliwy z oliwek w czasie. Spożycie wzrosło z około 1,6 grama dziennie w 1990 roku do co najmniej czterech gramów dziennie w 2010 roku.

Ponadto spożycie margaryny spadło w tym czasie z około 12 gramów dziennie w 1990 roku do zaledwie około czterech gramów dziennie w 2010 roku.

W okresie badania zmarło 36 856 ochotników. Dane wykazały, że w porównaniu z tymi, którzy rzadko lub nigdy nie spożywali oliwy z oliwek, ci, którzy spożywali największe ilości oliwy z oliwek dziennie lub około dziewięciu gramów (nieco mniej niż łyżka stołowa), mieli:

  • O 29 procent niższe ryzyko zgonu z powodu choroby neurodegeneracyjnej, takiej jak choroba Alzheimera
  • O 19 procent niższe ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych
  • O 18 procent niższe ryzyko zgonu z powodu choroby układu oddechowego
  • O 17 procent niższe ryzyko zgonu z powodu raka


Ochotnicy, którzy zastąpili 10 gramów dziennie tłuszczów, takich jak masło, margaryna, majonez i tłuszcz mleczny oliwą z oliwek, mieli do 34 procent niższe ryzyko śmierci.

Oliwa z oliwek a Twoje dobre samopoczucie

Należy pamiętać, że zespół badawczy zidentyfikował związek między ochotnikami, którzy regularnie spożywali oliwę z oliwek, a niższym ryzykiem zgonu z powodu różnych chorób, ale wyniki nie potwierdziły, że spożywanie dużych ilości oliwy z oliwek faktycznie powoduje obniżone ryzyko.

Deborah Cohen, profesor nadzwyczajny na Wydziale Nauk o Żywieniu Klinicznym i Prewencyjnym na Uniwersytecie Rutgersa, wyjaśniła, że przyczyna i skutek "mogą być oceniane tylko w randomizowanych kontrolowanych badaniach, które są bardzo, bardzo trudne do wykonania; są drogie; i zajmuje to naprawdę dużo czasu. " Dodała, że w grę może wchodzić wiele innych czynników, takich jak zachowania związane ze stylem życia, takie jak nawyki palenia i ilość aktywności fizycznej regularnie wykonywanej przez ochotników, inne nawyki żywieniowe i genetyka.

Możliwe, że ochotnicy, którzy używali więcej oliwy z oliwek, byli zdrowsi. Na przykład mogą być bardziej aktywni fizycznie, mniej skłonni do palenia i częściej jedzą więcej pełnowartościowych pokarmów, takich jak owoce i warzywa, w porównaniu do tych, którzy regularnie jedli mniej oliwy z oliwek.

Dr Rigved Tadwalkar, certyfikowany kardiolog w Providence Saint John's Health Center w Santa Monica w Kalifornii, powiedział, że czynniki te mogą pomóc obniżyć ryzyko choroby. Dodał, że trudno jest zignorować "zakłócające zmienne", ale jest też coś w rodzaju tłuszczów lub olejów, które ludzie spożywają.

Oliwa z oliwek jest pełna jednonienasyconych tłuszczów, które mogą pomóc zmniejszyć ilość lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) lub "złego" cholesterolu w organizmie. Pomaga również zwiększyć lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) lub "dobry" cholesterol.

Jednonienasycony tłuszcz zwany kwasem oleinowym stanowi 73 procent całkowitej zawartości oliwy z oliwek. Badania sugerują, że kwas oleinowy może pomóc zminimalizować stan zapalny, a nawet może mieć korzystny wpływ na geny często związane z rakiem.

Dodatkowo, jednonienasycone tłuszcze są odporne na wysokie temperatury, dzięki czemu oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowym wyborem do gotowania.

Kiedy spożywasz więcej tłuszczów jednonienasyconych, zmniejszasz również ilość tłuszczów nasyconych i trans, które przyjmujesz. Jest to ważne, ponieważ wszystkie te tłuszcze są często spożywane w nadmiernych ilościach w typowych zachodnich dietach i są związane z różnymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, wyjaśnił Cohen. (Powiązane: 5 powodów, dla których warto używać tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, oleju spożywczego pełnego zdrowych tłuszczów.)

Oliwa z oliwek i choroba Alzheimera

W towarzyszącym artykule redakcyjnym w JACC, Susanna C. Larsson, badaczka zdrowia publicznego z Karolinska Institutet w Szwecji, omówiła "nowe odkrycie", że wyższe spożycie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem śmierci z powodu choroby neurodegeneracyjnej lub zwyrodnieniowej choroby nerwów. Warunki te wpływają na funkcje organizmu, takie jak oddychanie, mówienie, równowaga i ruch.

Choroba Alzheimera jest "główną chorobą neurodegeneracyjną i najczęstszą przyczyną demencji", napisał Larsson. Ponieważ brakuje strategii zapobiegawczych w chorobie Alzheimera oraz wysokiej zachorowalności i śmiertelności związanej z tym stanem, jeśli zostanie potwierdzony, odkrycie to "ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego", podsumował Larsson.

Zastąp niektóre tłuszcze oliwą z oliwek

Ale podobnie jak wszystkie inne pożywienie, samo zwiększenie spożycia oliwy z oliwek nie wystarczy, aby chronić Cię przed chorobami serca i chorobą Alzheimera.

Okaże się również, co konkretnie dotyczy oliwy z oliwek, która zapewnia tę korzyść. Dalsze badania mogą pomóc w odkryciu większej ilości informacji na temat tego linku, dodał Larsson.

Cohen uważa, że głównym wnioskiem z badania jest to, że dobrze jest zmniejszyć ilość tłuszczów nasyconych i trans w diecie. Zaleca również spożywanie większej ilości nieprzetworzonej żywności bogatej w jednonienasycone tłuszcze, takie jak awokado, orzechy, nasiona i oliwa z oliwek.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak odróżnić prawdziwą od fałszywej oliwy z oliwek.

Ten film pochodzi z kanału Natural Remedies na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...