Jeśli masz trudności z przestrzeganiem zrównoważonej diety, możesz spróbować "zjeść tęczę". Oznacza to, że musisz upewnić się, że Twoje posiłki zawierają szeroką gamę pożywnych i kolorowych owoców i warzyw.
Każdy kolor zapewnia szczególną ochronę roślin. Według badań ludzie otrzymują podobne korzyści z jedzenia kolorowych warzyw i owoców.
Czerwone owoce i warzywa
Czerwone warzywa i owoce zawierają różnorodne fitochemikalia, takie jak likopen. Dane pokazują, że pożywienie bogate w likopen może pomóc w ochronie przed chorobami serca i niektórymi nowotworami, takimi jak rak prostaty.
Pokarmy bogate w likopen to guawa, papaja, różowy grejpfrut, arbuz i pomidory. Produkty na bazie pomidorów, takie jak sos spaghetti, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy i zupa pomidorowa, zawierają również likopen.
Podczas gotowania produktów na bazie pomidorów używaj niewielkiej ilości tłuszczu, takiego jak oliwa z oliwek, aby pomóc organizmowi wchłonąć likopen.
Oto kilka pożywnych czerwonych owoców i warzyw, które można dodać do regularnej diety:
- Buraki
- Wiśnie
- Papryka chili
- Rzodkiewki
- Maliny
- Czerwone jabłka
- Kapusta czerwona
- Czerwone winogrona
- Czerwona cebula
- Czerwona papryka
- Czerwone ziemniaki
- Rabarbar
- Truskawki
- Pomidory
- Arbuz
Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa
Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak witamina C, a także bioflawonoidy, karotenoidy i fitochemikalia.
Głębokie pomarańczowe owoce i warzywa zawierają beta-karoten, przeciwutleniacz zwalczający choroby. Według badań beta-karoten może odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka raka i chorób serca.
Beta-karoten może również pomóc wzmocnić układ odpornościowy, promować dobry wzrok i spowolnić proces starzenia.
Dodaj te smaczne i zdrowe pomarańczowe i żółte owoce i warzywa do swojej regularnej diety:
- Morele
- Dynia maślana
- Kantalupa
- Marchew
- Kukurydza
- Grejpfrut
- Cytryny
- Mango
- Nektaryn
- Pomarańcze
- Papaja
- Brzoskwinie
- Ananasy
- Dynia
- Żółte jabłka
- Żółta papryka
- Żółte rodzynki
Zielone owoce i warzywa
Zielone warzywa są pełne potężnych fitochemikaliów, takich jak luteina i indole. Zielone warzywa liściaste są pełne chlorofilu, związku energetyzującego i alkalizującego.
Jedz dużo zielonych owoców i warzyw, takich jak:
- Karczochy
- Azjatycka zieleń
- Szparag
- Awokado
- Brokuł
- Brukselka
- Celery
- Cucumbers
- Green apples
- Green beans
- Green cabbage
- Green grapes
- Kiwi
- Leeks
- Limes
- Okra
- Pears
- Peas
- Spinach
- Zucchini
Lutein is a potent antioxidant and data says it can help protect your eyes and maintain good vision.
These nutritious green fruits and vegetables are rich in lutein:
- Broccoli
- Collards
- Green peas
- Honeydew melon
- Kale
- Kiwi fruit
- Romaine lettuce and other leafy green vegetables
- Spinach
According to research, indoles can help fight against some cancers like breast and prostate cancer.
These superfoods are rich in indoles:
- Arugula
- Bok choy
- Broccoli
- Brussels sprouts
- Cabbage
- Cauliflower
- Kale
- Brukiew
- Boćwina szwajcarska
- Rzepa
- Rukiew
Niebieskie i fioletowe owoce i warzywa
Niebieskie i fioletowe owoce i warzywa zawierają antocyjany oraz witaminy i minerały, takie jak błonnik, mangan, potas i witaminy B6, C i K1.
Niebieskie i fioletowe owoce i warzywa działają przeciwzapalnie i przeciwutleniacze. Mogą pomóc poprawić zdrowie serca i zmniejszyć ryzyko zaburzeń neurologicznych.
Dodatkowo, niebieskie i fioletowe pożywienie może pomóc poprawić funkcjonowanie mózgu i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.
Oto kilka niebieskich i fioletowych pożywienia, które możesz dodać do swojej diety:
- Jagody
- Jeżyny
- Winogrona Concord
- Bakłażan
- Jagody czarnego bzu
- Kapusta czerwona/fioletowa
- Śliwki
Ciemnoczerwone owoce i warzywa
Ciemnoczerwone owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, takie jak betalainy oraz witaminy i minerały, takie jak błonnik, kwas foliowy, magnez, mangan, potas i witamina B6.
Ciemnoczerwone owoce i warzywa są przeciwzapalne i przeciwutleniające i mogą pomóc obniżyć ryzyko wysokiego ciśnienia krwi. Te pożywienie może również pomóc w poprawie zdrowia serca, zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów i wspierać wyniki sportowe poprzez zwiększony pobór tlenu.
Jedz ciemnoczerwone owoce i warzywa, takie jak buraki i opuncje.
Białe i brązowe owoce i warzywa
Białe i brązowe owoce i warzywa nie są tak przyciągające wzrok jak inne pożywienie na tych listach, ale zawierają składniki odżywcze, takie jak antoksantyny (takie jak flawonole i flawony) i allicyna.
Zawierają również witaminy i minerały, takie jak błonnik, kwas foliowy, magnez, mangan, potas oraz witaminy B6 i K1.
Warzywa takie jak czosnek i grzyby są przeciwzapalne i przeciwutleniające. Mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego i innych nowotworów oraz poprawić zdrowie serca.
Jedz więcej tych brązowych i białych owoców i warzyw:
- Kalafior
- Rzodkiewka Daikon
- Czosnek
- Pory
- Grzyby
- Cebuli
- Pasternak
- Białe ziemniaki
Postępuj zgodnie z kolorową dietą, aby poprawić ogólny stan zdrowia.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak zrobić sałatkę z ogórka, pomidora i awokado.
Ten film pochodzi z kanału My Favorite Dish ? ? na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz