środa, 3 sierpnia 2022

"Oto dlaczego spożywanie kolorowej diety jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia"(video)

 Jeśli masz trudności z przestrzeganiem zrównoważonej diety, możesz spróbować "zjeść tęczę". Oznacza to, że musisz upewnić się, że Twoje posiłki zawierają szeroką gamę pożywnych i kolorowych owoców i warzyw.

Zdjęcie: Oto dlaczego spożywanie kolorowej diety jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia

Każdy kolor zapewnia szczególną ochronę roślin. Według badań ludzie otrzymują podobne korzyści z jedzenia kolorowych warzyw i owoców.

Czerwone owoce i warzywa

Czerwone warzywa i owoce zawierają różnorodne fitochemikalia, takie jak likopen. Dane pokazują, że pożywienie bogate w likopen może pomóc w ochronie przed chorobami serca i niektórymi nowotworami, takimi jak rak prostaty.

Pokarmy bogate w likopen to guawa, papaja, różowy grejpfrut, arbuz i pomidory. Produkty na bazie pomidorów, takie jak sos spaghetti, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy i zupa pomidorowa, zawierają również likopen.

Podczas gotowania produktów na bazie pomidorów używaj niewielkiej ilości tłuszczu, takiego jak oliwa z oliwek, aby pomóc organizmowi wchłonąć likopen.

Oto kilka pożywnych czerwonych owoców i warzyw, które można dodać do regularnej diety:

  • Buraki
  • Wiśnie
  • Papryka chili
  • Rzodkiewki
  • Maliny
  • Czerwone jabłka
  • Kapusta czerwona
  • Czerwone winogrona
  • Czerwona cebula
  • Czerwona papryka
  • Czerwone ziemniaki
  • Rabarbar
  • Truskawki
  • Pomidory
  • Arbuz

Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa

Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak witamina C, a także bioflawonoidy, karotenoidy i fitochemikalia.

Głębokie pomarańczowe owoce i warzywa zawierają beta-karoten, przeciwutleniacz zwalczający choroby. Według badań beta-karoten może odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka raka i chorób serca.

Beta-karoten może również pomóc wzmocnić układ odpornościowy, promować dobry wzrok i spowolnić proces starzenia.

Dodaj te smaczne i zdrowe pomarańczowe i żółte owoce i warzywa do swojej regularnej diety:

  • Morele
  • Dynia maślana
  • Kantalupa
  • Marchew
  • Kukurydza
  • Grejpfrut
  • Cytryny
  • Mango
  • Nektaryn
  • Pomarańcze
  • Papaja
  • Brzoskwinie
  • Ananasy
  • Dynia
  • Żółte jabłka
  • Żółta papryka
  • Żółte rodzynki

Zielone owoce i warzywa

Zielone warzywa są pełne potężnych fitochemikaliów, takich jak luteina i indole. Zielone warzywa liściaste są pełne chlorofilu, związku energetyzującego i alkalizującego.

Jedz dużo zielonych owoców i warzyw, takich jak:

  • Karczochy
  • Azjatycka zieleń
  • Szparag
  • Awokado
  • Brokuł
  • Brukselka
  • Celery
  • Cucumbers
  • Green apples
  • Green beans
  • Green cabbage
  • Green grapes
  • Kiwi
  • Leeks
  • Limes
  • Okra
  • Pears
  • Peas
  • Spinach
  • Zucchini

Lutein is a potent antioxidant and data says it can help protect your eyes and maintain good vision.

These nutritious green fruits and vegetables are rich in lutein:

  • Broccoli
  • Collards
  • Green peas
  • Honeydew melon
  • Kale
  • Kiwi fruit
  • Romaine lettuce and other leafy green vegetables
  • Spinach

According to research, indoles can help fight against some cancers like breast and prostate cancer.

These superfoods are rich in indoles:

  • Arugula
  • Bok choy
  • Broccoli
  • Brussels sprouts
  • Cabbage
  • Cauliflower
  • Kale
  • Brukiew
  • Boćwina szwajcarska
  • Rzepa
  • Rukiew

Niebieskie i fioletowe owoce i warzywa

Niebieskie i fioletowe owoce i warzywa zawierają antocyjany oraz witaminy i minerały, takie jak błonnik, mangan, potas i witaminy B6, C i K1.

Niebieskie i fioletowe owoce i warzywa działają przeciwzapalnie i przeciwutleniacze. Mogą pomóc poprawić zdrowie serca i zmniejszyć ryzyko zaburzeń neurologicznych.

Dodatkowo, niebieskie i fioletowe pożywienie może pomóc poprawić funkcjonowanie mózgu i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.

Oto kilka niebieskich i fioletowych pożywienia, które możesz dodać do swojej diety:

  • Jagody
  • Jeżyny
  • Winogrona Concord
  • Bakłażan
  • Jagody czarnego bzu
  • Kapusta czerwona/fioletowa
  • Śliwki

Ciemnoczerwone owoce i warzywa

Ciemnoczerwone owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, takie jak betalainy oraz witaminy i minerały, takie jak błonnik, kwas foliowy, magnez, mangan, potas i witamina B6.

Ciemnoczerwone owoce i warzywa są przeciwzapalne i przeciwutleniające i mogą pomóc obniżyć ryzyko wysokiego ciśnienia krwi. Te pożywienie może również pomóc w poprawie zdrowia serca, zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów i wspierać wyniki sportowe poprzez zwiększony pobór tlenu.

Jedz ciemnoczerwone owoce i warzywa, takie jak buraki i opuncje.

Białe i brązowe owoce i warzywa

Białe i brązowe owoce i warzywa nie są tak przyciągające wzrok jak inne pożywienie na tych listach, ale zawierają składniki odżywcze, takie jak antoksantyny (takie jak flawonole i flawony) i allicyna.

Zawierają również witaminy i minerały, takie jak błonnik, kwas foliowy, magnez, mangan, potas oraz witaminy B6 i K1.

Warzywa takie jak czosnek i grzyby są przeciwzapalne i przeciwutleniające. Mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego i innych nowotworów oraz poprawić zdrowie serca.

Jedz więcej tych brązowych i białych owoców i warzyw:

  • Kalafior
  • Rzodkiewka Daikon
  • Czosnek
  • Pory
  • Grzyby
  • Cebuli
  • Pasternak
  • Białe ziemniaki

Postępuj zgodnie z kolorową dietą, aby poprawić ogólny stan zdrowia.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak zrobić sałatkę z ogórka, pomidora i awokado.

Ten film pochodzi z kanału My Favorite Dish ? ? na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...