wtorek, 23 sierpnia 2022

"Wskazówki dotyczące przechowywania żywności: 11 Superfoods, które zwiększają spożycie składników odżywczych"(video)

 Większość zapasów prepperów ma zszywki spiżarni, takie jak fasola i ryż. Ale nawet jeśli zaopatrzysz się w dużo konserw, Twoja dieta będzie wymagała innych pożywnych składników, abyś mógł pozostać zdrowy i silny po SHTF.

Zdjęcie: Wskazówki dotyczące przechowywania żywności: 11 Superfoods, które zwiększają spożycie składników odżywczych

Przygotowując się do scenariusza przetrwania, zaopatrz się w pożywienie, takie jak jagody i ciemne liściaste warzywa lub posadź je w swoim przydomowym ogrodzie. (h/t do TheSurvivalMom.com)

Superfoods to bogate w składniki odżywcze, niskokaloryczne pokarmy bogate w przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Spożywanie zbilansowanej diety pełnej pożywienia pomoże chronić Cię przed stanami zapalnymi, rakiem i cholesterolem oraz wzmocni Twój układ odpornościowy.

Pomimo imponującej nazwy, pożywienie nie jest srebrną kulą. Termin ten odnosi się do żywności, która, jak wykazały badania, jest szczególnie skuteczna w zapobieganiu chorobom, szczególnie w połączeniu ze zdrowymi nawykami życiowymi, takimi jak regularne ćwiczenia i unikanie palenia.

Możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale różne pożywienie jest prawdopodobnie już częścią regularnej diety i przechowywania żywności. Jeśli nie, zaopatrzenie się w pożywienie pomoże ci utrzymać siłę podczas radzenia sobie ze scenariuszami przetrwania.

Istnieje wiele superfoods, które można kupić, ale te wymienione poniżej są powszechnie dostępne i łatwe do przechowywania lub uprawy w ogrodzie.

Jagody

Jagody są bogate w przeciwutleniacze, błonnik i witaminy. Badania sugerują, że jedzenie jagód może pomóc chronić przed rakiem, stabilizować poziom cukru we krwi i poprawiać zdrowie serca.

Jagody są również łatwe do przechowywania, uprawy i paszy. Te jagody są łatwo dostępne w USA i dostępne liofilizowane, jeśli chcesz, aby dłużej trwały w twoim zapasie.

Inną opcją jest nauczenie się, jak można jagód za pomocą łaźni wodnej lub puszki ciśnieniowej. Możesz także odwodnić i zmielić jagody, aby zrobić proszki owocowe i zmaksymalizować przestrzeń.

Jagody

Jagody są pełne witamin C i K, dwóch przeciwutleniaczy chroniących komórki. Witaminy te pomagają również ustabilizować poziom cukru we krwi.

Aby zapewnić, że będą trwać długo, zdobądź liofilizowane jagody, które powinny trwać 10-15 lat bez otwarcia. Jagody są również dostępne w puszkach, odwodnione, zamrożone lub sproszkowane.

Żurawiny

Żurawina jest gorzka i zwykle spożywana słodzona. Żurawina jest również bogata w korzystne przeciwutleniacze i witaminy.

Maliny

Maliny są pełne błonnika pokarmowego i rosną w większości stref klimatycznych. Jednak będą się szerzyć, jeśli nie zostaną powstrzymane.

Można je również żerować na górskich łąkach.

Truskawki

Truskawki zawierają witaminę C i mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i kontrolować poziom cukru we krwi.

Truskawki będą rosły prawie w dowolnym miejscu w Stanach Zjednoczonych. Jeśli zamierzasz posadzić je w ogrodzie, daj jagodom dużo miejsca do rozłożenia. (Powiązane: Wskazówki dotyczące zaopatrzenia w żywność: 7 warzyw do uprawy dla zapasów żywności.)

Ciemne liściaste zielenie

Ciemnozielone warzywa liściaste są jednym z najłatwiejszych pożywienia do składowania.

Oto kilka sugestii, jak zaopatrzyć się w liściaste warzywa przed SHTF:

  • Dodaj konserwy lub liofilizowane jarmuż lub szpinak do długoterminowego przechowywania żywności. Po katastrofie dodaj garść liofilizowanych warzyw do zup, aby zwiększyć spożycie witamin A i C.
  • Dołącz sproszkowane warzywa do przechowywania żywności. Ta opcja jest stabilna na półce i może być dodawana do koktajli lub innych produktów spożywczych.
  • Ciemne liściaste warzywa są łatwe w uprawie. Większość warzyw będzie się rozwijać w ogrodzie, zimnej ramie lub w domu. Aby uzyskać szybkie zbiory w pomieszczeniach, spróbuj wyhodować mikrozielenia lub kiełki.
  • Naucz się mieć własne warzywa. Nadmiar zbiorów w lecie może utrzymać zdrowie przez całą zimę.
  • Mniszek lekarski i inne warzywa wiosną i latem.

Oto kilka liściastych zieleni, w które można się zaopatrzyć lub posadzić w ogrodzie:

  • Buraki zielone
  • Bok choy
  • Kapusta
  • Zielone kołnierzyki
  • Zielenie mniszka lekarskiego
  • Endywia
  • Jarmuż
  • Microgreens
  • Musztardowe warzywa
  • Sałata rzymska
  • Szpinak
  • Boćwina szwajcarska
  • Rzepa zielona

Jaja

Jajka są powszechne, ale są uważane za pożywienie, ponieważ są kompletnym białkiem. Jajka są pełne witamin i są również zdrowe dla serca.

Jeśli masz miejsce w swojej posiadłości, hoduj kurczęta na świeże jajka i mięso.

Czosnek

Czosnek to obowiązkowa przyprawa i imponujący superfood. Może pomóc w zapobieganiu rakowi i obniżaniu poziomu cholesterolu. Czosnek jest również naturalnym stabilizatorem cukru we krwi i wzmacniaczem odporności.

Do długotrwałego przechowywania użyj liofilizowanego lub odwodnionego czosnku.

Możesz także wyhodować czosnek z cebulki.

  1. Wybierz duże, zdrowe ząbki z organicznych cebulek czosnku. Im większy goździk, tym większa i zdrowsza będzie żarówka.
  2. Rozbij goździki z dala od cebulki na kilka dni przed sadzeniem. Trzymaj papierową łuskę na każdym pojedynczym goździku.
  3. Rośliny goździki oddalone od siebie o cztery do ośmiu cali i głębokie o dwa cale w pozycji pionowej. Oznacza to, że szersza strona korzenia powinna być skierowana w dół, a spiczasty koniec skierowany do góry.
  4. Posadź goździki w rzędach oddalonych od siebie o sześć do 12 cali. Pojedynczy 10-metrowy rząd da około pięciu funtów czosnku, w zależności od odmiany.
  5. Trzymaj chwasty z dala od miejsca sadzenia.
  6. Podlewaj czosnek co trzy do pięciu dni podczas sezonu cebulowego od połowy maja do czerwca. Jeśli maj i czerwiec są bardzo suche, nawadniaj na głębokość dwóch stóp co osiem do 10 dni. Gdy zbliża się połowa czerwca, zwężaj podlewanie.
  7. Zbiory z jesiennych nasadzeń będą wynosić od końca czerwca do sierpnia. Jeśli sadzisz na wiosnę, oblicz przybliżoną datę zbioru na podstawie "dni do dojrzałości" sadzonej odmiany czosnku. Poszukaj żółknących liści. Zbieraj, gdy wierzchołki zaczynają żółknąć i przewracać się, ale zanim staną się całkowicie suche.

Alternatywnie możesz zaopatrzyć się w granulowany czosnek do gotowania.

Soczewica

Soczewica jest tania i łatwa w przechowywaniu. Są pełne białka, kwasu foliowego i innych minerałów.

Przy prawidłowym przechowywaniu suszona soczewica będzie trwać przez wiele lat.

Grzyby

Grzyby zawierają witaminy z grupy B, witaminę D i potas. Są dobre dla zdrowia kości i wzmocnienia układu odpornościowego.

Kupuj grzyby w puszkach i słoikach, liofilizowane lub sproszkowane.

Orzechy

Orzechy mogą zjełczeć, jeśli nie są prawidłowo przechowywane.

Na szczęście możesz zamrozić orzechy na rok lub dłużej. Schłodzone nakrętki wytrzymają do sześciu miesięcy. Ale po odpowiednim uszczelnieniu za pomocą absorbera tlenu, orzechy mogą trwać co najmniej dwa lata

Orzechy zawierają błonnik pokarmowy, białko i zdrowe oleje.

Dynie

Dynie są pełne składników odżywczych, takich jak beta-karoten, błonnik, żelazo, i witamina C. Możesz użyć dyni do zrobienia ciast lub zupy.

Kup dynie w puszkach lub uprawiaj je w swoim ogrodzie. Świeża dynia może być puszkowana ciśnieniowo i można opiekać nasiona.

Dynie będą rosły prawie w dowolnym miejscu w USA, o ile mają dużo miejsca do rozłożenia.

Łosoś

Łosoś to chude białko pełne olejków omega-3, które są dobre dla serca i mózgu.

Przyprawy

Większość przypraw sprzyja tropikalnym klimatom, których nie można znaleźć poza Florydą lub szklarnią i może być łatwiej je przechowywać.

Kupuj przyprawy w dużych ilościach po niższej cenie za uncję, a następnie podziel przyprawy na mniejsze pojemniki, które są hermetyczne. Zaopatrz się w pożywne przyprawy, takie jak cynamon, który jest dobry dla zdrowia serca.

Imbir ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe i może pomóc złagodzić problemy żołądkowe. Kurkuma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym i zawiera związki, które poprawiają zdrowie mózgu i chronią przed chorobami serca.

Słodkie ziemniaki

Tylko jeden słodki ziemniak zawiera 400 procent zalecanej diety na witaminę A.

Słodkie ziemniaki zawierają również przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Ten superfood może pomóc poprawić zdrowie oczu i odporności.

Aby przechowywać słodkie ziemniaki, trzymaj je w chłodnym, ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. Słodkie ziemniaki mogą być również konserwowane ciśnieniowo w słoikach przez co najmniej rok.

Możesz także kupić puszki posiekanych i puree słodkich ziemniaków. Słodkie ziemniaki preferują ciepły, wilgotny klimat do wzrostu, ale odmiany krótkosezonowe są dostępne do sadzenia w większości stref.

Jeśli ktoś w rodzinie jest uczulony na którykolwiek z tych owoców i warzyw, zastąp je innym pożywieniem.

Wybierz pożywienie, które Twoja rodzina lubi jeść i może być używane w różnych przepisach po SHTF.

Odwiedź FoodFreedom.news, aby dowiedzieć się więcej o przechowywaniu żywności.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o pięciu jagodach, które możesz uprawiać w pojemnikach.

Ten film pochodzi z kanału Backyard Farming na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...