czwartek, 16 marca 2023

"Od czasów starożytnych igły sosnowe były ważną częścią tętniącego życiem zdrowia"

  Przez setki lat rdzenne grupy ludności w pełni wykorzystywały igły sosnowe i różne inne związki zebrane z sosen, które wspierają żywą odporność, oddychanie oraz wydajność sercowo-naczyniową i neurologiczną.

Zdjęcie: Od czasów starożytnych igły sosnowe były ważną częścią tętniącego życiem zdrowia

Niektóre z najwcześniejszych znanych zastosowań sosny dla zdrowia sięgają 1536 roku, kiedy Irokezi dali Jacques'owi Cartierowi korę i igły z sosen, aby leczyć go i jego krytycznie chorą załogę. Te związki sosny dostarczały witaminy C, której mężczyźni potrzebowali w tym czasie do leczenia szkorbutu.

Szybko do przodu do dnia dzisiejszego i igły sosnowe i herbata z igieł sosnowych zyskują znaczną uwagę zarówno naukowców, jak i lekarzy pracujących w dziedzinie zdrowia i dobrego samopoczucia.

"Igły sosnowe, zwłaszcza te ze wschodnich białych sosen (Pinus strobus), są znane z dostarczania wielu różnych związków i składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, witaminy C, olejków eterycznych, aminokwasów i flawonoidów", pisze Lance Schuttler dla The Epoch Times.

"Jednym z najbardziej fascynujących związków, które naukowcy zaczęli ponownie omawiać w 2021 r., Jest naturalnie występujący kwas szikimowy występujący w niektórych gatunkach sosny - takich jak wschodnie białe sosny".

(Powiązane: Sprawdź naszą wcześniejszą relację z Jeffreyem Pratherem, który podczas "pandemii" powiedział Health Ranger o korzyściach zdrowotnych igieł sosnowych i innych naturalnych środków na covid.)

Główny składnik aktywny Tamiflu pochodzi z igieł sosnowych

Jeśli chodzi o covid i inne formy grypy i przeziębienia, igły sosnowe są potężnym, ale powszechnie pomijanym lekarstwem, które mogło uratować niezliczone życia w ciągu ostatnich kilku lat.

Igły sosnowe są obciążone kwasem szikimowym, który tak się składa, że jest głównym składnikiem aktywnym leku przeciwwirusowego Oseltamiwir, który jest również znany w handlu jako Tamiflu.

Tamiflu został wypchnięty podczas "pandemii" jako lekarstwo na chińskiego wirusa, podczas gdy niewiele, jeśli w ogóle, poświęcono roślinom, z których pochodzą jego składniki, w szczególności kwas szikimowy.

Po raz pierwszy odkryty w 1885 roku przez holenderskiego chemika Johana Fredrika Eykmana, kwas szikimowy jest również znany w biologii jako szlak szikimowy. Szlak ten ma kluczowe znaczenie dla życia, obejmując siedmioetapową ścieżkę wykorzystywaną przez bakterie, grzyby, archeony, glony, niektóre pierwotniaki i rośliny do biosyntezy witamin, folianów i aromatycznych aminokwasów fenyloalaniny, tyrozyny i tryptofanu.

"Te aminokwasy pomagają wytwarzać neuroprzekaźniki i związki, takie jak serotonina, melatonina, epinefryna, dopamina, CoQ10 i hormon tarczycy - szczególnie dzięki pomocy pożytecznych bakterii jelitowych" - wyjaśnia Schuttler.

Inną rzeczą, którą robi kwas szikimowy, jest wspieranie zdrowych płytek krwi i funkcji sercowo-naczyniowych u ludzi. Wspiera również zdrowe jelita i układ trawienny, jednocześnie poprawiając integralność i funkcjonalność osłonki mielinowej, substancji tłuszczowej, która otacza neurony i działa jako "izolacja" dla całej ich komunikacji elektrycznej.

"Kwas szikimowy jest również znany z wywierania właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych, wśród innych ważnych właściwości" - dodaje Schuttler.

Być może nie jest zaskoczeniem, że wiele zanieczyszczeń chemicznych, które nękają toksyczne amerykańskie dostawy żywności, zakłóca szlak szikimowy. Różne pestycydy i herbicydy, w tym niesławny herbicyd Roundup (glifosat) firmy Monsanto, są wrogami szlaku szikimatowego.

"Pestycyd wywołuje kilka różnych szkodliwych i godnych uwagi efektów, takich jak hamowanie kluczowych enzymów cytochromu p450, a także tłumienie funkcji genu p53. Ten konkretny gen jest znany przez naukowców jako "Strażnik genomu" – zauważa Schuttler.

"W odniesieniu do szlaku szikimowego, glifosat celuje w ten siedmioetapowy proces poprzez hamowanie kluczowego enzymu znanego jako EPSPS (syntaza 5-enolopirogroniloshikimat-3-fosforanowa). Kiedy EPSPS jest hamowany, budowa aminokwasów niezbędnych do produkcji białek jest blokowana, a roślina umiera. "

Najnowsze wiadomości na temat naturalnych środków, takich jak igły sosnowe, można znaleźć na stronie Cures.news.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...