wtorek, 11 kwietnia 2023

"Cholina: niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia mózgu i serca"(video)

 Cholina jest ważnym składnikiem odżywczym regulującym funkcje życiowe organizmu. Chociaż technicznie nie jest witaminą ani minerałem, jest ogólnie uważany za witaminę B ze względu na wiele podobieństw funkcjonalnych, które dzieli z witaminami z grupy B.



Według badań opublikowanych w czasopiśmie Nutritional and Functional Foods for Healthy Aging, cholina i witaminy z grupy B odgrywają kluczową rolę w wielu szlakach metabolicznych zaangażowanych w strukturalną i funkcjonalną integralność układu nerwowego. W szczególności te składniki odżywcze są niezbędne do optymalizacji metabolizmu energetycznego mózgu, zmniejszenia stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, regulacji przekazywania informacji między neuronami mózgu i zapobiegania uszkodzeniom naczyń.

Cholina oferuje również znaczące korzyści dla serca. Badania pokazują, że cholina jest kardioprotekcyjnym składnikiem odżywczym, który może pomóc komórkom mięśnia sercowego wytrzymać stres oksydacyjny i uszkodzenie niedokrwienne. Stwierdzono również, że cholina chroni przed wieloma chorobami serca, takimi jak niedokrwienie mięśnia sercowego (zmniejszony przepływ krwi), zwłóknienie serca (bliznowacenie mięśnia sercowego) i przerost serca (pogrubienie mięśnia sercowego).

Wszystko, co musisz wiedzieć o cholinie

Pomimo tego, że jest naturalnie wytwarzany w wątrobie (głównie jako fosfatydylocholina), cholina jest uważana za niezbędny składnik odżywczy. Musisz uzyskać wystarczającą ilość choliny z codziennej diety, ponieważ ilość syntetyzowanej przez wątrobę nie wystarcza do zaspokojenia potrzeb organizmu.

Zalecane dzienne spożycie choliny dla dorosłych mężczyzn i kobiet wynosi odpowiednio 550 miligramów (mg) i 425 mg, podczas gdy mężczyźni i kobiety w wieku od 14 do 18 lat potrzebują odpowiednio 550 mg i 400 mg choliny dziennie. Dziewczęta i chłopcy w wieku od dziewięciu do 13 lat muszą codziennie otrzymywać 375 mg choliny z diety.

Najlepszymi dietetycznymi źródłami choliny dla osób jedzących mięso są całe jaja, mięso narządów (wątroba i nerki), kawior, ryby (łosoś, tuńczyk i dorsz), wołowina, kurczak i indyk. Wegetarianie i weganie mogą otrzymywać dzienną dawkę choliny z pokarmów roślinnych, takich jak grzyby shiitake, soja, kiełki pszenicy, migdały, fasola, warzywa kapustne, czerwone ziemniaki, fasola i komosa ryżowa.

W przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, które są całkowicie rozpuszczalne w wodzie, cholina występuje jako rozpuszczalny w wodzie lub rozpuszczalny w tłuszczach związek organiczny. Cholina dietetyczna pochodzi z rozpuszczalnych w tłuszczach fosfolipidów, fosfatydylocholiny i sfingomieliny oraz związków rozpuszczalnych w wodzie, fosfocholiny, glicerolufosfocholiny i wolnej choliny. Fosfolipidy są głównymi składnikami błon komórkowych, podczas gdy fosfocholina i glicerolofosfocholina są dwiema głównymi formami magazynowania choliny w komórkach.

Rozpuszczalna w wodzie cholina jest wchłaniana w jelicie cienkim i ostatecznie przechowywana w wątrobie, gdzie podlega obróbce chemicznej, zanim zostanie rozprowadzona po całym ciele w celu wytworzenia błon komórkowych. Tymczasem rozpuszczalna w tłuszczach cholina jest wchłaniana w stanie nienaruszonym i włączana do chylomikronów (lipoprotein o ultra niskiej gęstości), zanim zostanie wydzielona do krążenia. Te chylomikrony są następnie rozprowadzane do tkanek i narządów, w tym mózgu i łożyska.

Cholina jest ważna dla funkcjonowania mózgu i zdrowia serca

Oprócz dostarczania surowców do błon komórkowych, cholina wspiera wiele innych ważnych funkcji organizmu, w tym syntezę DNA, metabolizm tłuszczów oraz funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. W układzie nerwowym cholina jest niezbędna do produkcji acetylocholiny, ważnej substancji chemicznej mózgu dla pamięci, nastroju i kontroli mięśni. Acetylocholina bierze udział nie tylko w neuronalnej kontroli oddychania, ale także w regulacji zmian minutowych w tętnie.

Jako prekursor acetylocholiny, cholina ma ogromny wpływ na funkcje poznawcze. Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of New Mexico wykazało, że niewystarczające spożycie niektórych składników odżywczych, w tym choliny, ma negatywny wpływ na wydajność pamięci osób starszych. Odkrycie to zostało potwierdzone przez ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie Behavioral Neurology, w którym przyjrzano się neuroprotekcyjnemu działaniu choliny, a także temu, ile choliny dorośli w wieku 60 lat i starsi muszą utrzymać zdrowe funkcje poznawcze. (Powiązane: Badanie: Cholina pomaga poprawić wydajność poznawczą u osób starszych.)

Po przeanalizowaniu danych od 2 393 starszych uczestników National Health and Nutrition Examination Survey 2011-2014, naukowcy odkryli, że osoby starsze z dziennym spożyciem choliny od 187 do 399,50 mg osiągały lepsze wyniki w testach poznawczych niż osoby z niższym spożyciem. W rzeczywistości osoby starsze z odpowiednim spożyciem choliny miały o 50 procent mniejsze ryzyko cierpienia z powodu słabej wydajności poznawczej. Badanie podkreśla znaczenie choliny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, szczególnie dla uczenia się, płynności słownej, uwagi, szybkości przetwarzania i pamięci roboczej.

Oprócz działania neuroprotekcyjnego, cholina oferuje korzyści kardioprotekcyjne. Badanie na zwierzętach opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports donosi, że cholina ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniem zapalnym. Ma to dodatkową zaletę obniżenia ciśnienia krwi i częstości akcji serca. Badanie kohortowe z ponad dziesięcioletnim okresem obserwacji wykazało również, że wyższe spożycie wolnej choliny wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, co jest sprzeczne z wcześniejszymi doniesieniami, które łączyły spożycie choliny z czynnikami ryzyka choroby.

Dowiedz się więcej o cholinie i innych niezbędnych składnikach odżywczych na Nutrients.news.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych, a także najlepszych źródłach choliny w diecie.

Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.

Więcej powiązanych artykułów:

Dodanie większej ilości choliny w diecie może zmniejszyć ryzyko demencji.

Czy cholina może być stosowana jako alternatywne leczenie choroby Alzheimera?

Witaminy z grupy B i cholina mogą znacznie zmniejszyć ryzyko raka trzustki.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...