Chemoprewencja nowotworów z naturalnymi związkami fitochemicznymi to nowa strategia zapobiegania, utrudniania, opóźniania lub leczenia raka. Poniżej znajduje się 18 fitochemikaliów lub związków wytwarzanych przez rośliny, które według naukowców mogą chronić komórki przed uszkodzeniem, które może prowadzić do raka, jak badano w artykule badawczym opublikowanym w Anti-cancer Agents in Medical Chemistry.
Apigenina
Apigenina jest flawonem obecnym w warzywach, takich jak pietruszka, seler, rumianek i egipska roślina Moringa peregrina.
W badaniu opublikowanym w Cell and Bioscience, apigenina poinformowano, że hamuje różne ludzkie nowotwory in vitro i in vivo poprzez wiele efektów biologicznych, takich jak wyzwalanie apoptozy komórkowej i autofagii, indukowanie zatrzymania cyklu komórkowego, hamowanie migracji i inwazji komórek oraz stymulowanie odpowiedzi immunologicznej.
Krocetyna
Crocetin jest rodzajem diterpenoidowego naturalnego karotenoidu występującego w roślinach, takich jak szafran.
Badanie opublikowane w Current Pharmaceutical Biotechnology wykazało, że krocetyna wpływa na wzrost komórek nowotworowych poprzez hamowanie syntezy kwasów nukleinowych, wzmacnianie układu antyoksydacyjnego, indukowanie apoptozy i utrudnianie szlaków sygnalizacji wzrostu. (Powiązane: 9 pokarmów przeciwnowotworowych, których nie możesz zignorować.)
Kurkumina
Kurkumina (diferuloylmethane) jest głównym składnikiem popularnej indyjskiej kurkumy przyprawowej. Jego działanie przeciwnowotworowe badano pod kątem guzów mózgu, raka piersi, raka okrężnicy i przerzutów do płuc.
Badanie opublikowane w BMC Cancer wykazało, że kurkumina hamuje angiogenezę w niektórych nowotworach poprzez hamowanie cytokin angiogennych. Ze względu na silny związek między stanem zapalnym a rakiem, przeciwzapalne działanie kurkuminy spowodowałoby jej działanie przeciwnowotworowe.
Cyjanidyny
Cyanidin to ekstrakt pigmentowy z czerwonych jagód, takich jak jabłka, jeżyny, żurawina, winogrona, śliwki, maliny, czerwona kapusta i czerwona cebula.
Badanie opublikowane w Chemical Biology & Drug Design wykazało, że cyjanidyna wywołuje działanie przeciwko rakowi poprzez hamowanie [RAS (siatkowy system aktywacji) i MAPK (kinaza białkowa aktywowana mitogenem)] i aktywację (kaspazy-3 i P-38) innowacyjnych szlaków molekularnych. Może powodować zatrzymanie cyklu komórkowego, procesy różnicowania komórek i zmiany statusu redoks, które wywołują cytotoksyczne efekty chemioterapeutyczne.
Diindolilometan (DIM)/indolo-3-karbinol (I3C)
I3C znajduje się w warzywach kapustnych, takich jak brokuły, kalafior i kapusta. DIM jest pochodną trawienia I3C poprzez kondensację powstającą w kwaśnym środowisku żołądka.
W badaniu opublikowanym w F1000 Research naukowcy zaplątali I3C i DIM w indukcję enzymów detoksykacyjnych fazy 1, co może prowadzić do rozkładu innych czynników rakotwórczych w diecie. Zarówno badania in situ, jak i in vivo wskazują na rolę I3C jako środka chemoprotekcyjnego w raku piersi i prostaty.
Galusan epigalokatechiny (EGCG)
EGCG jest najobficiej występującym związkiem katechinowym w zielonej herbacie. Badanie opublikowane w Scientific Reports sugeruje, że EGCG może silnie wywoływać apoptozę i hamować wzrost w kilku rodzajach nowotworów, w tym w raku mózgu, piersi, okrężnicy i nerek, a także białaczce, jak wykazały badania in vivo i in vitro.
Fisetin
Fisetyna jest flawonem występującym w różnych roślinach, takich jak jabłko, akacja berlandieri, akacja greggii, ogórek, euroazjatyckie drzewo dymne, winogrona, cebula, papuga, persimmon i truskawki.
W badaniu opublikowanym w Food Science & Nutrition stwierdzono, że fisetyna jako polifenol o plejotropowych właściwościach farmakologicznych zapobiega progresji cyklu komórkowego i wzrostu komórek oraz indukuje apoptozę.
Genisteina
Genisteina jest izoflawonem, który pochodzi z wielu roślin, takich jak kawa, fasola fava, Flamingo vestita, kudzu, łubin, psoralea, soja.
Badanie opublikowane w Advances in Nutrition wykazało, że genisteina działa jako środek chemioterapeutyczny przeciwko różnym typom raka, głównie poprzez zmianę apoptozy, cyklu komórkowego i angiogenezy oraz hamowanie przerzutów.
Gingerol
Gingerol jest aktywnym składnikiem świeżego imbiru o charakterystycznej pikantności. Przeciwnowotworowe działanie imbiru przeciwko rakowi jelita grubego zostało dobrze udokumentowane z aktywnym składnikiem gingerolem hamującym wzrost i proliferację komórek raka jelita grubego.
W badaniu opublikowanym w Gastroenterology Research and Practice, 6-gingerol hamował wzrost komórek HCT116 raka okrężnicy.
Kaempferol
Kaempferol jest naturalnym flawonolem wyizolowanym z jabłek, brokułów, brukselki, grejpfruta, herbaty, oczaru wirginijskiego i innych.
Badanie opublikowane w Molecules wykazało, że kemferol wywiera działanie przeciwnowotworowe poprzez zapobieganie migracji i inwazji komórek, hamowanie białka MMP-3, obniżenie fosforylacji AKT i zwiększenie aktywności ogniskowej kinazy adhezyjnej (FAK).
Likopen
Likopen jest jasnoczerwonym pigmentem i fitochemicznym z czerwonej marchwi, czerwonej papai, pomidorów i arbuzów.
Badanie opublikowane w Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences wykazało, że likopen gasi tlen singletowy, wymiata wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym DNA – zapobiegając potencjalnej transformacji normalnych komórek w komórki nowotworowe.
Izotiocyjanian fenetylu (PEITC)
PEITC, wraz z sulforafanem z warzyw krzyżowych, takich jak brokuły, kapusta, rukiew wodna i inne, badano pod kątem indukcji apoptozy (śmierci) w liniach komórkowych.
Badanie opublikowane w Evidence-based Complementary and Alternative Medicine wykazało, że PEITC jest skutecznym środkiem przeciwnowotworowym i chemoprewencyjnym, który hamuje wzrost komórek nowotworowych poprzez zatrzymanie cyklu komórkowego i indukcję zdarzeń apoptotycznych w różnych modelach ludzkich komórek nowotworowych.
Resweratrol
Resweratrol jest naturalnym fenolem i można go znaleźć w orzeszkach ziemnych, skórce czerwonych winogron i innych owocach.
Według Cancer Council, oprócz działania przeciwzapalnego, przeciwutleniającego i kardioprotekcyjnego, wykazano również, że resweratrol ma właściwości przeciwnowotworowe. Badania laboratoryjne i na zwierzętach wykazały, że resweratrol może działać przeciwko komórkom nowotworowym poprzez aktywację lub dezaktywację szlaków molekularnych.
Kwas rozmarynowy (RZS)
RZS jest naturalnym przeciwutleniaczem występującym w przyprawach kulinarnych i ziołach leczniczych, takich jak melisa, oregano, mięta pieprzowa, rozmaryn, szałwia i tymianek, które mogą leczyć liczne dolegliwości.
Badanie opublikowane w Biomolecules wykazało, że RZS wykazuje działanie przeciwnowotworowe poprzez regulację stresu oksydacyjnego, przewlekłego stanu zapalnego, cyklu komórkowego, apoptozy i przerzutów. Dane te sugerują, że codzienne stosowanie suplementów diety wzbogaconych w RZS może przyczynić się do zapobiegania i leczenia nowotworów.
Sulforafan
Sulforafan jest związkiem siarkoorganicznym otrzymywanym z warzyw krzyżowych, takich jak brokuły, brukselka i kapusta. Enzym mirozynaza w przewodzie pokarmowym przekształca glukorafaninę w sulforafan po uszkodzeniu rośliny, takim jak żucie.
Według MD Anderson Cancer Center, badania wykazały, że sulforafan blokuje mutacje w DNA, które prowadzą do raka. Może spowolnić wzrost guza. Wykazano również, że sulforafan zmniejsza zdolność komórek nowotworowych do namnażania się - spowalniając wzrost guza lub zmniejszając jego zdolność do rozprzestrzeniania się na inne części ciała.
Triterpenoidy
Triterpenoidy są biosyntetyzowane w roślinach przez cyklizację skwalenu, węglowodoru triterpenowego i prekursora wszystkich steroidów.
Triterpenoidy Applanatum i poliketydy mają działanie przeciwnowotworowe w modelach zwierzęcych in vitro i in vivo. Te związki triterpenoidowe są przeciwzapalne, przeciwutleniające i mają ogólne działanie cytotoksyczne poprzez regulację w górę kaspazy-3 i zwiększoną ekspresję genu supresorowego guza P53.
Witamina d
Badanie opublikowane w czasopiśmie Oncology wykazało, że witamina D może zmniejszać inwazyjność guza i skłonność do przerzutów, co prowadzi do zmniejszenia śmiertelności z powodu raka. Wyższe poziomy 25-hydroksywitaminy D lub 25 (OH) D w surowicy w momencie rozpoznania zostały powiązane z dłuższym przeżyciem u pacjentów z rakiem.
Witamina E
Witamina E reprezentuje rodzinę związków obejmujących zarówno tokoferole, jak i tokotrienole i jest rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który istnieje w wielu produktach spożywczych, w tym w oleju szafranowym, oleju słonecznikowym i oleju z kiełków pszenicy.
Istnieją doniesienia, że zarówno tokoferole, jak i tokotrienole mają działanie przeciwnowotworowe ze względu na ich właściwości przeciwutleniające. Tokotrienole wykazują silniejszą bioaktywność i oba wykazują działanie antyproliferacyjne, proapoptotyczne i hamujące COX-2 w badaniach in vitro. COX-2 jest enzymem, który przyspiesza powstawanie substancji wywołujących stan zapalny i ból. Może również powodować wzrost komórek nowotworowych.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Science Signaling naukowcy wykazali, że jedna forma witaminy E hamuje aktywację enzymu, który jest niezbędny do przeżycia komórek raka prostaty. Utrata enzymu, zwanego AKT, doprowadziła do śmierci guza.
Anticancer.news ma więcej informacji na temat roślin i fitochemikaliów, które mogą zwalczać raka.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się o zabijaniu raka za pomocą 100% naturalnych produktów.
Ten film pochodzi z kanału Snarky Guy Media na Brighteon.com.
Więcej powiązanych artykułów:
Zwróć uwagę na żywność walczącą z rakiem: co jeść, aby pokonać różne rodzaje raka.
Uzbrój się przeciwko chorobom dzięki tym przeciwnowotworowym pokarmom.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz