wtorek, 12 grudnia 2023

"Składnik odżywczy w mięsie, nabiał zwalcza raka – tylko upewnij się, że pochodzi od czystych zwierząt"

 Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Chicago wykazały, że mięso i nabiał są znacznie bardziej pożywne, niż wielu ludziom się wydaje.

Bogate w składnik odżywczy zwany kwasem trans-wakcenowym lub TVA, mięso i produkty mleczne mogą być korzystne dla pacjentów z rakiem ze względu na właściwości przeciwnowotworowe TVA.

Zgodnie z ustaleniami, TVA nacieka guzy i zabija komórki rakowe. Stwierdzono, że pacjenci z rakiem z wysokim poziomem TVA we krwi znacznie lepiej reagują na leczenie niż pacjenci z rakiem bez niego.

Weganie i wegetarianie spożywają bardzo mało TVA, co sprawia, że diety te nie są tak skuteczne, przynajmniej w tym konkretnym sensie.

Co ciekawe, okazało się, że bardziej tłuste kawałki wołowiny i jagnięciny zawierają znacznie wyższy poziom TVA niż chude kawałki, co sugeruje, że przeciwnowotworowa moc mięsa i nabiału znajduje się w tłuszczach nasyconych, które były demonizowane przez rząd przez dziesięciolecia.

"Przeciwnowotworowa moc kwasu tłuszczowego pochodzenia mlecznego wynika z jego zdolności do turbodoładowania niektórych komórek odpornościowych znanych jako limfocyty T, które rozpoznają obcych najeźdźców i skłaniają układ odpornościowy do ich zabicia" – wyjaśnia raport z badania.

"Naukowcy stwierdzili, że spożywanie pokarmów bogatych w ten związek lub podawanie go pacjentom z rakiem jako suplementu może przynieść wymierne korzyści w zmniejszaniu wielkości guzów".

(Powiązane: Sprawdź te 14 amerykańskich miast, które planują zakazać mięsa i nabiału do roku 2030.)

Upewnij się tylko, że mięso i nabiał są czyste i nieprzetworzone

Komentując wyniki, autorka badania, dr Jing Chen, zauważyła, że ona i jej zespół przeczesali bazę danych zawierającą około 700 różnych metabolitów mięsa i nabiału – są to substancje, które organizm wytwarza podczas rozkładania żywności. Następnie stworzyli bibliotekę związków "składników odżywczych krwi" składającą się z 235 różnych cząsteczek pochodzących ze składników odżywczych żywności.

Chen i in. następnie przeanalizowali każdy z tych związków odżywczych we krwi, aby zidentyfikować jego zdolność do wpływania na aktywację limfocytów T CD8 +, zawężając go do zaledwie sześciu kandydatów zarówno w komórkach ludzkich, jak i mysich, wykazując, że TVA jest najbardziej skuteczny w zapewnianiu szybkiego startu komórkom odpornościowym.

Po skupieniu się na TVA, Chen i in. karmili myszy testowe dietą bogatą w ten związek. Później odkryli, że TVA pomogło zmniejszyć ryzyko czerniaka i raka jelita grubego u gryzoni w porównaniu z myszami karmionymi dietą kontrolną.

"Koncentrując się na składnikach odżywczych, które mogą aktywować odpowiedzi limfocytów T, znaleźliśmy taki, który faktycznie wzmacnia odporność przeciwnowotworową poprzez aktywację ważnego szlaku odpornościowego" – powiedział dr Chen.

Aby dowiedzieć się, w jaki sposób TVA to wszystko robi, zespół przeprowadził serię testów z wykorzystaniem nowej techniki sekwencjonowania genetycznego. Test ten wykazał, że TVA może dezaktywować receptor na powierzchni komórki o nazwie GPR43.

"GPR43 jest aktywowany przez krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są wytwarzane przez bakterie w jelitach, gdy błonnik jest fermentowany w okrężnicy" - wyjaśniają donosi.

"TVA była w stanie dezaktywować GPR43 i zamiast tego aktywować szlak CREB, który jest zaangażowany w różne procesy fizjologiczne, w tym wzrost komórek i funkcję różnych genów".

Oprócz TVA, mięso i nabiał są naładowane wieloma innymi składnikami odżywczymi, takimi jak pełnowartościowe białko, cholina, kreatyna, tauryna i różne inne witaminy i minerały, które nie są łatwo dostępne, jeśli w ogóle, z żywności "roślinnej".

Pamiętaj tylko, że najlepsze mięso i nabiał pochodzi od zwierząt, które wędrują po czystych pastwiskach i które nie są karmione organizmami modyfikowanymi genetycznie (GMO) ani nie otrzymują szczepionek. Spożywając nabiał, najlepiej jest również spożywać go na surowo, jeśli jest to mleko lub śmietana, lub hodowane na bazie organicznej, takiej jak jogurt i kefir.

Więcej powiązanych wiadomości na temat leczniczych właściwości żywności można znaleźć na stronie FoodScience.news.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Badanie ujawnia, w jaki sposób witamina K pomaga zapobiegać i leczyć cukrzycę"(video)

  Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu i   Instytutu Badań Klinicznych   w   Montrealu   w Kanadzie odkryli obiecujący nowy sposób leczenia l...