Olej kokosowy znany jest z wielu dobroczynnych właściwości, które obejmują działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Silnie nawilżający i kojący dla skóry olej kokosowy jest również szeroko stosowany jako składnik wielu produktów do pielęgnacji skóry.
W ostatnich latach wiele osób zaczęło włączać do swojej diety olej kokosowy "extra virgin" (nierafinowany i zazwyczaj tłoczony na zimno) ze względu na jego korzyści związane z odchudzaniem. EVCO jest bogatym źródłem średniołańcuchowych trójglicerydów (MCT), zdrowego rodzaju tłuszczu, o którym mówi się, że nie tylko zapewnia łatwo dostępną i trwalszą energię niż węglowodany, ale także wspomaga spalanie tłuszczu.
Jednak eksperci nadal są podzieleni w tej sprawie, powołując się na brak większych, bardziej kompleksowych badań nad potencjałem odchudzania MCT i naturalnie wysoką kalorycznością oleju kokosowego.
Jednak według ostatnich badań opublikowanych w Journal of Functional Foods, regularne spożywanie EVCO może prowadzić do utraty wagi zamiast przybierania na wadze, o ile spożycie jest utrzymywane poniżej 10 procent całkowitego dziennego spożycia kalorii, zgodnie z zaleceniami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
Ponadto badanie wykazało, że oprócz wywoływania utraty wagi, EVCO pomogło poprawić metabolizm lipidów i zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu w wątrobie szczurów z otyłością wywołaną dietą.
(Powiązane: Badania pokazują, że wiśnie mogą promować utratę wagi, poprawiać zdrowie serca i leczyć podagrę.)
Związki fenolowe i MCT w EVCO działają synergicznie w walce z otyłością
Aby zbadać działanie EVCO na otyłość, naukowcy podzielili 32 szczury na cztery grupy: dwie grupy były karmione normalną dietą, a jedna grupa otrzymywała 3000 miligramów (mg) na kilogram (kg) masy ciała EVCO dziennie przez 16 tygodni. Tymczasem pozostałe dwie grupy były karmione dietą stołówkową, która składa się z niezdrowej żywności powszechnie spożywanej przez ludzi (np. hot-dogi, babeczki itp.). Podobnie, tylko jedna z dwóch grup otrzymywała EVCO codziennie przez 16 tygodni.
Naukowcy stwierdzili, że otyłe szczury wykazywały hiperfagię, czyli nienasycony głód i spożywały prawie trzy razy więcej składników odżywczych i kalorii niż zdrowe szczury. Jednak codzienna suplementacja EVCO pomogła odwrócić zmiany związane z otyłością, takie jak przyrost masy ciała, wysoki wskaźnik otyłości (akumulacja tkanki tłuszczowej) i zwiększony obwód brzucha. (Powiązane: Badania pokazują, że imbir jest silnym naturalnym środkiem przeciw otyłości.)
Naukowcy zasugerowali, że te efekty przeciw otyłości mogą być związane ze wzrostem wydatku energetycznego spowodowanym przez MCT w EVCO, takich jak kwas kaprylowy, kwas kaprynowy i kwas laurynowy. Ponieważ te MCT są bezpośrednio transportowane do wątroby, gdzie są natychmiast wykorzystywane do produkcji energii, nie są przechowywane w postaci tłuszczu w organizmie i nie przyczyniają się do przyrostu masy ciała lub otyłości.
Naukowcy zauważyli również, że otyłe szczury miały większe obszary adipocytów (komórek tłuszczowych) niż zdrowe szczury, ale suplementacja EVCO znacznie zmniejszyła rozmiar tych obszarów. Naukowcy po raz kolejny przypisali to MCT, o których wiadomo, że zmniejszają ekspresję genów sprzyjających gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. (Powiązane: MCT pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym poprzez poprawę metabolizmu cholesterolu.)
Z drugiej strony naukowcy przypisali związkom fenolowym w EVCO poprawę wrażliwości na insulinę u otyłych szczurów. Te związki fenolowe, do których należą rutyna, kwas 3,4-dihydroksybenzoesowy, kwas salicylowy, kwercetyna, kwas p-kumarowy, kwas kawowy i mirycetyna, mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Naukowcy wyjaśnili, że przewlekły stan zapalny spowodowany obecnością nadmiaru tkanki tłuszczowej jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do insulinooporności. Badania wykazały, że prozapalne cząsteczki sygnałowe mogą hamować transdukcję sygnału insuliny, powodując zmniejszoną odpowiedź komórek na insulinę. Ale działanie przeciwzapalne związków fenolowych w EVCO może pomóc w tłumieniu stanu zapalnego wywołanego otyłością, poprawiając w ten sposób wrażliwość na insulinę u otyłych szczurów.
Tymczasem synergistyczne działanie MCT i związków fenolowych w EVCO pomogło zapobiec stłuszczeniu wątroby u otyłych szczurów poprzez zmniejszenie odkładania się tłuszczów, cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie. Zdaniem naukowców pozytywny wpływ tych składników EVCO na metabolizm lipidów w wątrobie doprowadził do mobilizacji tłuszczu, cholesterolu i trójglicerydów wątrobowych do krwi, co w konsekwencji zwiększyło wydalanie cholesterolu kałowego.
Na podstawie tych ustaleń naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie EVCO zgodnie z wytycznymi USDA może pomóc w utracie wagi i poprawie funkcji wątroby, metabolizmu lipidów i kontroli poziomu cukru we krwi u osób z otyłością, dzięki synergii między MCT i związkami fenolowymi w EVCO. Badanie kliniczne z udziałem dorosłych mężczyzn z otyłością wykazało również, że EVCO może poprawić profil lipidowy osoby poprzez zwiększenie poziomu lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) lub "dobrego cholesterolu".
Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia to pożywienie, które oferuje wiele korzyści zdrowotnych, gdy jest spożywany z umiarem. Dowiedz się więcej o EVCO i innej zdrowej żywności na stronie Superfood.news.
Obejrzyj ten film, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z oleju kokosowego.
Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo|:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz