niedziela, 28 stycznia 2024

"Imbir jest stosowany w leczeniu wielu schorzeń"

 W ekstraktach z korzenia imbiru zidentyfikowano ponad 400 substancji chemicznych, a naukowcy wciąż znajdują nowe, z których wiele ma korzyści zdrowotne.

Imbir był tradycyjnie stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego. Badanie z 2023 r. dostarczyło dowodów na mechanizm biologiczny, który leży u podstaw widocznych właściwości przeciwzapalnych imbiru.

Imbir pozytywnie wpływa na jelita, przyspieszając opróżnianie żołądka, a tym samym zmniejsza ryzyko zgagi. Wraz z innymi przyprawami może zwiększyć różnorodność mikrobiomu jelitowego, a co za tym idzie, pomóc w zahamowaniu długoterminowego przyrostu masy ciała.

Imbir może modulować ból związany z miesiączką, chorobą zwyrodnieniową stawów, migrenami i opóźnioną bolesnością mięśni. Badania wykazały również właściwości kardioprotekcyjne, które można przypisać działaniu przeciwnadciśnieniowemu i przeciwpłytkowemu.

Badanie: Właściwości przeciwzapalne imbiru

Autor: dr Joseph Mercola

Około 5000 lat temu imbir (Zingiber officinale) był towarem luksusowym.1 Korzeń można spożywać na świeżo, marynowany, konserwowany, kandyzowany, sproszkowany lub mielony, a naukowcy odkryli mechanizm, dzięki któremu imbir pomaga zmniejszyć objawy chorób autoimmunologicznych.2

Imbir pochodzi z tej samej rodziny co kardamon i kurkuma i pochodzi z tropikalnej Azji. Ponieważ jednak imbir nie rośnie na wolności, dokładne pochodzenie jest niejasne. Jest stosowany w medycynie i żywności od co najmniej 5000 lat.3

Kiedy Cesarstwo Rzymskie upadło, handel imbirem został przejęty przez arabskich kupców i rozprzestrzenił się na całą Europę. Do dziś jest stosowany w medycynie tradycyjnej. Praktycy ajurwedy promują imbir w celu poprawy trawienia i niszczenia toksyn, ale ostrzegają, że kobiety w ciąży, osoby z wysokim ciśnieniem krwi, chorobami skóry, kamieniami żółciowymi lub wrzodami trawiennymi powinny ograniczyć ich spożycie. Dane sugerują również, że dodanie imbiru do diety może zrobić więcej niż tylko wpływać na choroby autoimmunologiczne.

Imbir może pomóc w stanach zapalnych w chorobach autoimmunologicznych

W styczniu 2021 r.4 naukowcy z University of Michigan wykazali, że bioaktywny związek zawarty w imbirze pomógł obniżyć produkcję przeciwciał i zatrzymać postęp choroby w modelu zwierzęcym, w którym zwierzęta miały chorobę autoimmunologiczną zespół antyfosfolipidowy lub toczeń.

Imbir był tradycyjnie stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego, ale do czasu najnowszego badania opublikowanego przez University of Colorado nie zidentyfikowano mechanizmu biologicznego, który leży u podstaw właściwości przeciwzapalnych. W artykule5 opublikowanym w JCI Insight, zespół badawczy odnotował wcześniej zgłaszaną aktywność przeciwko zespołowi antyfosfolipidowemu i toczniowi.

W niniejszym badaniu6 Zbadali, w jaki sposób przyjmowanie całego ekstraktu z imbiru może wpływać na neutrofile u myszy autoimmunologicznych i zdrowych ludzi. W badaniu zbadano tworzenie się pułapki zewnątrzkomórkowej neutrofili ("NET") i jej wpływ na stan zapalny. Tworzenie NET jest również znane jako NEToza, która, gdy jest ograniczona, może pomóc zmniejszyć stan zapalny i objawy u osób z różnymi rodzajami chorób autoimmunologicznych.

NET to mikroskopijne struktury, które wyglądają jak pajęczyny. Sprzyjają krzepnięciu i stanom zapalnym, co przyczynia się do rozwoju i progresji wielu chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń i zespół antyfosfolipidowy.

W tym badaniu naukowcy podawali zdrowym ochotnikom 20-miligramowe suplementy gingeroli przez siedem dni. Odkryli, że suplementacja zwiększyła cykliczny adenozynomonofosforan ("cAMP"), który był odpowiedzialny za hamowanie NETozy.

"Nasze badania po raz pierwszy dostarczają dowodów na mechanizm biologiczny, który leży u podstaw widocznych właściwości przeciwzapalnych imbiru u ludzi" – powiedział starszy współautor dr Jason Knight, profesor nadzwyczajny na Wydziale Medycyny Wewnętrznej, Wydział Reumatologii na Uniwersytecie Michigan.

"Nie ma zbyt wielu naturalnych suplementów lub leków na receptę, o których wiadomo, że zwalczają nadreaktywne neutrofile. Dlatego uważamy, że imbir może mieć realną zdolność uzupełniania programów leczenia, które już trwają. Celem jest bardziej strategiczne i spersonalizowane podejście do łagodzenia objawów u ludzi" – dodał.

Naukowcy mają nadzieję, że wyniki tego badania pomogą zdobyć fundusze na badania kliniczne z wykorzystaniem imbiru u osób z chorobami zapalnymi, w których neutrofile odgrywają znaczącą rolę, w tym w leczeniu covid-19.

Znany wpływ na przewód pokarmowy

To, co jesz i pijesz, ma wpływ na rozwój zgagi, a dane pokazują, że imbir ma szereg efektów gastroprotekcyjnych, w tym przeciwko niestrawności (niestrawności).7 Imbir może zmniejszyć nacisk na dolny zwieracz przełyku, co pomaga zapobiegać zgadze. Zapobiega również niestrawności, wzdęciom i wzdęciom.

Badania kliniczne wykazały, w jaki sposób ekstrakt z imbiru może zwiększać motorykę przewodu pokarmowego i przyspieszać opróżnianie żołądka, kolejny czynnik wpływający na zgagę. Imbir jest również jednym z najpopularniejszych domowych środków stosowanych przez osoby z zespołem jelita drażliwego ("IBS") w celu kontrolowania objawów, chociaż małe badanie pilotażowe wykazało, że imbir nie był bardziej skuteczny niż placebo.

Dodanie dwóch lub trzech plasterków świeżego korzenia imbiru do dwóch filiżanek gorącej wody i pozostawienie go do zaparzenia na kilka minut daje pyszną filiżankę herbaty z korzenia imbiru. Spróbuj wypić go około 20 minut przed posiłkiem, aby zmniejszyć potencjalne ryzyko zgagi.

W badaniu z 2022 r.8 Naukowcy zauważyli, że wcześniejsze dane wykazały, że przyjmowanie kapsułek z przyprawami, w tym cynamonem, oregano, imbirem, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne, może korzystnie wpłynąć na skład bakterii jelitowych już po dwóch tygodniach. Zaangażowali 54 osoby dorosłe, które były zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi9 dodać mieszankę ziół i przypraw, w tym cynamonu, imbiru, kminku, kurkumy, rozmarynu, oregano, bazylii i tymianku, do kontrolowanej diety.

Naukowcy ocenili trzy różne dawki – jedną ósmą łyżeczki dziennie, trzy czwarte łyżeczki dziennie lub 1,5 łyżeczki dziennie.10 Przetestowali różnorodność bakterii jelitowych po czterech tygodniach spożywania ziół i przypraw i stwierdzili, że osoby spożywające trzy czwarte łyżeczki lub 1,5 łyżeczki dziennie zwiększyły różnorodność jelit, co stanowi zdrową zmianę w mikrobiomie jelitowym.

Zmniejszona różnorodność wiąże się z chorobami przewlekłymi, takimi jak otyłość i cukrzyca typu 2. "Badania wykazały, że ludzie, którzy mają wiele różnych drobnoustrojów, mają lepsze zdrowie i lepszą dietę niż ci, którzy nie mają dużej różnorodności bakterii" – powiedziała autorka badania Penny Kris-Etherton, profesor nauk żywieniowych na Uniwersytecie Evana Pugha w Penn State.11

W szczególności naukowcy zauważyli wzrost grupy bakterii Ruminococcaceae, o której wiadomo, że jest korzystna dla funkcji odpornościowych i metabolizmu wątroby. Naukowcy zauważyli, że wcześniejsze badania sugerowały, że wzbogacenie tej rodziny może tłumić długotrwały przyrost masy ciała i otyłość wywołaną dietą.

Dane z badania pilotażowego12 Wykazano również, że imbir może zmniejszać proliferację nabłonka jelita grubego oraz zwiększać apoptozę i różnicowanie, zwłaszcza błony śluzowej okrężnicy w kryptach. Wyniki te były zgodne z innymi danymi badawczymi, sugerując, że imbir ma właściwości chemoprotekcyjne, które polegają na zdolności do regulowania funkcji i żywotności komórek.

Imbir i ulga w bólu

Badania kliniczne wykazały również, że imbir może modulować ból poprzez różne mechanizmy, w tym hamowanie prostaglandyn.13 Tradycyjnie imbir był stosowany w leczeniu bólu związanego z miesiączką, chorobą zwyrodnieniową stawów, migrenami i opóźnioną bolesnością mięśni.

W ekstraktach z korzenia imbiru zidentyfikowano ponad 400 substancji chemicznych, a naukowcy wciąż znajdują nowe. Ostatnio coraz więcej pacjentów, którzy cierpią na choroby związane z przewlekłym stanem zapalnym, rozważa naturalne opcje łagodzenia bólu, aby uchronić się przed skutkami ubocznymi leków związanymi z długotrwałym stosowaniem lub jako leczenie profilaktyczne.

Przegląd narracyjny 10 lat randomizowanych badań kontrolnych14 Zbadano, w jaki sposób imbir był stosowany w leczeniu kilku schorzeń oraz metodę, dzięki której związki aktywne pomogły złagodzić objawy przewlekłej choroby zapalnej.

Dowody z sześciu badań klinicznych oceniały skuteczność imbiru w objawach bolesnego miesiączkowania i wykazały, że najczęstszym okresem przyjmowania imbiru były pierwsze trzy dni menstruacji, z których wszystkie wykazały, że imbir był w pewnym stopniu skuteczny w zmniejszaniu bólu u kobiet z bolesnym miesiączkowaniem.

Przegląd danych15 Ocena imbiru pod kątem choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego dotyczyła randomizowanych badań klinicznych z zastosowaniem imbiru doustnego lub miejscowego. Dwa badania sugerowały, że imbir pomógł zmniejszyć ból, a dwa oceniły miejscowe stosowanie aromatycznego olejku eterycznego, który zdaniem naukowców może być alternatywą dla krótkotrwałej ulgi w bólu.

Przegląd zakończył się16 Chociaż istnieją dobre dowody in vitro i na modelach zwierzęcych, aby wykazać, że imbir ma działanie przeciwzapalne i może łagodzić objawy przewlekłej choroby zapalnej, zwłaszcza ból, badania na ludziach nie były liczne.

Wiele badań klinicznych na ludziach przeprowadzono w Azji, a naukowcy wysunęli teorię, że oczekiwane wyniki mogą się różnić w zależności od grupy etnicznej i kultury, dlatego ważne było, aby potwierdzić obiecujące efekty uśmierzania bólu w populacji na całym świecie.

Imbir i twoje serce

Ponieważ uznanie korzyści zdrowotnych ziół i przypraw stale rośnie, naukowcy odkrywają jeszcze więcej korzyści zdrowotnych płynących z imbiru. Dwa badania z 2021 r. pokazują, w jaki sposób imbir może mieć znacząco pozytywny wpływ na zdrowie serca.

W pierwszym badaniu17 Naukowcy postanowili dokonać przeglądu właściwości fitochemicznych bioaktywnych składników imbiru i korzyści zdrowotnych, jakie ma w kilku chorobach, ze szczególnym uwzględnieniem układu sercowo-naczyniowego.

Po kompleksowym przeszukaniu literatury naukowcy zauważyli, że imbir był jednym z ziół używanych do opracowywania nowych leków, które mają większą moc i mniej skutków ubocznych. Zauważyli, że działanie kardioprotekcyjne można przypisać działaniu przeciwnadciśnieniowemu, przeciwpłytkowemu i przeciwhiperlipidemicznemu imbiru. Sugerują oni, że te działania biologiczne oferują nowy wgląd w leczenie chorób sercowo-naczyniowych.18

Drugie badanie19 Przeanalizowano wpływ, jaki ekstrakt z imbiru może mieć na przerost kardiomiocytów, zwłóknienie serca i ostateczny rozwój niewydolności serca. W badaniu rozpoczęto badanie z wykorzystaniem hodowanych kardiomiocytów i fibroblastów serca w laboratorium. Najpierw potraktowano je ekstraktem z imbiru, a następnie stymulowano fenylefryną.

Dane laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z imbiru może hamować wzrost powierzchni kardiomiocytów, które są zwykle indukowane przez leczenie farmakologiczne. Ekstrakt tłumił również poziomy mRNA peptydu natriuretycznego mózgu ("BNP") i przedsionkowego czynnika natriuretycznego ("ANF"), które są regulowane w górę w różnych zaburzeniach serca, w tym zastoinowej niewydolności serca, nadciśnieniowej chorobie serca i chorobie niedokrwiennej serca.20

Następnie naukowcy wykorzystali myszy, które poddano leczeniu chirurgicznemu, a następnie podawano im codzienną doustną dawkę ekstraktu z imbiru przez osiem tygodni.21 Następnie myszy poddano analizie echokardiograficznej, a na koniec zmierzono masę serca i porównano ją z masą ciała. Naukowcy odkryli, że myszy przyjmujące ekstrakt z imbiru miały zmniejszenie oczekiwanej zwiększonej grubości tylnej ściany i zmniejszenie dysfunkcji skurczowej.

Chociaż opisywane badanie wykazało, że imbir ma pozytywny wpływ na osoby cierpiące na określone choroby autoimmunologiczne, oczywiste jest, że ogólne efekty mogą również pozytywnie wpływać na zdrowie jelit, zmniejszać ból i zapewniać pewną ochronę układu sercowo-naczyniowego. Wiele z tych efektów jest również związanych z przeciwzapalnymi właściwościami związków bioaktywnych zawartych w imbirze.

Źródła i referencje

O Autorze

Dr Joseph Mercola jest założycielem i właścicielem firmy Mercola.com, certyfikowanym lekarzem osteopatą medycyny rodzinnej, członkiem American College of Nutrition i autorem bestsellerów New York Timesa. Publikuje wiele artykułów dziennie na wiele tematów na swojej stronie internetowej Mercola.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://expose-news.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...