środa, 13 kwietnia 2022

"Cynk – pierwiastek zdrowia, urody. Ochrona przed wirusami"

 Cynk nazywany jest pierwiastkiem zdrowia i piękna.

Wiedza o cynku ma z jednej strony długą, z drugiej bardzo krótką historię. Pięć tysięcy lat temu starożytni Egipcjanie stosowali maść cynkową by przyspieszyć gojenie ran. Kobiety w Chinach nacierały twarz perłami zawierającymi cynk by nadać skórze zdrowy wygląd – ostrygi zawierają go najwięcej. Później na długo cynku zapomniano.

Cynk na nowo odkryto

dopiero w latach 1950-tych ubiegłego wieku. Zaobserwowano, że leczenie ran u poparzonych szczurów przebiegało o wiele szybciej i skuteczniej, gdy do ich pokarmu przypadkowo dostało się nieco cynku. Wyniki badań przeprowadzone na 600 szczurach to potwierdziły. Odtąd zainteresowano się nad rolą cynku w organizmie człowieka.

W badaniach klinicznych stwierdzono, że niedobór cynku mieli wszyscy pacjenci szpitalni cierpiący na:

  • nałogowy alkoholizm
  • marskość wątroby
  • arteriosklerozę
  • reumatyzm i artretyzm
  • wrzody przewodu pokarmowego,
  • owrzodzenia na skórze
  • nowotwory i choroby serca
  • choroby wynikające ze złego odżywiania

Rola cynku

Zbadano więc działanie cynku na organizm młodych osób. Wybrano 20 pacjentów przygotowywanych do operacji. Połowie z nich podawano cynk, reszcie nie.  Ci, którzy zażywali przed operacją wyzdrowieli po 46 dniach. U pozostałych rany pooperacyjne zagoiły się po 80 dniach, czyli jak zwykle. Stało się oczywiste, że cynk jest konieczny w mechanizmie przywracania zdrowia.

Cynk - jego znaczenie, objawy niedoborów i źródła występowania

Było to ponad 60 lat temu. Od tamtej pory opublikowano niemal 100 tysięcy badań na temat cynku. Dziś wiemy, że cynk odgrywa ogromną rolę w wielu procesach.  Cynk, jako jeden z nielicznych pierwiastków, wykazuje działanie antywirusowe i antytoksyczne w komórkach.

  • Wpływa na gospodarkę węglowodanową
  • Warunkuje aktywność 200 enzymów uczestniczących w metabolizmie komórek
  • Reguluje gospodarkę hormonalną, szczególnie hormony płciowe.
  • Niezbędny do rozwoju płodu,
  • Konieczny do rozwoju i odbudowy kości, niezbędny dla układu nerwowego
  • Wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dlatego nazywany jest pierwiastkiem piękna
  • Odpowiedzialny za odczuwanie węchu i smaku
  • Cynk przyspiesza gojenie ran i oparzeń
  • Zwiększa odporność na infekcje i zakażenia
  • Zmniejsza replikacje wirusów atakujących drogi oddechowe [1]
  • Wspomaga układ immunologiczny
  • Chroni skórę i błony śluzowe
  • Hamuje namnażanie wirusów za przeziębienie i opryszczkę
Absorbcja cynku

Zielona herbata ułatwia komórkom w absorbcji cynku. Listki herbaty zawierają unikalny flawonoid – galusanu epigallokatechiny [EGCG], który jest silnym jonoforem cynku. I odwrotnie, cynk zwiększa biodostępność EGCG. Obydwa składniki działają w synergii wzmacniając potencjał terapeutyczny. EGCG ma szerokie spektrum działania przeciw wirusom i antyrakowe [2]

Zielona herbata zdrowia i urody doda. Receptury i zastosowania

Cynk z kolei, jest podstawą uruchamiania witaminy A z wątroby. Witamina A bez obecności cynku nie może się uwolnić z wątroby i dotrzeć wraz z krwią do skóry, do chorych tkanek czy np. oczu w przypadku kurzej ślepoty. Samo podawanie witaminy A bez cynku nie uzupełni jej niedoboru.

Niedobór cynku  może powodować 
  • Częste infekcje, brak odporności
  • Białe plamy na więcej niż dwóch paznokciach dłoni
  • Nadmierne pocenie się, przykry zapach ciała
  • Łamliwe paznokcie
  • Wypadanie włosów, słaby ich wzrost
  • Wysypki na skórze trądzik, pleśniawki, zajady, rozstępy
  • Upośledzenie smaku i węchu
  • Nadmierny apetyt lub jego brak
  • Zapalenie spojówek, zespół suchego oka, kurza ślepota
  • Bladość lub łuszczenie się skóry
  • Zespół Brandta, choroba podobna do łuszczycy
  • Zaburzenia emocjonalne i umysłowe
  • Niski poziom libido, niepłodność,
  • Zaburzenia miesiączkowania
  • Biegunki, zaburzenia trawienne
  • Zaburzenia snu
Niedobór cynku u dzieci

Brak apetytu, słaby wzrost, chęć zjadania lub lizania niektórych przedmiotów mogą wskazywać na niedobory cynku u dzieci. Nawet u na pozór dobrze odżywianych, zdrowych maluchów. Stwierdzono to po badaniach nad zawartością cynku we włosach niemowląt i małych dzieci.

18 miesięczna dziewczynka stale żuła swoje włosy i obgryzała stalowy pasek przytrzymujący róg dywanu. Miała słaby apetyt i bardzo powoli rosła. Badania zawartości cynku we włosach wykazały bardzo niski jego poziom. Gdy zaczęto jej podawać cynk, wszystkie dziwne zachowania zaczęły znikać po 3 dniach.

Cynk w leczeniu różnych dolegliwości
  • Uzupełniając cynk można poprawić stan włosów, skóry i paznokci
  • Wyleczyć uporczywy trądzik
  • Przywrócić smak, węch
  • Cynk i EGCG zawarte w zielonej herbacie wspomagają terapie C19
  • Podawanie cynku i tauryny zapobiega epilepsji [3],
  • Razem z manganem i witaminą B3  daje dobre rezultaty w leczeniu schizofrenii. [4]

  • Cynk oddziałuje na centralny układ nerwowy
  • Zwiększa odporność na stres
  • Poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji.
  • Pomaga w leczeniu chorób infekcyjnych, wirusowych, skórnych,
  • Wspomaga terapię anemii, reumatyzmu, artretyzmu, wrzodów żołądka, przerostu prostaty.
  • Niezbędny w leczeniu trudnych owrzodzeń, szczególnie towarzyszącym cukrzycy i chorobom krążenia.
Niedobory cynku 

Cynk jest szybko eliminowany z organizmu poprzez stres, alkohol, cukier, środki antykoncepcyjne i niektóre leki.  Niedobory mogą mieć mieć związek:

  • Z niedoczynnością tarczycy,
  • Chorobami wątroby,
  • Złym przyswajaniem
  • Niedoborami cynku w glebie, wodzie i pożywieniu
  • Zbyt dużą ilością fityn w żywności
  • Pieczywo z pełnego przemiału pieczone bez naturalnego zakwasu wypłukuje cynk z organizmu [5].
Cynk w żywności
  • Najwięcej cynku zawierają ostrygi bo aż 270-600 mg/kg
  • Otręby pszenne, kiełki pszenicy, pestki dyni i słonecznika 130-202 mg/kg.
  • Sporo cynku jest w większości grzybów większość grzybów
  • Wątroba wołowa, mięso wołowe, kurze, królicze
  • Większość ryb i owoców morza,
  • Mąka owsiana, drożdże, kakao, awokado, żółtka jaj, orzechy.
  • Owoce i warzywa są na ogół ubogie w cynk

W procesie oczyszczania zboża tracą  prawie 80% cynku. Z kolei mąka z pełnego przemiału zawiera kwas fitynowy, który łatwo wiąże się  m.in z cynkiem, żelazem, wapniem, magnezem i wykrada je z organizmu.  Naturalny zakwas rozbija i unieszkodliwia fityny. By zneutralizować kwas fitynowy wskazane jest dłuższe moczenie ziarna, orzechów i kasz przed spożyciem. Czas moczenia poszczególnych produktów TUTAJ 

zrodlo:sekrety-zdrowia.org/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...