czwartek, 14 kwietnia 2022

"Picie wystarczającej ilości wody każdego dnia może zmniejszyć długoterminowe ryzyko niewydolności serca"

 Nowe badanie wykazało, że utrzymanie dobrego nawodnienia może zmniejszyć długoterminowe ryzyko niewydolności serca.

Picie wystarczającej ilości wody każdego dnia może zmniejszyć długoterminowe ryzyko niewydolności serca

Innymi słowy, spożywanie wystarczającej ilości płynów jest nie tylko ważne dla utrzymania większości podstawowych funkcji organizmu w zdrowiu w życiu codziennym, ale może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych problemów z sercem w przyszłości. (Powiązane: Nie zapomnij pić wody podczas ćwiczeń! Nawodnienie jest kluczem do zwiększenia wydajności.)

Badanie zostało przeprowadzone przez National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) z National Institutes of Health i zostało opublikowane pod koniec zeszłego miesiąca w recenzowanym European Heart Journal.

Niewydolność serca dotyka około 6,2 miliona dorosłych w Stanach Zjednoczonych, czyli nieco ponad dwa procent populacji, przy czym dorośli w wieku powyżej 65 lat są najbardziej narażeni na jej doświadczenie.

W 2018 roku niewydolność serca została wymieniona jako główna przyczyna śmierci blisko 380 tys. osób. W 2012 roku koszty niewydolności serca, od ceny usług opieki zdrowotnej, leków do jej leczenia i nieodebranych dni pracy, wyniosły około 30,7 miliarda dolarów.

Przed rozpoczęciem badań główna autorka badania Natalia Dmitrieva z Laboratorium Medycyny Regeneracyjnej Sercowo-Naczyniowej w NHLBI kierowała swoim zespołem w prowadzeniu badań przedklinicznych.

Podczas tej fazy zespół odkrył potencjalne powiązania między odwodnieniem a zwłóknieniem serca lub stwardnieniem mięśni serca, co doprowadziło ich do zbadania tego związku.

Poziom nawodnienia w średnim wieku istotnym czynnikiem determinującym przyszłe ryzyko niewydolności serca

Dmitrieva i jej zespół postanowili przeprowadzić retrospektywny przegląd koncentrujący się na tych, których poziom nawodnienia został uznany za mieszczący się w normalnym zakresie i nie miał niewydolności serca ani cukrzycy i nie był otyły na początku badania.

Znaleźli 11 814 dorosłych, którzy pasują do tego opisu i uwzględnili ich w ostatecznej analizie. Spośród tych badanych badaczy odkryli, że u 1 366 - lub 11,56 procent - później rozwinęła się niewydolność serca.

Następnie naukowcy przystąpili do oceny stanu nawodnienia uczestników. Aby to zrobić, przyjrzeli się poziomowi sodu w surowicy. Wzrasta to wraz ze spadkiem poziomu płynów w organizmie, a naukowcy zauważyli, że jest to bardzo przydatne w identyfikacji badanych osób, które mają zwiększone ryzyko rozwoju niewydolności serca.

Poziom sodu w surowicy pomógł im również zidentyfikować osoby starsze ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nie tylko niewydolności serca, ale także przerostu lewej komory lub powiększenia i pogrubienia serca.

Normalny zakres stężenia sodu w surowicy u dorosłych wynosi od 135 do 146 milikwiwalentów na litr (mEq/l). Dorośli z 143 mEq / L w wieku średnim mieli o 39 procent zwiększone ryzyko rozwoju niewydolności serca w porównaniu z dorosłymi z niższym poziomem sodu w surowicy.

Naukowcy odkryli, że na każdy 1 mEq / L wzrost sodu w surowicy w normalnym zakresie, prawdopodobieństwo wystąpienia niewydolności serca u danej osoby wzrosło o pięć procent.

W kohorcie około 5000 dorosłych w wieku od 70 do 90 lat, ci, którzy mieli poziom sodu w surowicy od 142,5 do 143 mEq / L w średnim wieku, byli o 62 procent bardziej narażeni na rozwój przerostu lewej komory. Poziom sodu w surowicy, który nie jest niższy niż 143 mEq / L, korelował ze 102% zwiększonym ryzykiem przerostu lewej komory i 54% zwiększonym ryzykiem niewydolności serca.

Na podstawie tych odkryć autorzy uważają, że poziomy sodu w surowicy powyżej 142 mEq / L w średnim wieku wiążą się ze zwiększonym ryzykiem przerostu lewej komory i niewydolności serca w późniejszym życiu. Naukowcy zalecili dzienne spożycie płynów od sześciu do ośmiu filiżanek (0,4 do 0,55 galona) dla kobiet i od ośmiu do 12 filiżanek (0,53 do 0,79 galona) dla mężczyzn.

Dr Manfred Boehm, który kieruje Laboratorium Medycyny Regeneracyjnej Układu Sercowo-Naczyniowego NHLBI, zauważył, że osoby zainteresowane poznaniem optymalnego spożycia płynów powinny porozmawiać ze swoimi zaufanymi lekarzami. Badania kliniczne mogą również pomóc im nauczyć się poziomu sodu w surowicy.

Naukowcy dodali, że przyszłe badania, które chcą dalej badać związek, powinny przeprowadzić randomizowane, kontrolowane badanie, aby potwierdzić swoje wstępne ustalenia. Jednak wczesne skojarzenia odkryte w tym badaniu silnie sugerują, że dobre nawodnienie może pomóc spowolnić lub wręcz zapobiec postępowi potencjalnie śmiertelnych zmian w sercu.

Dowiedz się więcej o sposobach ochrony serca przed chorobą na Heart.news.

Obejrzyj ten film z Natural News i dowiedz się o niesolonym soku pomidorowym, super napoju, który ludzie mogą przyjmować, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...