środa, 8 czerwca 2022

"Związek w brokułach może pomóc w naprawie uszkodzenia mózgu "

 Naukowcy długo wierzyli, że regeneracja mózgu nie jest możliwa, ale istnieje coraz więcej dowodów na to, że związek w brokułach i innych warzywach krzyżowych może być w stanie dokonać tego niezwykłego wyczynu.

Obraz: Związek w brokułach może pomóc w naprawie uszkodzenia mózgu
 

W 1960 roku naukowcy po raz pierwszy zaczęli zgłaszać dowody na regenerację mózgu w hipokampie dorosłych świnek morskich i szczurów oraz korze kotów. Następnie zaczęły pojawiać się kolejne dowody ilustrujące, w jaki sposób mózg jest stale w stanie samoregeneracji i samonaprawy, wykorzystując nerwowe komórki macierzyste do naprawy starych i uszkodzonych tkanek.

Dzięki tym nowym dowodom na to, że mózg rzeczywiście może się regenerować, naukowcy chcieli znaleźć sposób na wspomaganie tego procesu, a jeden szczególnie obiecujący czynnik neurogeneracyjny pojawił się w postaci sulforafanu, biomolekuły, która znajduje się w warzywach krzyżowych, takich jak brokuły. Sulforafan daje nową nadzieję tym, którzy cierpią na choroby neurodegeneracyjne i uszkodzenia mózgu.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Genesis wykazało, że sulforafan może posiadać znaczące właściwości terapeutyczne, które mogą zwalczać podstawowe zaburzenia patologiczne obserwowane u osób z powszechnymi chorobami neurodegeneracyjnymi. Należą do nich stany zapalne, śmierć neuronów, zwiększony stres oksydacyjny i zaburzona homeostaza wapnia. Oprócz łagodzenia tych czynników, autorzy badania uważają również, że sulforafan może stymulować aktywność nerwowych komórek macierzystych.

W badaniu naukowcy byli w stanie określić optymalne stężenie sulforafanu, które można wykorzystać do promowania wzrostu nerwowych komórek macierzystych przy jednoczesnym zachowaniu neuronów w stanie nienaruszonym. Odkryli również, że wystawienie nerwowych komórek macierzystych na sulforafan może prowadzić do ich różnicowania do neuronów, co potwierdza ich hipotezę, że sulforafan może rzeczywiście stymulować naprawę mózgu.

I nie tylko mózg może czerpać korzyści z sulforafanu. Wykazano również, że związek ten jest przydatny w leczeniu około 200 innych schorzeń. Na przykład wiąże się to z poprawą zdrowia serca i trawienia. Uważa się również, że ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe, a nawet może chronić przed uszkodzeniami słonecznymi.

Jak uzyskać więcej sulforafanu w diecie

Sulforafan można znaleźć w warzywach krzyżowych, takich jak brokuły, kapusta, jarmuż, bok choy i kalafior. Kiełki brokułów są uważane za jedno z najlepszych źródeł sulforafanu.

Naukowcy zauważają, że surowe warzywa mają zwykle wyższy poziom tego korzystnego związku niż gotowane, a jedno z badań wykazało, że surowe brokuły zawierają 10 razy więcej sulforafanu niż gotowane brokuły. Jeśli po prostu nie możesz spożywać go na surowo, najlepiej lekko parować warzywa krzyżowe, aby zachować ich korzystne związki. Gotowanie lub mikrofalowanie tych warzyw nie jest zalecane, jeśli próbujesz uzyskać korzyści z sulforafanu.

Ważne jest, aby pamiętać, że warzywa krzyżowe muszą być posiekane, przeżute lub pokrojone, aby uzyskać korzyści. To dlatego, że sulforafan jest aktywowany tylko wtedy, gdy wchodzi w kontakt z enzymem zaangażowanym w odpowiedź obronną roślin znaną jako glukorafanina, która jest uwalniana, gdy roślina jest uszkodzona.

Możesz również zwiększyć spożycie sulforafanu, dodając proszek musztardowy lub nasiona gorczycy do posiłków. Zawartość mirozynazy w diecie w nasionach gorczycy i proszku może pomóc zwiększyć dostępność sulforafanu w żywności takiej jak brokuły, szczególnie podczas gotowania tych warzyw.

Chociaż naukowcy uważają, że potrzebne są dalsze badania, ich odkrycie służy jako potężne przypomnienie, jak korzystne mogą być dary natury, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Włączenie większej ilości pokarmów, takich jak brokuły, do diety może mieć wartość terapeutyczną, jeśli chodzi o zaburzenia zwyrodnieniowe mózgu, co jest szczególnie aktualne, ponieważ wiele osób ma do czynienia z neurologicznymi skutkami szczepionek COVID-19.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...