Oliwa z oliwek jest popularnym olejem spożywczym, ponieważ zawiera przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z American College of Cardiology, regularne spożywanie oliwy z oliwek wiąże się również z niższym ryzykiem niektórych ciężkich schorzeń, takich jak choroby serca i rak.
Badanie zostało opublikowane w Journal of the American College of Cardiology.
Podczas badania zespół badawczy odkrył, że śmiertelność z powodu chorób układu oddechowego i śmiertelność z powodu chorób neurodegeneracyjnych są również mniej powszechne u osób, które spożywają ponad siedem gramów oliwy z oliwek dziennie.
Dodatkowo zastąpienie 10 gramów masła, majonezu i tłuszczu mlecznego dziennie taką samą ilością oliwy z oliwek pomogło znacznie zmniejszyć ryzyko śmiertelności.
Dr Marta Guasch-Ferre, pierwsza autorka badania, powiedziała, że wyniki potwierdzają obecne zalecenia dietetyczne dotyczące "zwiększenia spożycia oliwy z oliwek i innych nienasyconych olejów roślinnych".
Dodała, że klinicyści powinni doradzać pacjentom, aby zastąpili niektóre tłuszcze, takie jak masło i margaryna, oliwą z oliwek, aby poprawić ich samopoczucie. Wyniki badania można wykorzystać do sformułowania bardziej szczegółowych zaleceń, które będą łatwiejsze do zrozumienia i wdrożenia przez pacjentów do ich regularnej diety. (Powiązane: Badanie łączy spożycie oliwy z oliwek ze zmniejszonymi chorobami serca i ryzykiem choroby Alzheimera.)
Spożycie oliwy z oliwek i niższe ryzyko choroby
Na potrzeby badania naukowcy przeanalizowali dietę ponad 30 000 mężczyzn i ponad 60 000 kobiet. Wszyscy ochotnicy byli wolni od chorób, gdy badanie rozpoczęło się w 1990 roku.
Wolontariusze wypełniali ankiety co cztery lata, aby śledzić średnie zużycie tłuszczu i oleju. W przypadku ankiet spożycie oliwy z oliwek mierzono na podstawie tego, jak często wolontariusz jej używał:
- O sałatkach
- Podczas pieczenia
- Podczas gotowania
- Podczas dodawania go do innych posiłków i pieczywa
W badaniu jedna łyżka stołowa równała się ponad 13 gramom oliwy z oliwek.
Naukowcy odkryli, że ochotnicy, którzy spożywali najwięcej oliwy z oliwek dziennie, byli o 19 procent mniej narażeni na śmierć z powodu chorób sercowo-naczyniowych i o 17 procent mniej narażeni na śmierć z powodu raka. Wyniki pokazały również, że były one bardziej chronione przed śmiertelnością neurodegeneracyjną i śmiertelnością oddechową.
Guasch-Ferre wyjaśnił, że możliwe jest, że wyższe spożycie oliwy z oliwek można uznać za "marker ogólnej zdrowszej diety i wyższego statusu społeczno-ekonomicznego". Po uwzględnieniu tych i innych czynników statusu społeczno-ekonomicznego wyniki badania pozostały w dużej mierze takie same.
Zauważyła, że kohorta badawcza składała się głównie z nie-latynoskiej białej populacji pracowników służby zdrowia, co powinno zminimalizować potencjalne zakłócające czynniki społeczno-ekonomiczne. Jednak kohorta badawcza może również ograniczać uogólnianie, ponieważ ta populacja "może być bardziej skłonna do prowadzenia zdrowego stylu życia".
Wyniki pokazały, że osoby z wyższym spożyciem oliwy z oliwek częściej prowadziły aktywny tryb życia, stosowały zdrową dietę i częściej były osobami niepalącymi.
Wskazówki dotyczące włączania oliwy z oliwek do zrównoważonej diety
Oliwa z oliwek to naturalny olej ekstrahowany z oliwek pochodzących z drzew oliwnych. Składa się w 14 procentach z tłuszczów nasyconych i 11 procent z tłuszczów wielonienasyconych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.
Dominującym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek jest kwas oleinowy, jednonienasycony tłuszcz, który stanowi aż 73 procent całkowitej zawartości oleju.
Badania sugerują, że kwas oleinowy pomaga zminimalizować stan zapalny. Może również mieć korzystny wpływ na geny związane z rakiem.
Ponieważ tłuszcze jednonienasycone są bardzo odporne na wysokie temperatury, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowym wyborem do gotowania.
Oto kilka sugestii, jak używać więcej oliwy z oliwek:
- Użyj oliwy z oliwek w sosach. Ubij, aby zemulgować lub zmieszać wodniste składniki z olejem w sosie.
- Użyj oliwy z oliwek zamiast masła lub margaryny jako zdrowego dipu do chleba. Wlej odrobinę oliwy z oliwek do małego przystawki, a następnie dodaj odrobinę octu balsamicznego.
- Skrop oliwę z oliwek w sałatce lub dodaj ją do sosu sałatkowego.
- Użyj oliwy z oliwek w marynatach lub sosach do mięsa, ryb, drobiu i warzyw.
- Dodaj oliwę z oliwek pod koniec gotowania, aby poprawić zdrowy smak.
- Skrop oliwę z oliwek ugotowanym makaronem lub warzywami przed podaniem.
Postępuj zgodnie ze zrównoważoną dietą i zastąp masło lub tłuszcz mleczny oliwą z oliwek, aby poprawić ogólny stan zdrowia.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o niesamowitych korzyściach zdrowotnych oliwy z oliwek.
Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz