Kwasy tłuszczowe omega to rodzina tłuszczów nienasyconych (omega-3, omega-6 i omega-9), z których każda zapewnia różne korzyści zdrowotne. Ale jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze, jest jeden rodzaj, którego nie chcesz ograniczać: kwasy tłuszczowe omega-3.
Omega-3 są uważane za niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ w naszym organizmie brakuje enzymów potrzebnych do ich wytworzenia. Jedynym sposobem, w jaki możemy uzyskać te kwasy tłuszczowe, jest nasza dieta.
Trzy formy kwasów omega-3 występujące w naszej żywności to kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Zarówno EPA, jak i DHA są czasami nazywane morskimi omega-3, ponieważ pochodzą głównie z ryb. ALA znajduje się w olejach roślinnych i orzechach (zwłaszcza orzechach włoskich), nasionach lnu i oleju lnianym, warzywach liściastych i niektórych tłuszczach zwierzęcych (szczególnie u zwierząt karmionych trawą).
Pokarmy bogate w kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Wiele głównych organizacji zdrowotnych zaleca co najmniej 250-500 miligramów kwasów omega-3 dziennie dla zdrowych dorosłych.
Popularne komercyjne morskie źródła korzystnych kwasów tłuszczowych omega obejmują makrelę, łososia, śledzia, ostrygi, sardynki, sardele i kawior.
Trwałe zanieczyszczenia organiczne w naszych wodach morskich, oprócz niezrównoważonego przełowienia i wzrostu temperatury powierzchni morza, przyciągnęły znaczną uwagę międzynarodową, ponieważ stanowią poważne zagrożenie dla jakości żywności, zdrowia ludzkiego i dobrostanu.
Dla tych, którzy martwią się toksycznym zanieczyszczeniem owoców morza lub tych, którzy stosują dietę wegańską lub wegetariańską, ahiflower jest doskonałym roślinnym alternatywnym źródłem kwasu tłuszczowego omega-3. Będąc pochodzenia roślinnego, nie ma rybiego smaku, nie ma rybiego zapachu i nie ma rybich efektów ubocznych. (Powiązane: Ahiflower: Bezkonkurencyjny jako najbogatsze źródło kwasów tłuszczowych omega.)
Weganie i wegetarianie mogą również jeść dietę bogatą w siemię lniane i olej lniany, nasiona chia, orzechy włoskie i zielone warzywa, takie jak brukselka, jarmuż, szpinak i warzywa sałatkowe.
Korzyści zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3 poparte nauką
Badania wykazały, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wykonywać następujące czynności:
Wspieraj zdrowie serca
Według European Review for Medical and Pharmacological Sciences, kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, przeciwarytmiczne i przeciwzakrzepowe, które znacznie zmniejszają ryzyko nagłej śmierci spowodowanej arytmiami serca i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny u pacjentów ze znaną chorobą niedokrwienną serca. Kwasy tłuszczowe omega-3 są również stosowane w leczeniu hiperlipidemii (wysoki poziom cholesterolu) i nadciśnienia (wysokie ciśnienie krwi).
American Heart Association zaleca spożywanie dwóch porcji ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 tygodniowo dla osób bez historii choroby wieńcowej i co najmniej jednej porcji ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 dziennie dla osób ze znaną chorobą niedokrwienną serca. (Powiązane: Kwasy tłuszczowe omega-3 związane z poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego.)
Wspieraj zdrowie mózgu
W badaniu opublikowanym w Nutrients naukowcy odkryli, że mózg potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3 do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Omega-3 pomagają naszemu mózgowi i układowi nerwowemu, zachowując zdrowie błon komórkowych; ułatwianie komunikacji między neuronami; wspomaganie syntezy i funkcji neuroprzekaźników; wspomaganie przepływu krwi w mózgu; wspomaganie wzrostu tkanki mózgowej; wspomaganie funkcji poznawczych (w tym pamięci); oraz zapobieganie zaburzeniom neuropsychiatrycznym i neurodegeneracyjnym, w tym depresji i lękowi.
DHA i EPA odgrywają kluczową rolę w strukturze, komunikacji i ochronie mózgu. Te dwa kluczowe kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu u płodów, niemowląt i małych dzieci oraz wpływają na funkcjonowanie mózgu w okresie dojrzewania i dorosłości. Chronią również przed pogorszeniem funkcji poznawczych i demencją w późniejszym życiu.
Badanie opublikowane w holenderskim czasopiśmie Pharma Nutrition popiera włączenie kwasów tłuszczowych omega-3 do algorytmów leczenia w praktyce psychiatrycznej. Wykazano, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 zmniejsza nasilenie objawów w różnych zaburzeniach psychicznych i "zwiększa skuteczność terapeutyczną leków przeciwdepresyjnych, stabilizatorów nastroju i leków przeciwpsychotycznych drugiej generacji, a także może dodatkowo łagodzić niepożądane kardiometaboliczne skutki uboczne".
Naukowcy pod kierownictwem dr Johna M. Davisa z University of Illinois-Chicago potwierdzili również, że dwa krytyczne kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) dostępne z niektórych suplementów żywnościowych lub odżywczych wykazują silne działanie przeciwdepresyjne i wzmacniające mózg. Zespół odkrył, że przyjmowanie omega-3 z samym EPA lub kombinacją EPA i DHA jest skuteczne w poprawie nastroju i może potencjalnie wyeliminować potrzebę przyjmowania leków przeciwdepresyjnych przez wiele osób. (Powiązane: Leczenie depresji kwasami tłuszczowymi omega-3.)
Wspieraj zdrowy układ odpornościowy
Według International Journal of Molecular Sciences, kwasy tłuszczowe omega-3 regulują produkcję i wydzielanie cytokin (białek, które wpływają na wzrost wszystkich komórek krwi i innych komórek, które pomagają organizmowi w odpowiedzi immunologicznej i zapalnej) i chemokin (białek, które stymulują migrację białych krwinek).
Leukocyty (zwane również białymi krwinkami lub komórkami B) bronią organizmu przed infekcją i chorobą poprzez spożywanie obcych materiałów i resztek komórkowych; niszczenie czynników zakaźnych i komórek nowotworowych; lub wytwarzanie przeciwciał. Badanie opublikowane w Journal of Leukocyte Biology sugeruje, że zamiast tłumić układ odpornościowy poprzez zmniejszanie stanu zapalnego, spożywanie oleju rybnego bogatego w DHA i EPA faktycznie wzmacnia funkcję immunologicznych komórek B.
Wspieraj zdrowy układ hormonalny
Badanie opublikowane w Reproductive Biology and Endocrinology donosi, że w oparciu o aktualne dowody, zwiększone spożycie omega-3 wydaje się najprostszym kompleksowym podejściem do zarządzania PCOS (zespół policystycznych jajników) - wielonarządową chorobą powszechną u kobiet z nieprawidłowymi cyklami menstruacyjnymi, wpływającą na większość narządów endokrynologicznych, w tym jajniki, nadnercza, przysadkę mózgową, komórki tłuszczowe i trzustkę endokrynologiczną. (Powiązane: Pokonaj PCOS naturalnie kwasami tłuszczowymi omega-3.)
Wspieraj zdrowie układu mięśniowo-szkieletowego
Według badań opublikowanych w Progress in Lipid Research, kwasy omega-3 mogą poprawić wytrzymałość kości poprzez zwiększenie ilości wapnia w kościach, co powinno prowadzić do zmniejszenia ryzyka osteoporozy.
Wspieraj zdrowie skóry
Badanie opublikowane w Experimental Dermatology wykazało kwasy tłuszczowe omega-3 jako makroprotekcyjne makroelementy. Dowody z badania sugerują, że kwasy omega-3, w szczególności EPA, zapewniają ochronę przed zaburzeniami immunosupresji, fotokarcynogenezy, fotostarzenia (przedwczesne starzenie się spowodowane powtarzającą się ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe) i nadwrażliwością na światło (wrażliwość na promienie UV ze światła słonecznego i innych źródeł światła).
Promuj rozsądne cele w zakresie kontroli wagi
Badanie opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition korelowało kwasy tłuszczowe omega-3 z zapobieganiem otyłości i późniejszym rozwojem następstw chorób przewlekłych (następstw choroby, stanu lub urazu).
Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że samo spożywanie kwasów omega-3 nie wystarczy, jeśli chodzi o utrzymanie tempa metabolizmu tłuszczu i redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dodaj te kwasy omega-3 do swojej diety, uzyskaj pewnego rodzaju aktywność fizyczną i ćwicz każdego dnia, w przeciwieństwie do wysoce osadowego stylu życia, zaczerpnij świeżego powietrza i unikaj jedzenia nadmiernych ilości śmieciowego jedzenia.
Odwiedź Omega3.news, aby dowiedzieć się więcej o pożywieniu bogatym w kwasy tłuszczowe omega-3.
Obejrzyj poniższy film, aby bliżej przyjrzeć się korzyściom zdrowotnym omega-3, -6 i -9.
Ten film pochodzi z kanału Natural News w Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz