Konopie są magnesem dla kontrowersji głównie ze względu na ich pochodzenie, które często jest źle rozumiane. Podczas gdy konopie i marihuana należą do tego samego rodzaju konopi, są to genetycznie odrębne formy konopi indyjskich, które wyróżniają się ich zastosowaniem i składem chemicznym, a także różnymi praktykami uprawy stosowanymi w ich produkcji.
W przeciwieństwie do marihuany, konopie nie wywołują efektów psychoaktywnych u swoich użytkowników.
Wysoki poziom kannabinoidu zwanego tetrahydrokannabinolem (THC) znajduje się w marihuanie, która jest odpowiedzialna za wywoływanie "haju", który produkuje. Konopie, z drugiej strony, zawierają tylko mniej niż 0,3 procent THC.
Od końca 1950 roku Drug Enforcement Administration (DEA) ściśle kontroluje i reguluje produkcję konopi. Przed końcem 1950 roku konopie w USA były uważane za towar rolny, a Departament Rolnictwa USA (USDA) wspierał ich produkcję.
Ograniczenia dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu konopi w USA zostały złagodzone przez zmiany wprowadzone w ustawie rolnej z 2014 r. i zostały jeszcze bardziej złagodzone przez ustawę rolną z 2018 r., Która zapewnia dalsze rozróżnienie między konopiami [przemysłowymi] a marihuaną pod względem polityki rolnej i federalnego nadzoru regulacyjnego.
Korzyści zdrowotne białka konopnego
Białko konopne jest uznawane za posiadające doskonałą wartość odżywczą w promowaniu wzrostu, zastępując utratę niezbędnych składników odżywczych, dostarczając energii i pomagając w sprawnym funkcjonowaniu procesów żywieniowych i innych procesów metabolicznych niezbędnych do ludzkiej egzystencji. (Powiązane: Białko konopne: Jedz składniki odżywcze.)
Wspiera zdrowy układ odpornościowy
Nasiona konopi zawierają edestynę i albuminę, białka kuliste, które są niezbędne do wspierania zdrowego układu odpornościowego. Enzymy, przeciwciała, hormony i fibrynogen są wytwarzane z białek kulistych.
Wspiera zdrowy układ mięśniowo-szkieletowy
Białko konopne zawiera treoninę, niezbędny aminokwas, który pomaga utrzymać tkanki łączne i mięśnie w całym ciele, w tym w sercu, mocne i elastyczne. Pomaga również budować mocne kości i może przyspieszyć gojenie się ran lub powrót do zdrowia po urazie.
Wspiera zdrowie mózgu
Konopie zawierają fenyloalaninę, niezbędny aminokwas, który organizm może przekształcić w tyrozynę, którą następnie wykorzystuje do syntezy neuroprzekaźników mózgu dopaminy (przekaźnik chemiczny mózgu, który odgrywa ważną rolę w śnie i pamięci, a także metabolizmie i samopoczuciu emocjonalnym) i noradrenalinie lub noradrenalinie (związek, który odgrywa rolę w regulacji współczulnego układu nerwowego).
Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Białko konopne zawiera duże ilości aminokwasów argininy, która jest wykorzystywana do produkcji tlenku azotu – substancji gazowej w organizmie, która powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych. To z kolei prowadzi do obniżenia poziomu ciśnienia krwi, zmniejszając ryzyko chorób zdrowotnych.
Wspiera zdrowe funkcje trawienne
Nasiona konopi zawierają aminokwasy cysteinę i metioninę, które stymulują wątrobę do usuwania toksyn z organizmu.
Konopie mają również idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega, które pomagają utrzymać równowagę pH organizmu. Jego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zatrzymać tlen w błonach komórkowych, które działają jak bariery dla toksyn. Ma rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, który zarówno pomaga oczyścić okrężnicę i przewód pokarmowy, jak i usunąć toksyny.
Wysokie stężenie błonnika w konopiach może zmniejszyć zaparcia, chronić jelita i zmniejszać ryzyko rozwoju biegunki lub hemoroidów.
Wspiera zdrową skórę, włosy i paznokcie
Metionina, aminokwas zawierający siarkę w białku konopnym, poprawia koloryt i elastyczność skóry, promuje zdrowe włosy i wzmacnia paznokcie. Aminokwas ten chroni komórki przed zanieczyszczeniami, ułatwia proces detoksykacji, spowalnia proces starzenia i pomaga w wchłanianiu innych składników odżywczych.
Konopie są również obciążone kwasami tłuszczowymi omega-3, omega-6 i omega-9, które promują zdrowy wzrost włosów. Naturalnie warunkuje skórę głowy, ponieważ zawiera również witaminę E.
Wspiera zdrowe wzorce snu
Konopie są doskonałym źródłem magnezu, który działa jako kofaktor lub cząsteczka pomocnicza w ponad 600 reakcjach biochemicznych w organizmie, w tym ruchach mięśni – skurczu i relaksacji – przygotowując ciało do odpoczynku i odmłodzenia.
Naturalnie podnosi nastrój
Tryptofan, niezbędny aminokwas w białku konopnym, wytwarza niacynę (znaną również jako witamina B3), która jest niezbędna w tworzeniu neuroprzekaźnika mózgu serotoniny - naturalnego stabilizatora nastroju.
Wspiera rozsądne zarządzanie wagą
Jako źródło wysokobiałkowe, białko konopne w proszku zapobiega niedoborowi białka. Wspieranie zdrowego poziomu białka może zwiększyć metabolizm, a także zwiększyć potencjał spalania tłuszczu.
Wspiera zdrowy poziom energii
Białko konopne zawiera walinę, leucynę i izoleucynę – trzy aminokwasy rozgałęzione, które zwiększają energię, zwiększają wytrzymałość i pomagają w regeneracji i naprawie tkanki mięśniowej. Konopie zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Po spożyciu te kwasy tłuszczowe wytwarzają dwa razy więcej energii niż węglowodany.
Co możesz zrobić z białkiem konopnym
Konopie są spożywane w wielu formach, w tym w proszku białkowym, mące lub mączce. Ponieważ produkty konopne nie zawierają glutenu, są dobrą alternatywą dla produktów pszennych.
Białko konopne w proszku jest jednym z najlepszych źródeł białka, które możesz wykorzystać do swoich przepisów. Ma ziemisty, orzechowy smak i oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Użyj go do przygotowania następującej zdrowej żywności i napojów: (Powiązane: Nowe białko konopne Nutivy ma najlepszy smak, łatwiejsze mieszanie.)
Koktajle i koktajle. Białko konopne to najlepszy bezzbożowy, bezglutenowy proszek do koktajli i koktajli. Najlepiej spożywać go w połączeniu z innymi składnikami, ponieważ może mieć bardziej ziarnistą konsystencję niż inne białka roślinne.
Ciasteczka. Chociaż nasiona konopi mają tendencję do smakowania nieco ziemistego, białko konopne w proszku ma znacznie inny smak, który można łatwo zmieszać z innymi składnikami, aby uzyskać pyszne ciasteczka. Wszystko, co musisz zrobić, to zastąpić zwykłą mąkę białkiem konopnym i kakao w proszku. Używaj równych ilości obu i wszelkich innych składników, których zwykle używasz w swoich ciasteczkach.
Zboża bezzbożowe. Możesz spożywać białko konopne w proszku na śniadanie w bezzbożowym przepisie. Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać jedną miarkę białka konopnego w proszku (około 3 łyżek stołowych) z odrobiną zdrowego środka zagęszczającego, takiego jak tapioka (2 łyżki mąki z tapioki, aby zastąpić 1 łyżkę stołową skrobi kukurydzianej), wybrany naturalny słodzik, mleko niemleczne i wszelkie przyprawy, które chcesz, takie jak cynamon, imbir lub kardamon. Możesz również dodać chia i len, aby uzyskać więcej kwasów omega-3. Wymieszaj, aby zrobić gęste, przypominające budyń płatki zbożowe i ciesz się sycącymi zaletami tego niesamowitego, łatwego do strawienia śniadania.
Surowa energia gryzie. Oprócz nasion konopi, białko konopne jest również doskonałym składnikiem surowych ukąszeń energetycznych z jedną dodatkową korzyścią: jest to lepsze spoiwo niż zwykłe nasiona konopi ze względu na konsystencję podobną do mąki. Możesz łatwo wymieszać go z mlekiem lub wodą bezmleczną, wybranym słodzikiem, odrobiną masła migdałowego lub nerkowca, surowymi strzępami kokosa, być może kakao i jakimikolwiek przyprawami, które lubisz. Wymieszaj i wymieszaj je wszystkie. Zwiń rękami małe kulki wielkości kęsa. Masz teraz wypełnione białkiem ukąszenia energetyczne bez potrzeby stosowania suszonych owoców jako spoiwa.
Niezależnie od tego, czy chcesz zwiększyć spożycie zdrowych tłuszczów, czy po prostu szukasz czegoś naturalnego do stosowania na skórze, włosach i paznokciach, rozważ białko konopne, ponieważ ma potencjał, aby zachować zdrowie, młodość i promienność.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, dlaczego konopie organiczne są najlepszym źródłem białka roślinnego.
Ten film pochodzi z kanału Health Ranger Store na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz