czwartek, 21 kwietnia 2022

"Top 8 smacznych i pożywnych warzyw do wyciskania soku"(video)

 Wyciskanie soku to świetny sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia, zwłaszcza jeśli szukasz szybkiego i wygodnego sposobu na zwiększenie spożycia składników odżywczych. Ale jeśli dopiero zaczynasz wyciskać soki, może być dość trudno wybrać, których warzyw użyć podczas robienia zielonego soku.

Zdjęcie: Top 8 smacznych i pożywnych warzyw do wyciskania soku

Poniżej znajduje się osiem najbardziej pożywnych warzyw, których można użyć do przygotowania orzeźwiającego zielonego soku.

Buraki

Najczęstsze buraki są bordowe, ale można również znaleźć białe lub żółte buraki. Burak jest korzeniem palowym rośliny buraczanej i oferuje wiele korzyści zdrowotnych po wyciśnięciu soku.

Buraki są pełne składników odżywczych, takich jak kwas foliowy i mangan. Są również bogate w azotany, które mogą pomóc w poprawie zdrowia mózgu, wyników sportowych i ciśnienia krwi.

W randomizowanym kontrolowanym badaniu z 2019 r. opublikowanym w czasopiśmie Nutrients naukowcy zaobserwowali wyniki ostrej suplementacji sokiem z buraków bogatym w azotany u 13 młodszych i 11 starszych osób dorosłych. Ochotnicy spożyli 150 mililitrów soku z buraków przed chodzeniem przez 30 minut na bieżni.

Zgodnie z wynikami obie grupy wykazały poprawę. Jednak u osób starszych wystąpiło znaczne obniżenie rozkurczowego ciśnienia krwi.

Odkrycia te sugerują, że ostra suplementacja buraków może pomóc w poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego u osób starszych.

Oprócz korzenia palowego buraków można również wycisnąć sok z zielonych liści lub buraków, które są również pełne wielu korzystnych składników odżywczych.

Brokuł

Brokuły to superfood powerhouse. To warzywo krzyżowe jest pełne przeciwutleniaczy i różnych składników odżywczych, takich jak potas i witaminy A, B6 i C. Dodatkowo brokuły zawierają kemferol, flawonoidowy przeciwutleniacz, który pomaga neutralizować wolne rodniki i zapobiegać chorobom związanym ze stanem zapalnym.

Dane z badania opublikowanego w czasopiśmie Frontiers in Pharmacology ujawniły, że kemferol ma właściwości neuroprotekcyjne, które mogą pomóc w zwalczaniu stanów takich jak choroba Alzheimera, zaburzenia lękowe, glejak, ból neuropatyczny i choroba Parkinsona. Flawonoid promuje korzystne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Czerp te neuroprotekcyjne korzyści, dodając brokuły do zielonego soku. (Powiązane: Ugaś pragnienie w najzdrowszy możliwy sposób, wyciskając sok z tych 9 warzyw.)

Kapusta

Kapusta jest nawilżającym warzywem i zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, mangan i witaminy B6, C i K.

Sklasyfikowane jako warzywo krzyżowe, badanie z 2020 roku opublikowane w Frontiers in Nutrition wykazało, że kapusta może pomóc zmniejszyć ryzyko zapalenia, cukrzycy i chorób serca.

Marchew

Marchew jest niskokaloryczna i naturalnie słodka. Są również pełne składników odżywczych, takich jak biotyna, potas i witamina A.

Marchew jest popularna ze względu na wysoką zawartość karotenoidów, która obejmuje alfa-karoten, beta-karoten, likopen i luteinę. Dane z przeglądu z 2021 roku opublikowanego w European Journal of Medicinal Chemistry ujawniły, że związki te działają jako przeciwutleniacze w organizmie i pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny.

Karotenoidy w marchwi pomagają również zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, cukrzycy, chorób oczu i chorób serca.

Dodaj marchewki, jeśli wolisz sok warzywny, który jest naturalnie słodki i niezbyt sacharynowy. Marchew uzupełnia również inne soki z owoców i warzyw, takie jak buraki, cytrusy i imbir.

Jarmuż

Jarmuż jest niskokaloryczny, ale pożywny i zawiera witaminy A, B6, C i K, a także wapń i potas. Kolejne warzywo krzyżowe, jarmuż jest również dobrym źródłem minerałów miedzi i manganu.

Należy jednak pamiętać, że jarmuż zawiera również goitrogeny, które są naturalnie występującymi substancjami. Te "anty-składniki odżywcze" mogą blokować przedostawanie się jodu do tarczycy. Jod jest minerałem śladowym, który pomaga organizmowi wytwarzać hormony tarczycy, które promują normalny metabolizm.

Niedobór jodu może powodować wole lub powiększenie tarczycy.

Surowy jarmuż zawiera ważny przeciwutleniacz beta-karoten, który pomaga neutralizować szkodliwe wolne rodniki, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca.

Szpinak

Szpinak to zielone warzywo liściaste pełne korzystnych przeciwutleniaczy, takich jak kemferol, luteina i kwercetyna. Jest również bogaty w witaminy A i C, a także azotany, które pomagają poprawić zdrowie serca.

W randomizowanym kontrolowanym badaniu z 2015 r. naukowcy badali wpływ szpinaku, źródła bogatego w azotany, na sztywność tętnic i powiązane pomiary hemodynamiczne u 27 zdrowych dorosłych uczestników.

Ochotnicy spożywali szpinak przez siedem dni. Odkrycia ujawniły, że nastąpiło znaczne obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Clinical Nutrition Research.

Pomidory

Często używane jako warzywo, pomidory są naukowo uważane za owoc rośliny pomidora.

Pomidory są podstawą kuchni i są często używane do przygotowywania obfitych sosów i zup. Pomidory są również pełne składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, potas i witamina C.

Wheatgrass

Trawa nie brzmi apetycznie, ale dodanie trawy pszenicznej do zielonego soku daje napojowi niesamowity zastrzyk składników odżywczych. Trawa pszeniczna to bogata w składniki odżywcze jadalna trawa, która jest również uważana za warzywo.

Ten superfood zawiera składniki odżywcze, takie jak miedź, żelazo, magnez, fosfor i 17 różnych aminokwasów.

Według badań z 2014 roku opublikowanych w czasopiśmie Natural Product Research, metylofoforbid a (MPa) wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe po wyizolowaniu z ekstraktu etanolowego z rośliny trawy pszenicznej. Naukowcy poinformowali, że ich odkrycia dowodzą, że trawa pszeniczna może być stosowana w leczeniu nowotworów, zaburzeń przeciążonych żelazem i stresu oksydacyjnego.

Aby zwiększyć wartość odżywczą, zastąp espresso kieliszkiem trawy pszenicznej. Możesz również dodać trawę pszeniczną do prawie każdego przepisu na sok.

Pyszne pary soków owocowych i warzywnych do wypróbowania

Oto kilka gaszących pragnienie, pożywnych i smacznych propozycji parowania owoców i warzyw na następną szklankę zielonego soku:

  • Jabłko, gorzka tykwa i cytryna
  • Awokado, seler, ogórek i cytryna
  • Awokado i papaja
  • Marchew i trzcina cukrowa
  • Wiśnia, smoczy owoc i mango
  • Ogórek, jarmuż i gruszka
  • Cytryna, papaja i ananas
  • Starfruit i truskawki

W jaki sposób wyciskanie soku poprawia dietę?

Według przeglądu opublikowanego w czasopiśmie Nutrients, regularne spożywanie co najmniej 500 mililitrów soków owocowych dziennie może pomóc poprawić funkcję naczyń i obniżyć ciśnienie krwi, jak ujawniono w badaniach krótko- i średnioterminowych.

W innym badaniu z 2021 r. opublikowanym w ACS Food and Technology naukowcy odkryli, że techniki wyciskania soku mogą wpływać na zawartość przeciwutleniaczy i fitochemicznych w sokach warzywnych. W porównaniu z dużymi prędkościami, wyciskanie soku z małą prędkością pomaga zachować więcej tych korzystnych związków w soku warzywnym ze względu na mniejsze wprowadzanie ciepła.

Niskie prędkości pomagają również zachować zarówno błonnik, jak i miazgę, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowego trawienia.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się o sześciu korzyściach zdrowotnych płynących z codziennego picia soku z buraków.

Ten film pochodzi z kanału Natural Remedies na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...